Mιχάλης Σάλλας: Αξιοποιείται ο αναβαλλόμενος φόρος για την αναβάθμιση των τραπεζών

Με παρέμβασή του μέσω του Capital.gr ο τραπεζίτης κ. Μιχάλης Σάλλας σχολιάζει την πρόσφατη θετική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody’s.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, για ορισμένες όσον αφορά στην πιστοληπτική τους ικανότητα και για άλλες στις προοπτικές τους, δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος Οίκος εξακολουθεί να είναι θετικός, αν και συγκρατημένος αυτήν τη φορά, στην αξιολόγησή του για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι προφανές ότι η αλλαγή κατηγορίας από την βαθμίδα C στην βαθμίδα Β για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα προϋποθέτει διαφορετικό τραπεζικό προφίλ,  το οποίο ο οίκος δεν εκτιμά ότι μπορεί να υιοθετήσει ακόμα, λόγω του υψηλού αποθέματος NPEs (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων), ανεξάρτητα από την θετική πορεία των καταθέσεων και το επίπεδο ικανότητας απορρόφησης ζημιών.

Πρέπει ωστόσο κάποιος να σταθεί στο γεγονός πως για πρώτη φορά η Moody’s αναγνώρισε, έστω και μερικώς, τα DTCs των ελληνικών τραπεζών (την αναβαλλόμενη φορολογία δηλαδή) ως ενσώματα ίδια κεφάλαια (Tangible Common Equity) στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της που ισχύει για χώρες με rating άνω του Β2. Δηλαδή με την ενίσχυση της αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες, στην οποία προχώρησε ο οίκος για τη χώρα μας, φαίνεται πως θεωρεί πλέον ισχυρή την πιθανότητα, η χώρα να καταφέρει “να τιμήσει” αυτά τα DTCs. Επομένως μπορεί έτσι η Moody’s να τα συνεκτιμά στην ανάλυσή της σε ό,τι αφορά το πιστωτικό προφίλ της κάθε τράπεζας.

Η  κίνηση της Moody’s με τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας και την μερική αναγνώριση των DTCs έδωσε- μέχρι στιγμής τουλάχιστον- σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα σχόλια, επτά ημέρες μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, της Kathrin Muehlbronner, επικεφαλής αναλύτριας του Οίκου  για αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, εκτιμά ότι:

Η  χώρα μας θα διατηρήσει τις δημοσιονομικές βελτιώσεις των περασμένων ετών.

– Μία ύφεση στην Ευρώπη αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο αλλά επειδή η Ελλάδα είναι σε πρώιμη φάση μιας επανεκκίνησης, μετά από μακρά και βαθιά κρίση,  η οικονομία της θα κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς.

Και τέλος ότι

Το Δημόσιο Χρέος της χώρας έχει καταστεί πιο βιώσιμο μετά την απόφαση επέκτασης της μέσης ωρίμανσής του.

Οι  εκτιμήσεις αυτές δημιουργούν σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους την προσδοκία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία και αυτό τους οδηγεί σταδιακά στο να πάρουν επενδυτικές θέσεις.