Φάκελος Κύπρου: Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι στο διαδίκτυο

 

Στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων αναρτήθηκαν την Τετάρτη (24/10/2018)

οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου.
Σημειώνεται πως ο Φάκελος της Κύπρου είναι χωρισμένος σε 36 τόμους.

Οι υπόλοιποι 32 θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Κατεβάστε τον πρώτο τόμο κάνοντας κλικ ΕΔΩ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Με τη φράση «πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα εκείνα τα οποία αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος παρέλαβε, χθες, από τον κ. Ν. Βούτση τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου. Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή έκανε λόγο για «ένα όνειδος για τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε.» για να προσθέσει: «Το Κυπριακό βεβαίως είναι ένα τεράστιο ζήτημα του Ελληνισμού. Είναι όμως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα. Η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης είναι απαραίτητη».

Το υλικό στη συνέχεια παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής στον κ. Αλ. Τσίπρα: «Είναι ιστορική στιγμή που δίνεται επιτέλους στη δημοσιότητα και ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα πραγματικά περιστατικά, στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη Ιστορία του τόπου», σχολίασε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η απόλυτη γνώση της Ιστορίας μας, ακόμα κι αν η Ιστορία μάς πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και για την πολιτική ζωή του τόπου, που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον».

Οι πρώτοι τέσσερις τόμοι του Φακέλου, πριν το περιεχόμενό τους αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων, παραδόθηκαν και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κ. Κ. Τσιάρα εκ μέρους της Ν.Δ., ως γραμματέα της Κ.Ο., να σημειώνει ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να συνεργάζεται σε ζητήματα που συμφωνεί.

Για σημαντική πρωτοβουλία για την αποτύπωση της Ιστορίας έκανε λόγο ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής. Για ιστορική στιγμή μίλησαν οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ενώ εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Β. Σπύρου σημείωσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει την έκδοση και θα την αξιολογήσει.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο τόμο περιλαμβάνονται τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον δεύτερο τόμο τα διαδικαστικά ζητήματα που απασχόλησαν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ενώ ο τρίτος και τέταρτος τόμος περιλαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων.

Την Επιτροπή που επεξεργάστηκε το υλικό αποτελούν ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου, ο οποίος είναι και πρόεδρός της, και (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι κ.κ. Αντώνης Βγόντζας, Ελλη Δρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ολια Ησαΐα, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος, Πέτρος Παπαπολυβίου, Γιώργος Σαββαΐδης, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Αρης Σωτηρόπουλος, Βάσω Τσακανίκα, Μάγδα Φυτιλή. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Φάκελος της Κύπρου εκτυπώθηκε στα τυπογραφεία του ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης.

Τι αναφέρουν τα πρακτικά της Εξεταστικής

Αναμφισβήτητης αξίας ντοκουμέντο, για τη δραματικότερη ίσως «στιγμή» της νεότερης Ιστορίας του Ελληνισμού, εκείνη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που έχει αφήσει ανοιχτή πληγή έως σήμερα με τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής νήσου από τουρκικά στρατεύματα, συνιστά το υλικό του Φακέλου της Κύπρου –δηλαδή τα πορίσματα και τα πρακτικά ερευνών που πραγματοποίησαν ειδικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου– και του οποίου η δημοσιοποίηση άρχισε χθες στην Αθήνα, μέσω της ιστοσελίδας του Κοινοβουλίου. Πολλοί ομιλούν περί άκρως ενδιαφέροντος αναγνώσματος για τους πολίτες, και ιδιαιτέρως χρήσιμου υλικού προς περαιτέρω επιστημονική μελέτη από ιστορικούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ