Τα σύνορα, η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Τουρκία και η Συμφωνία

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠρώτα αποφεύγουμε την ήττα

Σουν Τζου- Η Τέχνη του Πολέμου

O μικρομεγαλισμός του Αλέξη Τσίπρα ήταν εμφανής από όταν διαλαλούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει όλη την Ευρώπη. Προφανώς το πιστεύει ακόμη. Το Προσφυγικό ήταν η αιτία που η Ελλάδα έχασε πόντους και βρέθηκε μπροστά σε τείχη στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δικαιολογημένα εμφανίστηκε ως ο κουρσάρος του Αιγαίου που μπορεί –με ανταλλάγματα- να δώσει τη λύση.

Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει γι΄αυτό.  ‘Κατάφερε’ να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τοποτηρητές. Να οδηγηθεί σε κοινή συμφωνία των 28 -που δεν  οφείλεται στον ίδιο, αλλά στην πολιτική της Μέρκελ, του Γιούνκερ και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.  Στις ευχαριστίες του προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές δεν βρήκε ένα καλό λόγο για  την Φώφη Γεννηματά, κι όσους το έδωσαν εθνική στήριξη. Κάτι είπε μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βρήκε λόγια όμως να ευχαριστήσει τον Πάνο Καμμένο που έκανε τέλεια δουλειά χάρη- στον ιδιωτικό θάλεγε κανείς- στρατό του.

Η συμφωνία- πριν ακόμα υλοποιηθεί- είναι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καλή- γιατί οποιαδήποτε συμφωνία που έκανε ο ίδιος θα ήταν καλή! Άλλωστε είναι ο ίδιος άνθρωπος που ενώ θάσκιζε τα μνημόνια- με ένα άρθρο θα τα καταργούσε- ύστερα από 17 ολόκληρες ώρες διαπραγμάτευσης με υπερηφάνεια πανηγύριζε για το μνημόνιο- που ήταν διαφορετικό από τα άλλα, αφού ήταν δικό του.

Σε λίγες μέρες θάχουμε νέους πανηγυρισμούς. Από 1300 (θυμάστε!) κατώτερο μισθό πέσαμε στα 700. Οι πανηγυρισμοί για τα 384 ευρώ είναι βέβαιοι. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πανηγύριζε και για σύνταξη 40 ευρώ. Ήταν αυτός που σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση τόνιζε διαρκώς πως αυτός κατήργησε το …5ευρω στα νοσοκομεία.

Ας δούμε μερικά πράγματα που πετύχαμε αυτόν τον καιρό:

-Η Τουρκία -αναβαθμισμένος και ισότιμος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης-θέτει όρους και επιβάλλει απαιτήσεις στο Αιγαίο και όχι μόνο. Το λέει καθαρά. Το Προσφυγικό είναι το εργαλείο της για να πετύχει το στόχο της.

“Ο Α. Νταβούτογλου χαιρέτισε την απόφαση των «28» αλλά και τα «νέα βήματα» που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος και άλλων κεφαλαίων στο μέλλον. Ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κάνοντας ωστόσο παράλληλη αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και το ίδιο αναμένει και από την ΕΕ”.

-H Eλλάδα πανηγυρίζει που «πέτυχε» να παγώσει το Κυπριακό κι αποδέχεται τοποτηρητές χωρίς να τολμά να προσγειώσει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στην Ρόδο. (Η τραγωδία είναι ότι υπέβαλλε σχέδια πτήσης, χωρίς να υποχρεούται να το κάνει). Ο Νταβούτογλου μιλά για το Αιγαίο σα νάναι η δική του θάλασσα και εγγυάται την προστασία των συνόρων της.

-Η Ελλάδα αποδέχεται ότι είναι ανίκανη να φυλάξει τα –ανύπαρκτα, όπως ο είπε ο πρωθυπουργός- θαλάσσια σύνορά της, αλλά και τα χερσαία: οι Σκοπιανοί «άδειασαν» με τη βία δυο χιλιάδες πρόσφυγες και η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα χαμπάρι.

Τα Σκόπια από ένα απομονωμένο «προτεκτοράτο» –με το όνομα Μακεδονία, αποδεκτό πια από σχεδόν όλους- έγινε ισότιμος συνομιλητής-συνοριοφύλακας της μισής Ευρώπης- με άγνωστα ανταλλάγματα. Η Ελλάδα των ανοιχτών συνόρων βρέθηκε με κλειστά σύνορα απομονωμένη στα Βαλκάνια με την μισή Ευρώπη εναντίον της.

Η σωτηρία της –με όρους ελεημοσύνης και άγνωστα προς το παρόν ανταλλάγματα- ήταν η «Μάνταμ Μέρκελ» και «Ολανδρέου». Η Ελλάδα πανηγυρίζει ακόμα και για το «Νταχάου» της Ειδομένης- που είναι τιμή για την Ελλάδα. Αλλά δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για άνοιγμα των συνόρων, άρα που βρίσκεται η επιτυχία;

Όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση  είναι τιμή γι΄αυτήν. Είναι γεννημένη να είναι τιμημένη. Ας σημειώσουμε εδώ πως η συμφωνία δεν αφορά τους 45.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, αλλά μόνο 72.000 από όσους Σύριους θα επαναπροωθήσει η Ελλάδα και δεχτεί η Τουρκία –από τα εκατομμύρια που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα. Η Τουρκία θα εφαρμόσει την συμφωνία στο βαθμό που ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά της –δηλαδή εν μέρει. Ήδη χθες ένα τουρκικό πλοίο- μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα- επιχείρησε να βυθίσει ένα σκάφος μεταναστών.

Η ασάφεια της συμφωνίας, όπως η εθελούσια αποδοχή προσφύγων, εγγυάται την μη εφαρμογή της. Η συμφωνία, δεν υποχρεώνει τα 28 κράτη- μέλη να πάρουν συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων προς μετεγκατάσταση. Το θετικό είναι πως τα κράτη-μέλη δηλώνουν διατεθειμένα να βοηθήσουν την Ελλάδα –με χρήματα, συνοριοφύλακες, εμπειρογνώμονες, αλλά η συμφωνία στηρίζεται περισσότερο σε ευχές. «Το πως θα εφαρμοστεί επομένως αυτή η συμφωνία θα είναι κρίσιμο» σχολίασε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» τονίζει πως είναι «οι άνθρωποι, και όχι τα σύνορα, που χρειάζονται προστασία. Για τις πολλές χιλιάδες ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη λάσπη, στο κρύο και στη βροχή, που περίμεναν ανυπόμονα νέα από τις Βρυξέλλες, αυτή η συμφωνία δημιουργεί μόνο περισσότερη αβεβαιότητα». Η Unisef εκφράζει ανησυχία του για το γεγονός ότι, βάσει της συμφωνίας, ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, όπου τα περιμένει αβέβαιο μέλλον, τονίζοντας πως αυτό ενδέχεται να τους βλάψει. «Χρειάζεται να εξευρεθεί μια συμφωνία που θα θέτει πάνω απ’ όλα το συμφέρον των παιδιών και θα τηρεί πλήρως το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει να ληφθούν ελάχιστα μέτρα που θα εγγυώνται την εκπλήρωση των βασικών αναγκών και θα προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών».

Η οργάνωση για την Φτώχεια Oxfam λέει πως η συμφωνία «δεν τηρεί το πνεύμα του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου», ενώ μπορεί να ισοδυναμεί με ένα «παζάρι» στο οποίο ανταλλάσσονται «ανθρώπινες ζωές έναντι πολιτικών παραχωρήσεων. Η απόφαση για κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είναι ένα κομμάτι του πολιτικού θεάτρου που παίζει η ΕυρωπαϊκήΈνωση σε βάρος των αξιών της».

Αντί να ανοίξει τα σύνορα, κυβέρνηση πανηγυρίζει που “πέτυχε” να μείνουν κλειστά τα σύνορά της. Η Ουγγαρία έκλεισε χθες τα σύνορά της δείχνοντας πως αντιλαμβάνεται την συμφωνία. Ένα τουρκικό πλοίο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρεί την ίδια μέρα να βυθίσει ένα σκάφος με πρόσφυγες / μετανάστες. Η συμφωνία αφορά μόνο- 72.000- πρόσφυγες και όχι μετανάστες.

Μπορεί η κυβέρνηση να αισθάνεται ότι “έφραξε’ τα σύνορά της -με την εγγύηση της Τουρκίας, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η γείτων μπορεί -και θέλει- να ελέγξει τους “δουλέμπορους”. Που σημαίνει ότι πέρα από ένα πρόσκαιρο θετικό αποτέλεσμα έως το νέο παζάρι της Τουρκίας οι απελπισμένοι θα αναζητήσουν νέα και επικίνδυνα περάσματα και οι διακινητές θα ανεβάσουν τις τιμές τους.