Όταν ο Χαρδαλιάς δικαιώνει την Δούρου και την κυβέρνηση Τσίπρα για το Μάτι

Του Γ. Λακόπουλου

Ξέραμε ότι το πιθανότερο για να μάθεις την αλήθεια είναι από τρελό και από παιδί.  Τώρα μπορείς να τη μάθεις και από υφυπουργό του Μητσοτάκη.

 Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο αψίκορος  Νίκος Χαρδαλιάς, κεντρικός επιχειρησιακός υπεύθυνος της κυβέρνησής για τις φυσικές καταστροφές, θα απάλλασσε την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και την κυβέρνηση Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι.

Πιο απλά θα κατέρριπτε την βασική κατηγορία τη ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά: ότι δεν προέβησαν σε εκκένωση της περιοχής για να «σωθούν ζωές».

Μέσα στην αδυναμία του να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές ευθύνες για ό,τι συνέβη στην Εύβοια,- παρότι υπήρξαν έγκαιρες προβλέψεις για τη θεομηνίας- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε επί λέξει:

“Αυτή την στιγμή ότι έχουμε 5 νεκρούς και οι 3 πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν.  Όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει τεράστιο ανθρώπινο κόστος».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία διευκρίνισε ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί το «112» για να δοθούν εντολές εκκένωσης των πληττόμενων περιοχών «θα είχαμε εκατόμβη νεκρών”.

Είναι φανερό ότι ο Ν. Χαρδαλιάς έχει δίκιο. Κάθε απόπειρα εκκένωσης  διαρκούσης της  κακοκαιρίας θα είχε τραγικές συνέπειες. Οι  πληττόμενοι προσπαθώντας να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, θα περιέρχονταν στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Μετά από αυτή την δήλωση ο ίδιος, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλουν να ζητήσουν εξιλέωση γιατί μετά την τραγωδία στο Μάτι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα και την τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι δεν έδωσαν εντολές εκκένωσης.

Δεν έχει πλέον νόημα να ζητήσουν συγγνώμη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα, αλλά τουλάχιστον ας εξηγήσουν στους ανθρώπους που θρήνησαν θύματα από την πυρκαγιά ότι η εκκένωση θα είχε πιο δραματικά αποτελέσματα.

Αν η προσπάθεια διαφυγής από χωριά και υπαίθριες περιοχές, υπό το κράτος του πανικού που θα προκαλούσε η εντολή εκκένωσης, θα οδηγούσε σε εκατόμβη- όπως λέει σήμερα ο υφυπουργός- μπορεί κανείς να φαντασθεί τι θα συνέβαινε στο Μάτι με τους κλειστούς και αδιέξοδους δρόμους, σε περίπτωση εκκένωσης.

Εκτός από τη φύση, που ήδη εκδικήθηκε την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  ευτυχώς πιο ελαφρά από την περίπτωση της Μάνδρας, εκδικείται και η μοίρα της πολιτικής. Με βάση τη δήλωση Χαρδαλιά-που είναι μέλος της κυβέρνησης- ο σημερινός Πρωθυπουργός και το κόμμα του, που κραύγαζαν για τις ευθύνες των προκατόχων τους στο Μάτι γιατί δεν το εκκένωσαν, μένουν εκτεθειμένοι.

Αν μη τι άλλο, οφείλουν κάποιες εξηγήσεις. Δεν μπορεί η πρακτική της μη εκκένωσης να είναι ολέθρια όταν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σωτήρια όταν κυβερνάει η ΝΔ. Ειδικά όταν πάνω σ’ αυτό κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό μια εκλογική αναμέτρηση.