Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η φωνή της νηφαλιότητας

Του Αλέξανδρου Λάκκα

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα μείνει στην Ιστορία για την νηφαλιότητά του, αλλά κυρίως για τον τρόπο που αναμειγνύεται στην πολιτική χωρίς να …αναμειγνύεται καθώς ο ρόλος της Εκκλησίας είναι άλλος, όπως δέχεται και ο ίδιος.

Για παράδειγμα μετά την νυχτερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα του- που ζήτησε ως φαίνεται ο πρώτος, έσπευσε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την …εκκλησιαστική παράμετρο του Σκοπιανού.

«Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική. Αυτός είναι ο σκοπός μου και γι΄ αυτό ήρθα κοντά σας».

Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή  που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφές πώς αφορούσε τις εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μετά η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη της προς τους αρμόδιους της κυβέρνησης που χειρίζονται την υπόθεση και τάσσεται κατά των συγκεντρώσεων υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι ώρα για συλλαλητήρια και φωνές αλλά για εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Αυτή είναι η ουσία. Η συνάντηση και οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης οργανώνει λειτουργία για το Μακεδονικό- παίρνοντας ασφαλώς μια πολιτική πρωτοβουλία με άγνωστες συνέπειες.

«Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων» λένε οι  ανακοινώσεις.

«Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις».

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν που ζήτησε την συνάντηση- δηλαδή την παρέμβασή του κατά των συγκεντρώσεων- δίνει το απόλυτο κλίμα στις σχέσεις τους- που ήταν άλλωστε και οι οικογενειακές αλλά και τον ιδιαίτερο πολιτικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου που βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνον του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου- με τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις όταν η Εκκλησία διεκδικούσε κρατικό ρόλο κηδεμόνα της κυβέρνησης.

Το ότι πρόκειται για μια αριστερή κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο ρόλο στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου που μετά τον πρωθυπουργό έσπευσε να συναντήσει τον Πρόεδρο Δημοκρατίας- για εκκλησιασιαστικά ζητήματα όπως είπε, τηρώντας μια γραμμή διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους- όπου η πρώτη ασχολείται με τα δικά της θέματα.

Το ερώτημα γιατί δεν πήγε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο, αλλά ο Αρχιεπισκοπος αιωρείται. Ο Μακαριώτατος Κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) είχε διακριθεί και για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες προτού- κόντρα σε ακραίες φωνές της Εκκλησίας. Η συνάντησή του με τον Πάπα ήταν εγκάρδια το 2016. Ο κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, αρβανίτικης καταγωγής διακρίνεται για την ηπιότητα και την επιστημονική του κατάρτιση.

Με σπουδές μεταξύ των άλλων στην Αρχαιολογία εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία δίπλα στον Ορλάνδο  και ως φιλόλογος. Προφανώς η επιστημονική του επάρκεια δεν είναι άσχετη με τον λεπτό τρόπο που χειρίζεται τον πολιτικό ρόλο της Εκκλησίας σε ένα κρίσιμο θέμα- όπως το «Μακεδονικό» θέμα που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με την βοήθεια ακραίων εκκλησιαστικών, αλλά και ακροδεξιών κύκλων.

Ίσως αυτό να εξηγεί την ανάγκη του πρωθυπουργού να τον συναντήσει μέσα στη νύχτα, η μετέπειτα επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο είπε προσεκτικά, όπως επιβάλλει ο ρόλος του:

«Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες».