Όταν στη ΝΔ έχεις φιλοχουντικούς πώς μιλάς για «ιδεολογικά άβατα» του Πολυτεχνείου;

Του Θοδωρή Καραγιαννίδη

Θέλουν πορεία για το Πολυτεχνείο; Είναι τόσο θρησκόληπτοι; Κατηγορούν τις «θείες» ότι πηγαίνουν στην εκκλησία και δεν μπορούν μια φορά να μην κατέβουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο; Θέλουν νεκρούς; Θέλουν να εξωθήσουν την πολιτεία να κατεβάσει τα ΜΑΤ;»

Το ξέσπασμα του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου πριν από λίγες μέρες στην τηλεόραση ενέπνευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε τον Δ. Κουτσούμπα και τον Γ. Βαρουφάκη, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, να μην τολμήσουν να πάρουν μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο έστω και με μέτρα προστασίας.

Σημασία δεν έχει τόσο το debate για το αν είναι σωστός ή λάθος από άποψη δημόσιας υγείας ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, όσο η πολεμική που δημιουργείται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θέλει να ευχαριστήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του διακηρύττοντας ότι «θα τελειώνουμε με τα ιδεολογικά άβατα» , γιατί το παράπονό τους είναι ακριβώς αυτό: Οτι οι αξίες της Αριστεράς έχουν «μολύνει» το χώρο του πολιτισμού, τα πανεπιστήμια, τον συνδικαλισμό και γι αυτό πρέπει να ηττηθούν, ώστε να ξεριζωθούν.

Οταν ο Κυρ. Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Κ. Μπογδάνο στη ΝΔ ήξερε ακριβώς ποιον βάζει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του. Τον δημοσιογράφο που πιστεύει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου φταίει για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το είχε πει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η ακριβής αναφορά του το 2015: «Αφού μεγαλειωδώς γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο, θα έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι… τα αγνά παιδιά μέσα στο Πολυτεχνείο άνοιξαν τον δρόμο, με τις μεθοδεύσεις της CIA, για να αλλάξει η δικτατορία στην Ελλάδα και να χάσουμε την Κύπρο». 

Ο Κ. Μπογδάνος βρήκε φίλους στη ΝΔ. Το έδαφος ήταν πρόσφορο για να τον δεχτεί. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, για παράδειγμα, πάντα έλεγε ότι το Πολυτεχνείο είναι το απόλυτο σύμβολο της Αριστεράς και ως βουλευτής του ΛΑΟΣ ήταν ανοιχτά αρνητής των νεκρών του Πολυτεχνείου. Αλλάζοντας κόμμα άρχισε να κρύβεται και κατέφυγε στο αβερωφικό ότι «νεκροί υπήρξαν στο Πολυτεχνείο αλλά όχι από την ερπύστρια. Η Χούντα σκότωσε κόσμο σε διάφορα σημεία γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά όχι μέσα σε αυτό».

Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέκαθεν πίστευε ότι η χούντα ήταν ευλογία για την οικονομία. Και μάλιστα ότι ο «σοσιαλιστής» Κωνσταντίνος Καραμανλής την κατέστρεψε.

Ετσι κι αλλιώς δεν είναι ταμπού για την ΝΔ η υπεράσπιση της ακροδεξιάς. Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, που υπερηφάνως δηλώνει σύντροφος του Ιωάννη Μεταξά, έχει ταχθεί υπέρ της δολοφονίας μεταναστών στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Σε πρώτο πλάνο και ο «τσεκουράτος» υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπήρξε και γενικός γραμματέας του κόμματος που είχε ιδρύσει μέσα από τη φυλακή ο έγκλειστος επικεφαλής της Χούντας των Συνταγματαρχών, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Γενικά, όποια πέτρα και να σηκώσεις στο «γαλάζιο» βασίλειο, κάτι φιλοχουντικό θα βρεις.

Τρανό παράδειγμα, ο τέως γγ του υπουργείου Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης, στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, που τόσο τον θέλουν ώστε μετά την αναγκαστική απομάκρυνσή του λόγω ψευδούς βιογραφικού, τον επανέφεραν ως σύμβουλο.

Ο αλευροβιομήχανος, λοιπόν, εξέδωσε το 2015 ένα βιβλίο, όπου περιγράφει την ιδιαίτερη προσωπική σχέση του με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, τον οποίο θαυμάζει: «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από όσα άκουσα και διασταύρωσα, διαπιστώνοντας πως όλα ήταν τελικά αλήθεια […] ο χρόνος δεν έφτανε για να απορροφήσω τόσα γεγονότα –τα περισσότερα άγνωστα– αλλά και να καταλάβω πως ο πάμφτωχος και προδομένος από στενούς του συνεργάτες, εγκαταλειμμένος από τους ευεργετηθέντες και τιμωρημένος αμείλικτα από τους αντιπάλους του, Γ. Παπαδόπουλος, δεν ήταν όπως τον παρουσίαζαν» («Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα», εκδόσεις Ψυχογιός).

Εκτός όμως από τους χουντικούς «παππούδες» της ΝΔ, υπάρχουν και νεαρά φιντάνια όπως η ΟΝΝΕΔίτισσα Ελλη Παπαγγελλή που το 2014 κέρδισε περισσότερα από πέντε λεπτά δημοσιότητας μιλώντας για το Πολυτεχνείο:

«Γύρω από τα γεγονότα του Νοεμβρίου ’73 στήθηκε ένα πλέγμα θρύλων, ρητορικών υπερβολών και ασύστολων ψευδών, που μόνο σκοπό είχε να ξεπλύνει το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής αριστεράς και να την νομιμοποιήσει πολιτικά».

ΑΠΟ ΤΟ TVXS