Mόνο η Αριστερά μπορεί

Του Χρόνη Πολυχρονίου

Αυγούστου 21 σήμερα, μέρα που βγήκαμε από τα Μνημόνια, κάτι σαν Εθνική απελευθέρωση μου μοιάζει, και είπα να γράψω (κακώς) εν μέσω καλοκαιριού. Το πρώτο που πρέπει να θυμηθώ είναι ποιοι μας βάλανε στα Μνημόνια, πότε και πώς. Στην συνέχεια να αναγνωρίσω, χωρίς φόβο και πάθος, ποιος μας έβγαλε από αυτά. Όπως πάντα στα δύσκολα … η Αριστερά. Μόνο η Αριστερά μπορεί. Ως εκ τούτου και η λυσσαλέα αντίδραση της διαπλοκής, της αντίδρασης, της Δεξιάς μαζί και της άκρο – Δεξιάς. Δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι τους Κυβερνάει η … Αριστερά.

Μπορεί να αμφισβητώ τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν αμφιβάλλω καθόλου για τον πατριωτισμό όσων άλλων Πρωθυπουργών μέσα στην κρίση μας κυβέρνησαν. Έχω βέβαια ένα πρόβλημα με την αποτελεσματικότητά τους στα δύο πρώτα Μνημόνια. Ούτε και ξεχνώ ότι ακριβώς αυτοί, με Δημοσιονομικό έλλειμμα της περιόδου Κωνσταντίνου Καραμανλή 16%, μας χρεοκόπησαν, μείωσαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25%, αύξησαν την ανεργία στο 27% και κόψανε τις συντάξεις κατά 45%. Αυτό όμως που σήμερα μένει είναι ότι, ο Αλέξης Τσίπρας με το τρίτο Μνημόνιο του, κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν οι υπόλοιποι, να φέρει ξανά την Ελλάδα στην κανονικότητα.

Ο καθένας ας κρατήσει τα συμπεράσματα για τον εαυτό του και με βάση πάντα την νοημοσύνη του. Αυτό όμως που αξίζει σήμερα να δούμε είναι μερικά αριθμητικά στοιχεία αυτής της επίπονης για τον Λαό ανηφορικής διαδρομής μέσα στην κρίση, έξω και πέρα από τους διθυράμβους των Ευρωπαίων για τον Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Λοιπόν στα οκτώ χρόνια που διήρκεσαν οι ‘μεταρρυθμίσεις’ η Ελλάδα δανειοδοτήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ συνολικά με το τεράστιο ποσό των 288,7 δις ευρώ και για τα τρία προγράμματα διάσωσης.

Με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο Eurogroup του Ιουνίου, μειώνεται μέχρι την λήξη του το ελληνικό χρέος κατά 30% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που βρίσκονται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2017, τα οποία εξασφάλιζαν απομείωση του χρέους κατά 35%, η Ελλάδα εξέρχεται από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής με συνολική ελάφρυνση του χρέους κατά 65% του ΑΕΠ. Κάποιοι το πέτυχαν αυτό. Μπορεί να χρειάζεται πολλά να γίνουν ακόμα ή και λάθη να έγιναν. Δεν μπορεί όμως να είμαστε μίζεροι και να μην αναγνωρίζουμε ότι καλό κάποιοι έκαναν. Μην ακούτε αυτούς που βρίζουν τον Τσίπρα. Κάτι ύποπτο κρύβουν μέσα τους. Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητοι.

Με την καθοδήγηση λοιπόν της Αριστεράς ο Λαός δεν γονάτισε. Για άλλη μια φορά αντιστάθηκε. Κατέβαλε τεράστια προσπάθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του τρίτου προγράμματος, με εξαίρεση το πρώτο εξάμηνο του 2015, στο οποίο υπήρξε ηθελημένη πλην μάταιη προσπάθεια αναστροφής των μεταρρυθμίσεων. Ήταν το εξάμηνο που ο Μητσοτάκης λέει πως μας στοίχισε …100 δις και η Φώφη … 200. Είναι το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνούν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το εξάμηνο στο οποίο ο Βαρουφάκης εξευτέλισε τους δανειστές αλλά ο Τσίπρας, και ευτυχώς, έθεσε τις βάσεις για μια βιώσιμη και πλεονεκτική συμφωνία εξόδου από τα Μνημόνια. Και το πέτυχε.