H διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κόμμα Κασσελάκη και το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την δημοκρατική παράταξη

Του Νίκου Λακόπουλου

«Αν δεν μπορείτε να μου πείτε ότι με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιόν θέλετε. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε, ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών. (…) Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση».

O Στέφανος Κασσελάκης αφού περιφρόνησε κατ΄ επανάληψη τα κομματικά όργανα πήγε τελικά στην Πολιτική Γραμματεία κρατώντας μια βόμβα καθώς τα σενάρια για πρόταση μομφής είχαν κατακλύσει ακόμα και τα φιλικά στο κόμμα μέσα ενημέρωσης. ‘Αν δεν θέλετε εμένα, πείτε ποιον θέλετε και πάμε για εκλογές”.

Η σκέψη για πρόταση μομφής έφυγε από το τραπέζι και η συντριπτική πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας έσπευσε -πλην ενός- να δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του προέδρου, αλλά δεν του δίνει και «λευκή επιταγή».

Τα βλέμματα πέφτουν πλέον στον Δημήτρη Τεμπονέρα που σήκωσε το γάντι απαντώντας πως «αν το επιθυμεί έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής».

Ο Κασσελάκης απαιτεί να είναι πρόεδρος του κόμματος έως τις επόμενες εθνικές εκλογές -δηλαδή μέχρι το 2027 και να μην τεθεί υπό κρίση η ηγεσία του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το “εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» που είπε θέτει το ερώτημα ποιος θα γίνει Ιφιγένεια και ποιος θα είναι ο Αγαμέμνονας σε ένα κόμμα που βουλιάζει και αυτό που κρίνεται είναι αν θα βουλιάξει “ενωμένο” ή όχι.

‘Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο» και «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας» όπως ανακοινώθηκε, αλλά θα πρέπει να συμπληρωθεί “τουλάχιστο μέχρι τις ευρωεκλογές”.

Ένα κόμμα χωρίς όνομα

Ο ίδιος ο Κασσελάκης θέτει ως χρονικό περιθώριο το συνέδριο “επανίδρυσης” του κόμματος το φθινόπωρο όπου μπορεί να αλλάξει όνομα, λογότυπο και καταστατικό:

“Υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα. Και αυτό δεν είναι δική μου μόνο διαπίστωση είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα χιλιάδες μέλη μας. Οι κομματικές αυτές δομές ανήκουν σε μια άλλη συγκυρία. Θα κάνω τις προτάσεις μου για καταστατικές αλλαγές, όταν γίνει το καταστατικό συνέδριο το οποίο θα είναι συνέδριο επανίδρυσης».

Το πρόβλημα με την αμήχανη πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας που φοβάται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σχέδιο μετάλλαξης και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα είναι πως αυτό έχει γίνει ήδη.

“Θα δώσω (εγώ) φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω (εγώ) ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης και μιλάει “για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει με αυτή την Πολιτική Γραμματεία στις ευρωεκλογές για να αναλάβει την ευθύνη -μαζί με τον… Αλέξη Τσίπρα- και μετά θα δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με άλλη Πολιτική Γραμματεία, άλλη κοινοβουλευτική ομάδα και άλλο όνομα.

Στο μεταξύ το συνέδριο που αρχίζει αύριο θα είναι μια παρωδία αφού από τα εκατόν πενήντα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν να ψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο πλην όσων θέλουν να παραμείνουν σε ένα κόμμα χωρίς όνομα και πιθανόν χωρίς μέλλον.

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ τι;

Το να αλλάξει ένα κόμμα όνομα και λογότυπο είναι λογικό όταν ο ίδιος ο ιδρυτής του ανακοίνωσε το τέλος του, αλλά το να ρωτά ο νέος πρόεδρος τα μέλη του αν θέλει να ανήκει στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά -αν και το ερώτημα έχει απαντηθεί- δείχνει προς ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα και ιδεολογία.

“Άλλαξε τα όλα” δεν σημαίνει “διάλυσέ τα όλα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρίζει ανασυγκρότησης πάνω στην ιστορική του παράδοση, δεν κάνει ένα άλμα στο κενό” θα πει ο Δημήτρης Τεμπονέρας. ” Είμαστε Αριστεροί. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν δίνουμε ποτέ και σε κανέναν λευκή επιταγή”. Δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ -που φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά είναι πια γεγονός αφού είναι ένα κόμμα που ο ιδρυτής του ανακοίνωσε το τέλος του με την παραίτησή του και ο σημερινός πρόεδρος του μιλάει για επανίδρυση -με άλλο όνομα, άλλο λογότυπο και ίσως άλλο αρχηγό.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την δημοκρατική παράταξη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ο Κασσελάκης παίζει το τελευταίο του χαρτί. Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο κόμμα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον Μητσοτάκη και πώς και πότε θα ιδρυθεί;

Τα κόμματα συχνά χρεοκοπούν, εκφυλίζονται, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν, οι ηγέτες παρέρχονται, αλλά οι παρατάξεις μένουν και βρίσκουν τρόπο να καλύψουν το κενό -ιδιαίτερα αν είναι τόσο μεγάλο όσο σήμερα.