Γιάννα Αγγελοπούλου: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αξιοποιώντας τη δύναμη του οικουμενικού ελληνισμού

«”Ελλάδα 2021”. Δεν είναι μόνο το όνομά μας. Το όνομα της Επιτροπής. Είναι κάτι πιο σημαντικό: είναι ο τόπος και είναι ο χρόνος». Με τα λόγια αυτά η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ξεκίνησε την ομιλία της στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ για το 2021, στην οποία κλήθηκε προκειμένου να λάβει τιμητική διάκριση για την «ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά της στη χώρα και τη διαρκή συμβολή της στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

«Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια περίπου, με την απόφαση να συζητήσουμε, να εμβαθύνουμε, να μάθουμε και να σχεδιάσουμε. Μια ευκαιρία αναστοχασμού, είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός, μια λέξη που δεν τη χρησιμοποιούσαμε συχνά, έγινε όμως πολύ επίκαιρη αυτά τα δύο χρόνια» επισήμανε η κυρία Αγγελοπούλου.

Όπως τόνισε, η Επιτροπή μέσα από τη δράση της πέτυχε

  • τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Να ανήκει η απόφαση για το «πώς» και το «γιατί» στους πολίτες.
  • οι δραστηριότητες να απλωθούν σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς.
  • και κυρίως, η Επιτροπή να μην περιοριστεί σε εκδηλώσεις γιορτής και μνήμης, αλλά και να γίνουν δράσεις που αφήνουν κάτι για το μέλλον.

«Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος των ολίγων, των εκλεκτών. Δεν θέλαμε να τη σχεδιάσουν λίγοι για λογαριασμό των πολλών. Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος της μιας ή της άλλης άποψης» πρόσθεσε και παρουσίασε τον απολογισμό της Επιτροπής. Τις 2000 προτάσεις που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα, τις 1000 δράσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 41 χώρες που εντάχθηκαν στο «Ημερολόγιο» της Επιτροπής, από τις οποίες περισσότερες από 400 έλαβαν χώρα με την αιγίδα της και πολλές υλοποιήθηκαν με στήριξη από την Επιτροπή ή Χορηγούς Δράσης.

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε και στις εμβληματικές δράσεις της Επιτροπής, όπως το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», η «Επιθυμία Ελευθερίας», το μεγαλύτερο projection mapping που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, το ντοκιμαντέρ «200 χρόνια Ελλάδα: σε γνωρίζω από την όψη», τους «Μικρούς-Μεγάλους Ήρωες», τα podcasts που επιμελήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος κ.α. Μίλησε ακόμη, για τις 78 επισκέψεις αντιπροσωπειών της Επιτροπής σε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τη χρηματοδότηση έργων που πρότειναν οι Δήμοι και ενέκρινε η Επιτροπή, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Χρηματοδότηση ύψους 50 εκ. ευρώ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ινστιτούτου για την τεχνητή νοημοσύνη, πρωτοβουλία για την οποία θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις από κοινού με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στις δράσεις της Επιτροπής για την πανδημία (δωρεά κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ, χρηματοδότηση του λεγόμενου ελληνικού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού) και τη δωρεά μέρους των εσόδων από το Νομισματικό Πρόγραμμα για τη «θεραπεία» των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι ζούμε σε μία εποχή νέων προκλήσεων και απειλών οι οποίες απαιτούν ενότητα, συνεργασίες και συνέργειες, αλλά και μία νέα σχέση με το δημόσιο χώρο. «Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να μην είμαστε ενωμένοι. Η πατρίδα μας δεν είναι τόσο μεγάλη για να κοιτάμε αλλού. Ό,τι συμβαίνει μας αφορά. Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς. Όλοι μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αξιοποιώντας το δικό μας δυναμικό, το δυναμικό του οικουμενικού ελληνισμού. Που τον είδαμε να γιορτάζει και να τιμάει την επέτειο σε 41 χώρες».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στάθηκε ιδιαίτερα στη χαρά που της έδωσε η συμμετοχή της κοινωνίας, «η ανταπόκριση από τόσους Έλληνες και σε τόσες πολλές χώρες και στις πέντε ηπείρους» και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι «τα όσα ακούσατε είναι ο απολογισμός των Ελλήνων. Δεν είναι της Επιτροπής. Τα όσα έγιναν, επειδή μιλάμε για την κοινωνία, είναι τα δικά τους “θέλω”, είναι το δικό τους όραμα, που εμείς βοηθήσαμε να γίνει πράξη». «Οφείλουμε να είμαστε μαζί, να είμαστε ενωμένοι» κατέληξε η κυρία Αγγελοπούλου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, αναφέρθηκε στα έργα της Επιτροπής, τα οποία επισήμανε ότι συνδέθηκαν με την αναβάθμιση των συνθηκών της καθημερινότητας του συνόλου των πολιτών, και μίλησε για «ενέργειες με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, παρακαταθήκη για επόμενες γενιές και, μάλιστα, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την «εξαιρετική διοργάνωση» και το «καλαίσθητο αποτέλεσμα» των επετειακών δράσεων. «Σας ευχαριστούμε για την ικανότητα να ενώσετε εθνικά και υπερκομματικά, με το συναίσθημα της κοινής περηφάνιας, όλους τους Έλληνες αποκαλύπτοντας ότι στον πυρήνα της κοινωνίας υπάρχει έμπνευση και μεράκι» τόνισε ο κ. Μπρατάκος.

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Κυρίες και κύριοι,

«Ελλάδα 2021». Δεν είναι μόνο το όνομά μας. Το όνομα της Επιτροπής. Είναι κάτι πιο σημαντικό: είναι ο τόπος και είναι ο χρόνος. Βρισκόμαστε σήμερα μαζί, εδώ, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821. Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια περίπου, με την απόφαση να συζητήσουμε, να εμβαθύνουμε, να μάθουμε και να σχεδιάσουμε. Μια ευκαιρία αναστοχασμού, είχε πει τότε ο Πρωθυπουργός, μια λέξη που δεν τη χρησιμοποιούσαμε συχνά, έγινε όμως πολύ επίκαιρη αυτά τα δύο χρόνια.

Αναστοχασμός γιατί; Για την Επανάσταση, για τη σημασία της σε όλο το γνωστό τότε κόσμο, για την πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα, για τις επιτυχίες, για τα λάθη μας, για τους Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους. Έβλεπα πριν τα πορτρέτα όλων των Προέδρων του ΕΒΕΑ. Και, όλα αυτά με το βλέμμα μπροστά. Για να κάνουμε το 2021 ένα έτος ορόσημο και να μας δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο για το μέλλον.

Ευθύνη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», η οποία δημιουργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού τον Οκτώβριο του 2019, ήταν να συντονίσει το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιλογή μας ήταν να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Ζητήσαμε τις ιδέες και τις προτάσεις των πολιτών, που ανταποκρίθηκαν οδηγώντας την προσπάθεια στην υλική και στην άυλη κληρονομιά που αφήνει πίσω της.

Τι θέλαμε;

Θέλαμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας. Να ανήκει η απόφαση για το «πώς» και το «γιατί» στους πολίτες. Θέλαμε να μην επικεντρωθεί η επέτειος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, σε άλλες δυο-τρεις μεγάλες πόλεις, αλλά να γίνουν δράσεις και εκδηλώσεις παντού. Και σε όλη την Ελλάδα και σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, όπου ζουν, και μεγαλουργούν, τολμώ να πω, Ελληνίδες και Έλληνες.

Θέλαμε οι δραστηριότητες να απλωθούν σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς.

Και θέλαμε κυρίως, να μην περιοριστούμε σε εκδηλώσεις γιορτής και μνήμης, αλλά και να γίνουν δράσεις που αφήνουν κάτι για το μέλλον.

Τι δεν θέλαμε;

Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος των ολίγων, των εκλεκτών. Δεν θέλαμε να τη σχεδιάσουν λίγοι για λογαριασμό των πολλών. Δε θέλαμε να είναι μια απόφαση που ελήφθη μέσα σε ένα γραφείο. Δεν θέλαμε να είναι η επέτειος της μιας ή της άλλης άποψης.

Τι πετύχαμε;

Πετύχαμε να ανταποκριθεί η κοινωνία με σχεδόν 2000 προτάσεις στην ειδική πλατφόρμα που αναπτύξαμε. Με βάση τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων αναπτύχθηκε το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες περιέχουν τα πάντα: από μαθητικούς διαγωνισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από νηπιαγωγεία και δημοτικά και γυμνάσια και λύκεια και πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά, από επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων, δρομολόγηση έργων υποδομής.

Όλες αυτές οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από τα μέλη της Ολομέλειας. Περισσότερες από 400 υλοποιήθηκαν υπό την αιγίδα μας. Από αυτές ένα σημαντικό ποσοστό χρηματοδοτήθηκε από μας, από την Επιτροπή, ένα επίσης σημαντικό ποσοστό από χορηγούς δράσης, περίπου 20 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες βραβεύτηκαν μαζί με τους χορηγούς, που ανέλαβαν να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν προτάσεις από πολίτες, που τους ενδιέφερε για την καλυτέρευση της ζωής γύρω τους.

Τι άλλο κάναμε; Αναπτύξαμε το ψηφιακό «Ημερολόγιο» της επετειακής χρονιάς. Είπαμε σε όλους: όποιο γεγονός θεωρείτε σημαντικό βάλτε το μέσα. Στο «Ημερολόγιο», λοιπόν, καταγράφηκαν περισσότερες από 1000 δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2021, σε όλη την Ελλάδα και σε 41 άλλες χώρες. Όπως, επίσης, μπήκαν στο «Ημερολόγιο» διάφορα πράγματα που συνέβησαν, άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο με τη λογική και τη γνώση που έχει ο καθένας από το περιβάλλον του.

Μαζί με μέλη της Ολομέλειας επισκεφθήκαμε ούτε 10, ούτε 20, αλλά 78 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Σταματώντας για τον κορωνοϊό, συνεχίζοντας, επιμένοντας και γνωρίζοντας όχι μόνο τους ηγέτες της πόλεις, όχι μόνο τους εκλεγμένους, αλλά τον κοινωνικό ιστό του κάθε τόπου.

Επίσης, συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Εσωτερικών, ήταν μια λαμπρή ιδέα η οποία βγήκε όταν δηλώσαμε σε όλους τους τόνους, στους δημάρχους όλων των πόλεων, τους περιφερειάρχες, ότι δε θα έχουν τύχη όσες προτάσεις κάνουν με αντικείμενο μόνο μία ημέρα γιορτής. Τι καλά που κάναμε έτσι; Γιατί, με αυτές τις συνθήκες, πόσες ημέρες γιορτής θα μπορούσαν να γίνουν; Ίσως καμία. Τους είπαμε, λοιπόν, ότι αν θέλετε να έχετε τύχη πρέπει να δηλώσετε κάτι που θα αλλάξει τη μορφή που έχει η πόλη σας. Είτε μπορεί να αλλάξει μία πλατεία, είτε μπορεί να αλλάξει ένα μουσείο, είτε να ξαναζωντανέψει ένα εμβληματικό κτίριο, ή ακόμα και μια αλλαγή νοοτροπιών. Ως προς κάποιες ομάδες που είναι πιο αδύναμες, ως πιο ανοιχτό βλέμμα σε ανθρώπους που θέλουν κάτι καινούργιο κλπ. Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν η Κυβέρνηση το ενέταξε με 50 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εμείς, -γιατί ήταν όρος το να δηλώσει η Επιτροπή ότι εγκρίνει αυτές τις προτάσεις και μετά να πάνε στο Υπουργείο Εσωτερικών- εγκρίναμε πάνω από 240 και ήδη έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί περίπου 100.

Και φθάνουμε τώρα στο τι κάναμε εμείς;

Εμείς, λοιπόν, χρηματοδοτήσαμε το ντοκιμαντέρ, που θα το έχετε δει πολλοί, εμπνευσμένο από τον εθνικό μας ύμνος, «200 χρόνια Ελλάδα: σε γνωρίζω από την όψη», όπου με έναν ευφάνταστο τρόπο, χωρίς τη μία ή την άλλη άποψη, από ντοκουμέντα και μόνο, παραθέσαμε κομμάτια από την κοινή μας ζωή των 200 χρόνων, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με μάχες και πολιτική, αλλά έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή μας.

Επίσης, επιχειρήσαμε το μεγαλύτερο projectionmapping που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη προβολή σε εμβληματικά κτίρια 18 πόλεων, μια εικαστική αφήγηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης με τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας». Και που για κάθε πόλη αφιερώθηκαν κάποια λεπτά για την ιδιαίτερη ιστορία της.

Ακόμα, τη δράση «Μικροί-Μεγάλοι Ήρωες». Όλοι θα έχετε περάσει από τα αεροδρόμια, τα ΚΤΕΛ, από λιμάνια που εξυπηρετούν ακτοπλοϊκές γραμμές, όπου παραθέσαμε μια «πινακοθήκη» 1000 γνωστών Ελληνίδων και Ελλήνων από τα 2000 χρόνια, που άφησαν το αποτύπωμά τους.

Μη ξεχνάμε και το ελληνικό τραγούδι: παραθέσαμε έξι podcasts που μπορείτε να ακούτε συνέχεια, αυτή είναι η λογική τους, με τίτλο «200 Χρόνια Κομμάτια». Τα επιμελήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος και σε αυτά αποτυπώνεται όλη η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Πάμε και στο Φόρουμ, για το οποίο μας μίλησε ο Πρόεδρος, «Η Ελλάδα το 2040». Γιατί η λογική αυτής της εμβληματικής χρονιάς ήταν να δούμε όχι μόνο τι κάναμε ή τι δεν καταφέραμε, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Όλοι οι σημαντικοί θεσμικοί φορείς της χώρας, ομάδες εργασίας από την κοινωνία των πολιτών και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες κατέθεσαν τις απόψεις τους, το ΕΒΕΑ συμμετείχε με τη δική του μελέτη και εδώ σας αξίζουν συγχαρητήρια. Όλες οι εισηγήσεις, όλες οι μελέτες, είναι σε ένα στικάκι, στη διάθεση της κοινωνίας, στη διάθεση των κυβερνώντων, στη διάθεση της πολιτικής τάξης, για να έχουν γνώση τι μας περιμένει. Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες είναι οι παγίδες στα επόμενα 20 χρόνια που έρχονται.

Επίσης, προωθήσαμε τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου, θα το ανακοινώσουμε σε λίγες ημέρες με τον Πρωθυπουργό, που θα δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της επιστήμης των δεδομένων και των αλγορίθμων. Ποια είναι αυτά; Αυτά που θα κυριαρχούν στην κοινή μας ζωή τις επόμενες δεκαετίες. Γιατί το κάναμε αυτό; Για να σταματήσουμε το braindrain, για να φέρουμε πίσω στη χώρα μας τους Έλληνες από το εξωτερικό, για να εκπαιδεύσουμε νέους επιστήμονες.

Όλα αυτά έγιναν σε συνθήκες πανδημίας, που πρέπει να σας ομολογήσω ότι πολλές φορές μας οδήγησαν σε αλλαγή πλάνων και σχεδιασμών. Είχαμε δύο μεγάλα προγράμματα που είχαν προετοιμαστεί μέχρι κεραίας: είχαμε επιλέξει 200 νέα παιδιά, με περγαμηνές ώστε να μας εκπροσωπήσουν στο εξωτερικό, είχαμε σχεδιάσει πέντε διαδρομές, τη διαδρομή του Καποδίστρια, τη διαδρομή του φιλελληνισμού, τη διαδρομή των Ελλήνων και την προσπάθεια που έκαναν για την Επανάσταση, το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει λόγω των συνθηκών. Όπως, επίσης, είχαμε διοργανώσει ένα διήμερο για να γιορτάσει όλη η Ελλάδα. Σε 51 πόλεις, με ό,τι σημαντικό έχει κάθε πόλη. Έχει τύμπανα; Έχει χορωδία; Έχει φιλαρμονική; Οτιδήποτε! Και ο κόσμος να γιορτάσει για δυο μέρες. Ούτε αυτό μπορέσαμε να το κάνουμε.

Αντί αυτών:

Δωρίσαμε 18 φορητές κλίνες ΜΕΘ. Δεν το κάναμε για να βοηθήσουμε μόνο την κυβέρνηση, το κάναμε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, να αφήσουμε μια μικρή προίκα στο ΕΣΥ, και αυτές είναι γνωστό σε όλους σας, εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ήρθε στα αυτιά μας μια προσπάθεια νέων ταλαντούχων Ελλήνων γιατρών που έψαχναν τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού φαρμάκου κατά της covid-19: το χρηματοδοτήσαμε και ήδη στις κλινικές δοκιμές εμφανίζονται εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Και, βέβαια, δεσμευτήκαμε και θα δωρίσουμε ένα μέρος των εσόδων του Νομισματικού Προγράμματος, ό,τι μαζέψαμε από τις 23 Αυγούστου 2021 και μετά, για δράσεις αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές μετά τις τρομερές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Είπε ο Πρόεδρός σας και το τονίζω και πάλι, πως ό,τι κάναμε, ό,τι σχεδιάσαμε, δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στην Πολιτεία. Καταρχήν, είχαμε σκεφτεί ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης όσα λεφτά και να είχαμε ζητήσει ως χρηματοδότηση, θα υπήρχαν πάντοτε απόψεις για το αν τα χρειαζόμαστε και χωρίς να έχουμε προλάβει να προτείνουμε κάποιο πρόγραμμα. Και μετά ήρθε και η πανδημία. Η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρωτοπόρος που χρηματοδότησε το Νομισματικό Πρόγραμμα, αυτές τις καταπληκτικές συλλογές με χρυσά, ασημένια και διμεταλλικά νομίσματα. Αυτά πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, πουλήθηκαν στην κοινωνία. Βοήθησαν φυσικά και άλλοι χορηγοί, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, και χορηγοί ιδιώτες, και έτσι μαζεύτηκαν τα χρήματα με τα οποία έγιναν όλα αυτά που σας είπα.

Θα σας πάω τώρα λίγο πίσω στο 1821. Οι Έλληνες ξεκίνησαν έναν αγώνα: στην αρχή δεν τον πίστευε κανείς. Ενάντια σε κάθε πιθανότητα. Αλλά πέτυχαν, όμως. Μέχρι που πέτυχαν και ενάντια στον κακό μας εαυτό: τη διχόνοια. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα τα κατάφερε. Τα καταφέραμε και είμαστε εδώ: στο 2021.

Ζούμε σήμερα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Νέων προκλήσεων και νέων απειλών. Τις οποίες, ξέρετε από τις περιοδείες μας, τα προσκυνήματα σε όλα αυτά τα μέρη της Ελλάδας, καταλάβαμε ότι και ο κόσμος είναι ώριμος να δεχτεί, ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ίσως όχι όλες αλλά πολλές. Η νέα κουλτούρα συνεργασίας και συνεργειών φάνηκε ότι θα είναι απαραίτητη, από τους όρους που λέμε εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης, μία νέα σχέση με το δημόσιο χώρο: που είναι και δικός μας. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να μην είμαστε ενωμένοι. Η πατρίδα μας δεν είναι τόσο μεγάλη για να κοιτάμε αλλού. Ό,τι συμβαίνει μας αφορά. Ό,τι πρέπει να γίνει, πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς. Όλοι μας.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αξιοποιώντας το δυναμικό το δικό μας, το δυναμικό του οικουμενικού ελληνισμού. Που τον είδαμε να γιορτάζει και να τιμάει σε 41 χώρες, θα ήταν πολύ περισσότερες, αλλά τα προβλήματα του κορωνοϊού ακύρωσαν αρκετές δράσεις. Και αν με ρωτήσετε «ποια ήταν η μεγαλύτερη έκπληξή σας;». «Ποια ήταν η έκπληξή σου Γιάννα από όλη αυτή την προσπάθεια, όλο αυτό το πέρασμα, και τι σου έδωσε μεγαλύτερη χαρά;», ένα θα σας πω. Η τόσο ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Αυτό ήταν που μας εξέπληξε, αυτό μας έδωσε χαρά. Η ανταπόκριση από τόσους Έλληνες και σε τόσες πολλές χώρες. Και στις πέντε ηπείρους.

Τα όσα ακούσατε είναι ο απολογισμός των Ελλήνων. Δεν είναι της Επιτροπής. Τα όσα έγιναν, επειδή μιλάμε για την κοινωνία, είναι τα δικά τους τα «θέλω», είναι το δικό τους όραμα, που εμείς βοηθήσαμε να γίνει πράξη. Οι πολίτες γιόρτασαν, τίμησαν, προβληματίστηκαν, αναθεώρησαν παλαιές ιδέες και αντιλήψεις, επιβεβαίωσαν και εμπλούτισαν άλλες, θυμήθηκαν, και, τελικά, επέλεξαν να επενδύσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή προσπάθεια που απαιτεί το μέλλον. Και επειδή το μέλλον είναι κοντά, αν κάτι εγώ τουλάχιστον συγκράτησα, είναι ότι οφείλουμε να είμαστε μαζί και ότι οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι.

Σας ευχαριστώ.