I-phone εναντίον τανκς: Το πραξικόπημα απέτυχε, η δικτατορία νίκησε

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΗ βασική ανάλυση για το πραξικόπημα στην Τουρκία είναι πως οι πραξικοπηματίες απέτυχαν γιατί δεν είχαν πολλούς φίλους στο Facebook. Αντίθετα ο Ερντογάν που κυνηγούσε τα social media σώθηκε χάρις σ΄αυτά. Το πραξικόπημα θάχε πετύχει αν δεν είχε βρει ένα …I-phone να στείλει το διάγγελμά του και να καλέσει τον λαό -του- να βγει στους δρόμους.

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά έχουν κάποια βάση, αλλά παραβλέπουν το γεγονός πως οι ιμάμηδες μέσα από τα τζαμιά ήταν πιο ισχυρό όπλο. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ωφελημένος είναι ο Αλλάχ – που είναι μεγάλος. Οι χαμένοι είναι η -όποια- δημοκρατία, οι κομμουνιστές, οι αντιφρονούντες, οι εχθροί του Ερντογάν.

Ο “σουλτάνος” δεν βρήκε λόγια για την δημοκρατία, ούτε για συμφιλίωση ή για αυτοκριτική και υπόσχεση για δημοκρατία. Η “εξέγερση” ήταν δώρο θεού, όπως είπε, που θα του επιτρέψει να τιμωρήσει τους εχθρούς της Τουρκίας- με την οποία ταυτίζεται. Έσπευσε- ενώ ακόμα δεν ξέρουμε ποιοι ήταν πίσω από το πραξικόπημα- να δείξει ποιος είναι ο εχθρός. Το πλήθος, ο όχλος που μόλις είχε αποκεφαλίσει και λυντσάρει στρατιώτες, ζητούσε αίμα. Πολλά συνθήματα αφορούσαν τους “τρομοκράτες” του Πε-κα-κά. Σε πολλά πλάνα πρωταγωνίστησαν οι Γκρίζοι Λύκοι.

Ο εχθρός του Ερντογάν, πρώην μέντοράς του, ο Γκιουλέν έσπευσε να αποκηρύξει το πραξικόπημα και να πει πως το οργάνωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Ένα σενάριο που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Ο δημοσιογράφος του Politiko Ράιαν Χιθ υποστήριξε ότι δεν ήταν ένα κανονικό πραξικόπημα, αλλά στήθηκε από τον ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές του υπηρεσίες. “Ηταν μια μεγάλη παραγωγή, αλλά ένα φτηνό παιχνίδι.”. Κανένας πολιτικός δεν συνελήφθη, ούτε κόπηκε το Ίντερνετ. Μια φτηνή στρατιωτική επίδειξη πιθανότητα κάποιων χαμηλόβαθμων εξαπατημένων αξιωματικών που μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψέμα που πίστεψαν.

Still frame taken from video shows Turkey's President Tayyip Erdogan speaking via a Facetime video connection to address the nation during an attempted coup, in MarmaisΗ αλήθεια είναι πως παρά τους νεκρούς- βασικά αστυνομικούς και πραξικοπηματίες- οι στρατιώτες δεν πυροβολούσαν, αλλά υποχώρησαν μπροστά στον λαό -που βρέθηκε να είναι οργανωμένος. Δεν ήταν τα social media που τους οργάνωσαν, αλλά ιμάμηδες που καλούσαν τον κόσμο από το βράδυ.

Οι Γκρίζοι Λύκοι μπορεί να φτάνουν τα δυο εκατομμύρια σε όλη την Τουρκία. Οι συλληφθέντες ως τώρα τις τρεις χιλιάδες. Αν αυτό το έκαναν πέντε στρατηγοί, που ήταν οι άλλοι; Kαι γιατί συνελήφθησαν τριάντα στρατηγοί- που δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και 2.700 δικαστικοί, μάλλον προληπτικά και βάσει καταλόγων, που προφανώς προϋπήρχαν; Την εξήγηση την έδωσε ο Ερντογάν. Ετοίμαζε εκκαθαρίσεις στο κράτος που οι πραξικοπηματίες βιάστηκαν να προλάβουν, πριν να είναι αργά.

O ίδιος Ερντογάν είπε πως είχαν παρατηρήσει κινητικότητα από το μεσημέρι στο στρατό, άρα το περίμεναν. Αυτός μπορεί να ήταν ο λόγος που οι πραξικοπηματίες αντί να χτυπήσουν αργά τη νύχτα, πρωινές ώρες, έδρασαν δέκα το βράδυ με ανοιχτές τηλεοράσεις. Μετά το διάγγελμα που διάβασε υπό την απειλή όπλων η εκφωνήτρια της κρατικής τηλεόρασης δεν εμφανίστηκε έγκαιρα κανείς στην οθόνη, αν και φαινόταν πως το πραξικόπημα είχε επικρατήσει.

Αντίθετα εμφανίστηκε σε ένα Iphone o ίδιος ο Ερντογάν- για να εξαφανιστεί και πάλι. Το σπίτι που βρισκόταν πριν είχε βομβαρδιστεί, είπε. Κι ύστερα η πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτές των κομμάτων σε ένα κοινοβούλιο που βομβαρδιζόταν.

Στα πλάνα από το τούρκικο CNN βλέπουμε πολίτες να έχουν όπλα, πριν ή αφού είχαν αφοπλίσει στρατιώτες. Πολλοί από αυτούς είπαν πως νόμιζαν ότι ήταν άσκηση. Αυτό δεν εμπόδισε το πλήθος να τους λυντσάρει, να τους γδύσει, να τους σκοτώσει. Οι κατάλογοι των νεκρών θα διαφωτίσουν τι έγινε στην Τουρκία, αυτό το βράδυ. Αν η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις της πρωταγωνιστεί στις μάχες, που είναι ο άλλος στρατός; Kαι γιατί απολύθηκαν αμέσως οι δικαστικοί- που θα δικάσουν τους πραξικοπηματίες- ίσως με επαναφορά της θανατικής ποινής;

Tι γίνεται τώρα, πίσω από τις κάμερες, στην Τουρκία; Και γιατί ο Ερντογάν δεν έχει πάει στην Άγκυρα, αλλά μιλάει από το σπίτι του καμουφλάροντάς το σε δημαρχείο;

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, που ανέλαβε πρόσφατα την θέση του Νταβούτογλου, εμφανίστηκε πρώτος στην τηλεόραση κι ενώ ο Ερντογάν ήταν άφαντος, κάνοντας μάλλον γύρους με το αεροπλάνο του. Ήταν αυτός που ο τουρκικός τύπος έδειξε σε φωτογραφία να τρώει σε εστιατόριο, ενώ η μανδηλοφορούσα σύζυγός του έτρωγε σε διπλανό τραπέζι μόνη της. Η επιλογή του ήταν η αρχή για μια “ισλαμική δημοκρατία” που κάποιοι θέλαν να σταματήσουν αλλά δεν μπόρεσαν.

1032686_16858977Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ Τουγκρούλ Τουρκές, είναι γιος του  ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων, Αρπασλάν Τουρκές που προσχώρησε στο AKP μόλις τον Αύγουστο του 2015. Η παρουσία του στην κυβέρνηση τονίζει την προοπτική της “ισλαμικής δημοκρατίας” που μπορεί να είναι ο δρόμος του ισλαμοφασισμού με κοινοβούλιο. Όσο ο Ερντογάν φωνάζει πως με την βοήθεια του Αλλάχ θα τιμωρήσει το “παράλληλο κράτος”, ο όχλος του θυμίζει πως είναι το Πε-Κα-Κά στους εχθρούς και πως πρέπει να επαναφέρει την θανατική ποινή.

“Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Έτσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν”. Αυτά έγραψε το Politico.

“Πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν”.

Η ρήξη Ερτογάν- Γκιουλέν έγινε για θέματα διαφθοράς, αλλά ποιος ασχολείται τώρα με το ότι ο γιος του Προέδρου πλούτισε κάνοντας λαθρεμπόριο με το ISIS; Oι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν διώχτηκαν.  Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, περίπου 1.800 πρόσωπα, περιλαμβανομένων 750 αστυνομικών και 80 στρατιωτικών, φυλακίσθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Περίπου 280 εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη τους. Ακόμα και πιτσιρικάδες που έκαναν σχόλια για τον Ερντογάν στην παρέα τους τιμωρούνται.1032682_GettyImages-576538632

Ένα I- phone μπορεί να σταματήσει ένα πραξικόπημα. Ιδιαίτερα  αν έχει πίσω του χιλιάδες Ιμάμηδες, Γκρίζους Λύκους κι έχει ήδη σχεδιαστεί το αντι-πραξικόπημα καλύτερα από κείνο. Έτσι μπορεί να εξηγείται πως ο άοπλος λαός συγκρούεται με τους ένοπλους πραξικοπηματίες, αλλά κερδίζουν οι άοπλοι. Ή πως υπάρχουν έτοιμες λίστες δικαστικών για σύλληψη την ίδια μέρα.

Η αστυνομία νικά τον στρατό, οι πολίτες συλλαμβάνουν στρατιώτες. Το κτήριο του Προέδρου βομβαρδίζεται αφού έχει φύγει από αυτό. Τα αεροπλάνα πετούν από πάνω του, αλλά δεν τον αγγίζουν. Κι ο ήδη σουλτάνος, επιστρέφει, αυτή τη φορά ως ήρωας-θεός να εγγυηθεί την δημοκρατία που δεν υπάρχει.

O Aλλάχ, με τον ένα ή άλλο τρόπο, κερδίζει πάντα στην Τουρκία. Κατά σύμπτωση ο Αλλάχ βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Νίκαια, που πέρασε για λίγο σε δεύτερο πλάνο. Για λίγο γιατί αν και το πραξικόπημα στην Τουρκία προσέφερε πιο εντυπωσιακό θέαμα στη χώρα αυτή η ζωή έχει λιγότερη αξία. Τα τανκς κερδίζουν τα Iphones κι ας φαίνεται το αντίθετο. Αν και οι μάρτυρες, όπως διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, έχουν εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον Παράδεισο. Μόνο που κανείς δεν θα θυμάται τα ονόματά τους.