Guardian: «Το μόνο που ενδιαφέρει τον Τραμπ είναι τα ορυκτά της Ουκρανίας» – “Καμία ηθική και δικαιοσύνη”

Πώς ο Τραμπ «πούλησε» την Ουκρανία

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ποιος ελέγχει τα αιματοβαμμένα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, αρκεί να μπορεί να έχει πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά που βρίσκονται από κάτω», σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ για το Ουκρανικό ζήτημα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Άντριου Ροθ (Andrew Roth), «στον κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ, όλα έχουν την τιμή τους» και προσθέτει: «Η ειρήνη που διαπραγματεύεται ο Τραμπ δεν αφορά τη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει βαθύτερη ηθική ή δικαιοσύνη σε αυτήν, παρά μόνο η ικανοποίηση ότι πέτυχε τον στόχο του. Ο ίδιος έχει ήδη δείξει την πρόθεσή του να πιέσει την Ουκρανία και την Ευρώπη να κάνουν παραχωρήσεις για να πείσουν τη Ρωσία να υπογράψει».

Οι δηλώσεις τόσο του προέδρου όσο και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς είναι ενδεικτικές των διαθέσεών τους. Η Ουκρανία, κατ’ αυτούς, δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ αντιστοίχως δεν μπορεί να επιστρέψει στα σύνορα προ του 2014, δίνοντας έτσι ένα συγκριτικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Μόσχα.

Guardian: Δεν υπάρχει χώρος για συναισθήματα στην πολιτική Τραμπ

Στον κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ, όλα έχουν την τιμή τους, αναφέρει ο αρθρογράφος του Guardian και προσθέτει: Δεν υπάρχει χώρος για συναισθήματα στην πολιτική του. Οι κοινές αξίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια για στρατιωτική βοήθεια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται ποιος ελέγχει τα αιματοβαμμένα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, αρκεί να μπορεί να έχει πρόσβαση στα σπάνια ορυκτά που βρίσκονται από κάτω.

Η ειρήνη που θα διαπραγματευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αφορά τη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει βαθύτερη ηθική ή δεοντολογία εδώ, εκτός από το ποιος «τα κατάφερε», και ο Τραμπ έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμος να πιέσει την Ουκρανία και την Ευρώπη να παράσχουν παραχωρήσεις για να δελεάσει τη Ρωσία να υπογράψει.

Το μόνο που του απομένει είναι να ξεκαθαρίσει το τίμημα. «Είμαι εδώ απλώς για να προσπαθήσω να πετύχω την ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, όπου χαράζει καθημερινά την πολιτική του. «Δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ τίποτα άλλο, εκτός από το ότι θέλω να σταματήσουν να σκοτώνονται εκατομμύρια άνθρωποι».

AP25044778906853_66a20.jpg

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια πόσο μεγάλη στροφή είναι αυτή για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η οποία για χρόνια στηριζόταν στο να βοηθήσει τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αν και δεν κέρδισε τον πόλεμο.

«Εμείς είμαστε αυτό που την κρατάει πίσω και ειλικρινά, θα συνεχίσουμε όσο πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβεί το άλλο», δήλωσε ο Τραμπ, δείχνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να καταρρεύσει εντελώς. «Αλλά ο πρόεδρος Πούτιν θέλει αυτήν την ειρήνη τώρα, και αυτό είναι καλό, και δεν ήθελε να έχει ειρήνη με τον Μπάιντεν».

Ο Τραμπ διαπραγματεύεται με την Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία

Ορισμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι παρατηρητές μπορεί να πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ένα βαθύτερο σχέδιο εδώ, ίσως για να ενώσει την Ευρώπη και στη συνέχεια να πιέσει τη Ρωσία ως ενιαίο μέτωπο, βυθίζοντας παράλληλα την τιμή του πετρελαίου. Αλλά, κρίνοντας από τις ενέργειές του στη Γάζα ή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι πιθανό να μην υπάρχει βαθύτερο σχέδιο.

Η ανάθεση στον Στιβ Βίτκοφ, τον «κατάλληλο διαπραγματευτή» του, ο οποίος δρομολόγησε τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έναντι των ομήρων, αντί του γερακιού στρατηγού Κιθ Κέλογκ, δείχνει ότι η διαδικασία θα είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό αντιαισθηματική. Μια ακόμη συμφωνία για ακίνητα.

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ διαπραγματεύεται με την Ευρώπη και όχι με τη Ρωσία.

Η Ευρώπη έκανε την αντιπροσφορά της: αντιμετωπίστε μας ως εταίρο και δώστε μας μια θέση στο τραπέζι. «Δεν πρέπει να βγάλουμε τίποτα από το τραπέζι πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πριν από τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου. «Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζεστε τους Ευρωπαίους, χρειάζεστε τους Ουκρανούς», σημείωσε.

Αυτό εξαρτάται από το τι σκοπεύει να κάνει στη συνέχεια ο Τραμπ, όπως ξεκαθάρισε ο Χέγκσεθ. «Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε.

«Στις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το τι αποφασίζει να επιτρέψει ή να μην επιτρέψει είναι στην αρμοδιότητα του ηγέτη του ελεύθερου κόσμου: προέδρου Τραμπ», σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά

Το ερώτημα είναι ποιος είναι τώρα σε αυτόν τον ελεύθερο κόσμο και ποιο είναι το τίμημα της εισόδου.