Όταν “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η αστυνομία παραπέμπει στο… “100” και ο Πρωθυπουργός αργεί να απαντήσει: η “Φωτεινή Ελλάδα” πέθανε όπως η ‘Ισχυρή Ελλάδα” γιατί ήταν παραμύθια

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα προχωρήσει σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι διοικητές όλων των αστυνομικών τμημάτων και των διευθύνσεων της αστυνομίας ανά τη χώρα, καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί.

Θα συζητηθεί ευρέως το φλέγον ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί ένα νέο πρωτόκολλο με πιο αυστηρές οδηγίες για τους αστυνομικούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά όπως η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα.

Η είδηση αυτή συνοδεύεται με την υπενθύμιση πως πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και με πληροφορίες για νέο, αυστηρότερο, πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Μέσω αυτού του πρωτοκόλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ξανά φαινόμενα διεκπεραιωτικής (έως και αδιάφορης) συμπεριφοράς αστυνομικών, όταν ένας πολίτης ζητά βοήθεια αισθανόμενος πως κινδυνεύει η ζωή του.

Η συντριβή του Χρυσοχοΐδη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ομολογεί πως υπάρχει πρόβλημα με το πρωτόκολλο και την εκπαίδευση των αστυνομικών, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για μεμονωμένο περιστατικό -ένα ψέμα- και ο πρωθυπουργός μάλλον δεν έχει πληροφορηθεί ακόμα τι έγινε και σωπαίνει.

Είμαι συντετριμμένος και προσωπικά, γιατί είναι από τις πλέον δυσάρεστες και δύσκολες στιγμές που έχω βιώσει στη μακρά διαδρομή μου και στην προσωπική μου ζωή’ δήλωσε συντετριμμένος ο υπουργός. Ούτε ο ίδιος, ούτε η αστυνομία έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια απευθύνοντας μόνο τηλε-συλλυπητήρια με ένα κόμπο στη φωνή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -αδιευκρίνιστο αν αναφέρεται στην απώλεια της κοπέλας ή την “μακρά διαδρομή” του.

Ήδη καρατομήθηκαν έξι αστυνομικοί αν και η έρευνα δεν έχει ακόμα αρχίσει και θα “υπάρξει πλήρης η αλήθεια, ολόκληρη, και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας” όπως διευκρινίζει ο υπουργός εννοώντας μάλλον πως σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει στυγκάλυψη -την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του.

Προφανώς όταν φταίνε περισσότεροι από έναν “ανθρώπινο παράγοντα” οι ευθύνες αγγίζουν την κυβέρνηση κι όλο το σύστημα και οι βιαστικές απομακρύνσεις των εμπλεκομένων αστυνομικών δείχνουν μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ενός προβλήματος που ο υπουργός αισθάνεται ότι τον αφορά προσωπικά.

Όταν το αστυνομικό τμήμα καλεί… το 100

Η πολιτική πως το “περιπολικό δεν είναι ταξί”, αφορά το πρωτόκολλο κι όχι έναν μεμονωμένο τηλεφωνητή, αφού άλλωστε το ίδιο είπε και η αξιωματικός υπηρεσίας με άλλα λόγια και άλλες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για γυναίκες που κατέφυγαν στην αστυνομία και τις έδιωξαν.

Όταν το αστυνομικό τμήμα λέει σε πολίτη να πάρει… το 100 και η άμεση δράση προσπαθεί να αποφύγει τον ενοχλητικό πολίτη υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, άρα και την κυβέρνηση που όταν η αστυνομία παρουσιάζει επιτυχίες σπεύδει να τις καρπωθεί, αλλά όταν τα κάνει η θάλασσα κάνει πως δεν την ξέρει.

Η δολοφονία της Κυριακής με τον τρόπο που έγινε δείχνει ένα κράτος υπό κατάρρευση, για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και “χρόνιες παθογένειες” όπως θα πει ο Πρωθυπουργός αν μιλήσει, αλλά δείχνουν και μια κυβέρνηση που τις αναπαράγει.

Ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσω το νόμο και την τάξη” είχε πει ο Πρωθυπουργός» όταν υποσχέθηκε μια ‘Φωτεινή Ελλάδα”. Στα Τέμπη αυτή η Ελλάδα τέλειωσε όπως μες το “Σάμινα” τέλειωσε η ‘Ισχυρή Ελλάδα” του Σημίτη.

Και στους Αγίους Αναργύρους μπροστά στο αστυνομικό τμήμα δεν έχασε μόνο η αστυνομία όποια αξιοπιστία είχε, αλλά και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με σόου δήλωνε “τώρα δίνουμε πια τη δυνατότητα στα θύματα να μιλήσουν με ασφάλεια. Αυτή είναι η διαφορά», αλλά τώρα δεν μιλάει και κρύβεται.

Ήταν δυο χρόνια πριν όταν πανηγύριζε για «το συνολικό μας σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας, ειδικά της ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα φυσικά πρωτίστως γυναίκες». 

«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι συνολικά προς το κράτος και τις δομές του, ειδικά όταν πρόκειται για τον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, που δεν είναι άλλος από την προστασία της ζωής του ανθρώπου. Αυτή είναι η πιο σημαντική αποστολή του κράτους».

Πράγματι, έτσι είναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε ως επιτυχία του μια μεταρρύθμιση που δεν έκανε γιατί δεν είχε πολιτική, αλλά καλούς λογογράφους.