H ανανέωση με πολιτική πρόταση: προϋπόθεση επιτυχίας της σοσιαλδημοκρατίας και της χώρας

To Θανάση Θεοχαρόπουλου *

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και στην κεντροαριστερά υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης του χώρου, με στόχο να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Οι συζητήσεις αυτές όμως τις περισσότερες φορές γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν αφορούν την ευρύτερη κοινωνία και δεν ακουμπούν τους προοδευτικούς πολίτες γιατί δεν προτάσσουν μία σύγχρονη πολιτική ατζέντα λύσεων στα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αφήνουν αδιάφορη μία ολόκληρη γενιά, τη νέα γενιά.

Η επιτυχία του εγχειρήματος όμως για ένα μαζικό προοδευτικό ρεύμα της κεντροαριστεράς με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, εξαρτάται από την ταυτόχρονη προώθηση της ενότητας και της ανανέωσης. Μόνο τότε θα πεισθούν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας να ακολουθήσουν το εγχείρημά μας. Ανανέωση, σε όλα τα επίπεδα∙ προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Να σταματήσει η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων στην κεντροαριστερά.

Σήμερα ο τόπος έχει ανάγκη από μία σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Να σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με φυγή προς τα εμπρός, χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης. Με στόχο να εκφράσουμε και τις νεότερες γενιές που αναζητούν σύγχρονες πολιτικές εκφράσεις. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται να ανακυκλώνεται μία συζήτηση γύρω από πρόσωπα και διαμάχες και να κυριαρχούν βεβαιότητες του παρελθόντος.

Ο κόσμος της κεντροαριστεράς έχει κουραστεί από ατελείωτες διαβουλεύσεις χωρίς πολιτικό πρόταγμα, χωρίς προτάσεις και λύσεις. Το κρίσιμο είναι η πολιτική ατζέντα και μία σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας να γίνουν κτήμα της κοινωνίας για να υπάρξει ένα ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα.

Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται καμία συζήτηση για το τι είναι αυτό που θα δώσει ξανά ελπίδα στους νέους για ένα μέλλον με ποιότητα και για δουλειές με αξιοπρέπεια. Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ονειρευτούνε ξανά το μέλλον στην χώρα μας; Όταν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου και αξιοκρατίας. Όταν δεν έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όταν η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθεί η απουσία κινήτρων για την επιχειρηματικότητα, αλλά και η απουσία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Η παιδεία ισοπεδώνεται. Η αξιοκρατία αναζητείται. Και ο λαϊκισμός φέρνει την χώρα δεκαετίες πίσω.

Η Ευρώπη βάλλεται από τη ανεργία, πολύ δε περισσότερο η Ελλάδα που κατέχει και την θλιβερή πρωτιά στους νέους καθώς ένας στους δύο δεν μπορεί να εργαστεί.

Προτεραιότητα σήμερα πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας. Διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Οι άνθρωποι που έμειναν στο περιθώριο πρέπει σύντομα να επανέλθουν στο χώρο της εργασίας, αλλιώς δεν θα παραμείνουν μόνο στο κοινωνικό περιθώριο αλλά και στο πολιτικό, εύκολα θύματα ακραίων λαϊκίστικών λύσεων.

Μόνο μέσω της μείωσης της ανεργίας θα λυθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο έμεινε δέσμιο των παθογενειών του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα αναπαράγονται. Η τρύπα του ασφαλιστικού συνεχώς μεγαλώνει λόγω της αναποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό αφορά τη θεμελιώδη, για μια κοινωνία, σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο προοδευτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την κρίση του ασφαλιστικού με αρνητισμό και υπεκφυγή. Αν κάνει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διαλυθεί η αλληλεγγύη των γενεών, που επικαλείται αυτός ο χώρος ως συστατική του αρχή.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Απαιτείται ανανέωση. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει αγκυλώσεις και ιδεολογικές εμμονές που έρχονται από το παρελθόν. Στόχος πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μία παιδεία σύγχρονη με εξωστρέφεια, χωρίς την εθνοκεντρική αντίληψη της μιζέριας και της ήσσονος προσπάθειας, με ίσες ευκαιρίες σε μία λογική που δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την αριστεία. Με ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και όχι μία επιδοματική πολιτική κρατισμού και ανακύκλωσης της φτώχειας. Επιτέλους μας αξίζει μία καλύτερη Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει τόσο την αριστερά όσο και την νέα γενιά. Γιατί στην χώρα μας με την οικογενειοκρατία και την αναξιοκρατία η νέα γενιά δεν έχει ίσες ευκαιρίες και επιδίωξή μας πρέπει να είναι να το ανατρέψουμε αυτό και όχι να το αναπαράγουμε.

Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Να αρθρώσουμε μία πολιτική αλλαγών, βάζοντας μπροστά τη νέα γενιά. Για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς τα εμπρός χωρίς κανένα φόβο, καμία ανασφάλεια. Η νέα γενιά αναζητά υπερβάσεις και όχι προσκολλήσεις σε στερεότυπα του παρελθόντος.

Ο κόσμος της κεντροαριστεράς έχει κουραστεί από ατελείωτες διαβουλεύσεις χωρίς πολιτικό πρόταγμα, χωρίς προτάσεις και λύσεις. Το κρίσιμο είναι η πολιτική ατζέντα και μία σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας να γίνουν κτήμα της κοινωνίας για να υπάρξει ένα ισχυρό, σύγχρονο, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

 

* Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ-  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης