Όταν ο Σπύρος Μυριάνθους κατέβασε την βρετανική σημαία

Τελέστηκε το περασμένο Σάββατο στο Γουδί της Επαρχίας Πάφου η κηδεία του Σπύρου Μυριάνθους 79 ετών, πατέρα του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.

Στον επικήδειο λόγο του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο περιστατικό που σημάδεψε τη ζωή του Σπύρου Μυριάνθους. Το 1953 στις εκδηλώσεις για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο τότε μαθητής της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας Σπύρος Μυριάνθους, κατέβασε από τον ιστό του Σχολείου τη Βρετανική σημαία.

Το γεγονός εξόργισε τις αποικιοκρατικές αρχές οι οποίες απέβαλαν «διά παντός» το νεαρό Μυριάνθους από την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας.

Έτσι ο επαναστάτης μαθητής που κρίθηκε «αναρχικός» και «ταραχοποιός» από τους αποικιοκράτες, αποστερήθηκε από το δικαίωμα της Εκπαίδευσης.

Αργότερα δύο πατριώτες και φωτισμένοι εκπαιδευτικοί ο Χρύσανθος Κακογιάννης και Αλέκα Παπαναστασίου, με κίνδυνο να έχουν και οι ίδιοι την τύχη του Σπύρου Μυριάνθους και να απολυθούν από την Εκπαίδευση δέχτηκαν κρυφίως τον αποβληθέντα μαθητή στην Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς από την οποία τελικά αποφοίτησε.

Ήταν ακριβώς την ίδια περίοδο που ο μεγάλος ήρωας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55 – 59 Ευαγόρας Παλληκαρίδης, όντας και αυτός μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου Πάφου κατέβασε τη μισητή αποικιοκρατική σημαία στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο. Τον οποίο οι Άγγλοι δυνάστες οδήγησαν αργότερα στην αγχόνη για τη δράση του στον αγώνα της ΕΟΚΑ.