H φάρσα του Στέλιου Κούλογλου

Του Νίκου Γαλάτη

193683g-193642g-screen_shot_2016-01-12_at_6.08.25_m.m.Η φάρσα που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο είχε  απήχηση στον διεθνή τύπο. Ήταν ένα αντιπολεμικό χάπενιγκ με τη συνεργασία των αμερικανών ακτιβιστών Yes Men. Mια στημένη συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Andy Bichlbaum, των Yes Men, ως διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας, παρουσίασε μια τεράστια αμυντική σφαίρα, την ENDURAsphere, μέσα στην οποία εύποροι χρήστες μπορούν να βρουν καταφύγιο από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι Yes Men είναι μια ομάδα ακτιβιστών που δημιουργούν και συντηρούν ψεύτικους ιστότοπους  κι έτσι γίνονται λήπτες προσκλήσεων για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, συμπόσια και τηλεοπτικές εκπομπές, τις οποίες αποδέχονται προσποιούμενοι ότι είναι οικονομικοί παράγοντες και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών οργανισμών.  Παριστάνοντας π.χ. τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επιχειρήσεων ή οργανισμών οργανώνουν παρεμβάσεις -φάρσες.

1024px-The_Yes_Men
Ο Άντι Μπίκλμπαουμ κι ο Μάικ Μποννάνο έξω από την Go-Expo 2007 όπου ανακοίνωσαν, ως εκπρόσωποι της Exxon, την παραγωγή πετρελαίου από πτώματα!

Μια φορά διέδωσαν την διάλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια άλλη παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι της Μακ Ντόναλντς, της εταιρίας χημικών Dow και του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Τα δυο βασικά μέλη της ομάδας  είναι Άντι Μπίκλμπαουμ και Μάικ Μπονάννο. Τα πραγματικά τους ονόματα όμως είναι Ζακ Σέρβιν και Ίγκορ Βάμος αντίστοιχα. Ο Βάμος είναι επίκουρος καθηγητής ΜΜΕ στο Πολυτεχνείο Ρένσελαερ της Νέας Υόρκης. που  είχε συμμετάσχει στο “Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Μπάρμπι”: αντάλλασσε τα ηχογραφημένα μηνύματα ανάμεσα σε κούκλες και κατόπιν τοποθετούσε τις “πειραγμένες” κούκλες στα ράφια των καταστημάτων. 

Οι Yes Men που το 2007 είχαν ανακοινώσει έξω από τα γραφεία της ΕXPO την παραγωγή πετρελαίου από …πτώματα, περιέγραψαν τη δράση ως “την πρώτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.  Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και δημοσιογραφος- δήλωσε: “Αν θέλουμε να υπονομεύσουμε τους τρομοκράτες, θα πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, να δεχθούμε τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και να περιθωριοποιήσουμε τους εξτρεμιστές, εγκαθιδρύοντας το διάλογο με μετριοπαθείς δυνάμεις στο Ισλάμ. Πρέπει επίσης να ενσωματώσουμε καλύτερα τη νεολαία στις πιο ευπαθείς κοινότητες”».

193683g-193642-1Ορισμένες εφημερίδες, όπως η μεγάλης κυκλοφορίας βελγική Le Soir, έδειξαν στην αρχή να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την εταιρεία Global Security Response, αλλά πολλοί  από τα δεκάδες μέσα ενημέρωσης πίστεψαν την πρόταση της εταιρείας. Οι διοργανωτές αποκατέστησαν την αλήθεια, εξηγώντας ότι το χάπενιγκ είχε στόχο να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα των τρόπων με τους οποίους τα κράτη αντιμετωπίζουν έως τώρα το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

Η “παρεμβολή” που είχε απήχηση στον διεθνή -αλλά όχι τον ελληνικό!- τύπο θυμίζει πολύ την δράση των  Yippies  της δεκαετίας ’60 που είχαν προτείνει ένα γουρούνι ως πρόεδρο των ΗΠΑ και για σύμβολο της αστερόεσσας τον Μίκυ Μάους ή απαιτούσαν την απελευθέρωση της Μίνι Μάους και την χορήγηση ναρκωτικών στον Γκούφι.

Η πρωτοβουλία αυτή έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος που διοργάνωσε ο Στέλιος Κούλογλου  για το Charlie Hebdo, την ελευθερία της έκφρασης και την πολιτική σάτιρα. Στη συνέντευξη Τύπου ήταν ακόμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές, Στέφαν Έκ και Μάρτιν Ζόνεμπορν.

Δείτε το βίντεο της φάρσας:

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=mUYggbOyEkU”]