Ράκα: Mια μέρα στην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου

  Της  Ιωάννας Λάκκα

isis-muslimah-jihadis-in-homs-syriaΗ Ράκα είναι η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου με διακόσιες χιλιάδες κατοίκους. Μπαίνοντας στην πόλη σήμερα θα δει κανείς κομμένα κεφάλια κρεμασμένα να τα βλέπουν όλοι, γυναίκες να μαστιγώνονται γιατί δεν φορούσαν καλά το νικάμπ ακόμα και σταυρωμένους στις πλατείες.

raka44 Η Ράκα είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ακόμα και παιδιά που εκπαιδεύονται στα όλα και ταυτόχρονα ένα δικαστήρια για τους αμαρτωλούς και τους απίστους. Η αστυνομία έχει στόχο τους παραβάτες ακόμα και για μικροεγκλήματα όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κατοχή κινητού τηλεφώνου.

Η πόλη καταλήφτηκε το 2013 και από τότε έγινε η έδρα του Χαλιφάτου. Οι περισσότεροι σταυρωμένοι στην Πλατεία του Ουρανού- την Al Naeem- raka03δεν είναι δυτικοί, αλλά μουσουλμάνοι που τιμωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο. Τα πτώματα στην Πλατεία Θανάτου- όπως την λένε πια οι κάτοικοι- μένουν εκεί τρεις μέρες πάνω σε συρματοπλέγματα για να τα βλέπουν όλοι.

Τα πανό των «μαχητών» στην πόλη αναγράφουν τους κανόνες της Σαρία: Οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλυμμένο όλο το σώμα ως τα πόδια. Δεν πρέπει να φοράν διαφανές νικάμπ, ούτε κοκαλάκια στα μαλλιά. Η γυναικεία αστυνομία, η Khansa περιπολεί για να διαπιστώνει αν τηρούντα οι κανόνες.

Οι βουρδουλιές δημόσια πάντα είναι μια επιεικής τιμωρία. Τα μαγαζιά κλείνουν πέντε φορές τη μέρα για να πάνε στο τζαμί για προσευχή. Αν δεν υπακούσουν τότε μαστιγώνονται ή τα καταστήματά τους κλείνουν. Οι καπνιστές τιμωρούνται με βουρδουλιές, φυλακή κι αν το ξανακάνουν εξορία σε στρατόπεδα θανάτου.

Παρότι το κράτος έχει αποχτήσει χάρη στα πετρελαιοπηγές που έχει καταλάβει , ληστείες κι απαγωγές –ένα τρις- ο κόσμος πεινά και το ψωμί και το πόσιμο νερό είναι δυσεύρετα και πανάκριβα. Οι μαχητές ωστόσο μένουν σε πλούσια σπίτια. Μια από τις ρυθμίσεις του καθεστώτος επιτρέπει στους μαχητές να παίρνουν τα σπίτια όσων θανατώθηκαν ως άπιστοι. Και μια άλλη να αγοράζουν σκλάβες γυναίκες και να κάνουν σεξ μαζί τους- δηλαδή να τις βιάζουν. raqqa2_0

Πολλά παιδιά οδηγούνται σε στρατόπεδα και μαθαίνουν να κατασκοπεύουν και να δίνουν πληροφορίες για εχθρούς. Άλλα γίνονται σκλάβοι, αναγκάζονται να εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ή να επαιτούν. Πολλές δούλες του σεξ πωλούνται στη Σενεγάλη ή την Δύση.

 

Πολλές αιχμάλωτες που κατάφεραν να δραπετεύσουν περιέγραψαν ένα καθεστώς «νόμιμου» βιασμού, σεξουαλικής δουλείας και εξαναγκασμού σε γάμο. Ένα φυλλάδιο του ISIS καθορίζει τους κανόνες για τις γυναίκες που έχουν συλληφθεί. Ο νόμος επιτρέπει στους μαχητές να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με αιχμάλωτες «άπιστες» , να τις πωλούν ή να τις δέχονται ως δώρο. Φαινομενικά ο νόμος προστατεύει τις μητέρες και δεν επιτρέπει στον μαχητή να έχει σχέση με παρθένα, ούτε μπορεί να την πουλήσει αν απέχτησε παιδί μαζί της. Αλλά αν αυτή πεθάνει μπορεί να πάρει την περιουσία της.isis-slave-women-mosul

image (2)Το Ισλαμικό κράτος κατέστρεψε ότι θεωρείται «ειδωλολατρικό» κι πολλές αρχαιότητες. Πολλές εκκλησίες έγιναν τζαμιά. Οι Αλαουίτες έφυγαν από την πόλη- που κάποτε ονομαζόταν- Καλλινίκη και ανήκε στους Μακεδόνες του Αλεξάνδρου. Πολλοί χριστιανοί έγιναν ή παριστάνουν τους μουσουλμάνους. Τα καφέ, η μουσική, το να δείχνει μια γυναίκα τα φρείδια της είναι απαγορευμένα. Τα σχολεία διδάσκουν τον Ισλαμισμό όπως τον αντιλαμβένεται το Χαλιφάτο και ο Ιμπραήμ Ιμάμης. Πολλά παιδιά στα στρατόπεδα μαθαίνουν να σκοτώνουν αποκεφαλίζοντας κούκλες. Το κράτος παρέχει στους μαχητές σπίτι, νερό και φαγητό, αλλά τα απαγορευμένα τρόφιμα καταστρέφονται. Πολλοί μαχητές είναι μισθοφόροι με 400 δολάρια τον μήνα συν 50 δολλάρια για κάθε παιδί και 100 για την γυναίκα του.raka wall street

 

Τα πρώτα θύματα του Τζιχαντιστών ήταν οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, που θεωρούν το Κράτος ως μια αίρεση που παρεκκλίνει από τον ορθόδοξο Ισλαμισμό. Αλλά και οι ίδιοι οι Ισλαμιστές έχουν θέση πρώτο στόχο να καθαρίσουν την ισλαμική κοινωνία. Η Αλ Κάιντα τους έχει καταγγείλει για την βία και η Χαμάς θεωρείται γι αυτούς ως εχθρός.

Η ιδεολογία του Χαλιφάτου είναι η επιστροφή στις πρώτες μέρες του Ισλάμ, αλλά πολλοί Σαλαφιστές και Τζιχαντιστές θεωρούν ότι είναι μόνο μια τρομοκρατική ομάδα.image (3)

Είναι γνωστό πια ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA και η M16 διευκόλυναν την ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους με όπλα και εκπαίδευση ως Σαλαφιστικό Πριγκιπάτο σφήνα στην περιοχή.

Οι στόχοι του Χαλιφάτου- από τον Ιούνιο του 2014- που ανακηρύχτηκε «κράτος» με ηγέτη τον Χαλίφη Ιμπραήμ- τον Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκνάτι- είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, το Κουβέιτ η Τουρκία και η Κύπρος –με βλέψεις ως τα Βαλκάνια. Το νόμισμα του κράτους- το χρυσό δηνάριο- που ξεκίνησε να κόβεται τον Αύγουστο του 2014 είναι παρόμοιο με αυτό του 7ου αιώνα.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει πρόσφατα πως η οργάνωση χρηματοδοτείται από σαράντα χώρες- πράγμα υπερβολικό. Η πρώτη οργάνωση φερόταν να έχει δέκα χιλιάδες μαχητές που τώρα έγιναν πενήντα χιλιάδες. Το raka33raka-prosefhiκράτος είναι πάμπλουτο με πηγές εσόδων από φόρους –που επέβαλε στα μαγαζιά-, λύτρα από απαγωγές, τον χρυσό των τραπεζών που κατέλαβε και πάνω από όλα τις πετρελαιοπηγές. Το Χαλιφάτο φαίνεται πως παράγει 80.000 βαρέλια πετρέλαιο που πουλά στην μαύρη αγορά 40-43 δολάρια με πολλά εκατομμύρια έσοδα κάθε μέρα.

 

 

 

 

 

Ένα βίντεο της Daily Mail που δείχνει την ζωή στην πόλη φαίνεται πως τράβηξε μια γυναίκα με κάμερα κρυμμένη στα ρούχα της. Στα πλάνα φαίνονται παντού μαχητές τζιχαντιστές κρατώντας όπλα, ακόμα και γυναίκες με κρεμασμένα στις πλάτες τους τουφέκια. Κάποια στιγμή ένα αυτοκίνητο σταματά μπροστά από τη γυναίκα και ο άντρας οδηγός της λέει ότι θα πρέπει να προσέχει περισσότερο την εμφάνισή της καθώς το νικάμπ της δεν καλύπτει εντελώς το πρόσωπό της. Αυτή ζητά συγγνώμη. (Δείτε το εδώ).

ΒΙΝΤΕΟ DAILY MAIL