2009-2023: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξάγνισαν τη ΝΔ και της έστρωσαν τον δρόμο…

Του Γιώργου Καρελιά

Τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς “δούλεψαν” έτσι ώστε το παραδοσιακό κόμμα της δεξιάς να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας.

Το 2009 η ΝΔ παρέδωσε τη χώρα χρεοκοπημένη. Οι αντίπαλοί της, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την εξάγνισαν και, με απανωτά λάθη, την οδήγησαν το 2019 στη νίκη και το 2023 στην κυριαρχία.

Όσοι νομίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα έρχονται την τελευταία στιγμή είναι μακριά νυχτωμένοι. Και όσοι απορούν τι σχέση έχουν «μακρινά» γεγονότα με τα σημερινά απλώς αδυνατούν να τα ερμηνεύσουν και περιμένουν το επόμενο μοιραίο.

Στη μοιραία για τη χώρα περίοδο 2007-2009 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Οι προειδοποιήσεις ότι έρχεται χρεοκοπία και το ΔΝΤ θάφτηκαν και απαξιώθηκαν. Η σημερινή απερχόμενη κυβέρνηση, πάλι της ΝΔ, εν μέσω ιαχών για οικονομικό success story τα έδωσε όλα (50 δισεκατομμύρια) για να κερδίσει τις εκλογές.

Το χρέος ξεπέρασε, για πρώτη φορά, τα 400 δισεκατομμύρια, αλλά είναι «βιώσιμο». Δεν ξέρω αν υπάρχουν αναλογίες με το σήμερα. Όμως, υπάρχουν προειδοποιήσεις που, πάλι, αγνοούνται και θάβονται.

Το 2009 η απερχόμενη ΝΔ παρέδωσε τη χώρα χρεοκοπημένη. Το ΠΑΣΟΚ, που την παρέλαβε, δεν κατάλαβε έγκαιρα το μέγεθος της τραγωδίας. Όταν το κατάλαβε, επιχείρησε μόνο του «να σώσει τη χώρα». Και ακολούθησε αυτό που λέει η ευαγγελική φράση: «Άλλους έσωσεν, εαυτόν ου δύναται σώσαι».

Για την ακρίβεια, το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, την εξάγνισε από το αμάρτημα της χρεοκοπίας και καταστράφηκε το ίδιο. Ο κόσμος του δεν του συγχώρεσε αυτήν τη συγκυβέρνηση. Έφτασε στα όρια της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023 για να δει ισχνό διψήφιο ποσοστό.

Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε βιαστικά και απροετοίμαστος (2015), ενώ θα μπορούσε να αφήσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου (2102-2014) να ολοκληρώσει τη θητεία της κάνοντας όλη τη «βρώμικη δουλειά» και να αναλάβει τη διακυβέρνηση με καλύτερους όρους. Το μεθύσι από το τσουνάμι του 2015, οι αυταπάτες και η απότομη προσγείωση τού στέρησαν την πιθανότητα να είναι η δική του κυβέρνηση η πρώτη μετά τα μνημόνια.

Έτσι, μοιραία ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αυτό το πλεονέκτημα σε μια άλλη κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά κατατάχθηκε κι αυτός στα μνημονιακά κόμματα. Άφησε μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων, αλλά το εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία μπορεί να μακαρίζει εαυτήν επειδή αντιμετώπισε πρώτα την πανδημία και μετά την ακρίβεια.

Η περίφημη «γκαντεμιά» του Μητσοτάκη αποδείχτηκε ευλογία. Οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες χαλάρωσαν και η κυβέρνησή του μοίρασε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Με κάθε μορφή: αυξήσεις, αναδρομικά, επιδόματα, pass. Όσοι απορούν που το ποσοστό της ΝΔ αυξήθηκε (μόλις η δεύτερη φορά στη Μεταπολίτευση που δεν μειώνεται το ποσοστό κυβερνώντος κόμματος-η πρώτη ήταν το 2000, του ΠΑΣΟΚ υπό τον Σημίτη) τώρα έχουν την απάντηση: είναι τα 50 δισεκατομμύρια, που πήγαν σε εκατομμύρια τσέπες ψηφοφόρων. Αυτή είναι η πρώτη και αδρή εξήγηση για τη μεγάλη (επαναληπτική) νίκη της ΝΔ. Για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι.

Εν κατακλείδι: τα κόμματα και οι κυβερνήσεις προετοιμάζουν τις νίκες και τις ήττες, τις δικές τους και των αντιπάλων τους. Το ΠΑΣΟΚ στην αρχή και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξάγνισαν τη ΝΔ και της έστρωσαν το δρόμο για την (πρώτη μετά την οικονομική κρίση) δεύτερη θητεία κυβερνητικού κόμματος. Η νέα νίκη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ένα κλασικό αξίωμα: Δεν γίνεται να ηττηθείς, αν οι αντίπαλοι προετοιμάζουν τη νίκη σου…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7