Ν. Μπελαβίλας: Το σχέδιο για να ζωντανέψει ο Ιλισσός (Video)

«Αντί να επισκευάσουμε την πλάκα που θα κόστιζε μερικές δεκάδες και εκατοντάδες εκατ. η σκέψη είναι να φύγει η πλάκα και να ανακτήσουμε το ποτάμι, τον αρχαίο Ιλισσό». Στόχος είναι η αποκάλυψη της κοίτης του Ιλισσού ώστε να ξαναπεράσει νερό και να ζωντανέψει το ποτάμι, δήλωσε ο πρόεδρος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας.

Όπως είπε μιλώντας στο κανάλι Open Beyond, η σκέψη και η ιδέα που προωθείται από την «Ανάπλαση Αθήνας» είναι η αποκάλυψη της κοίτης του Ιλισσού από το Ολυμπίο μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η μετακίνηση του τραμ, καθώς αυτή τη στιγμή πάνω στην πλάκα της κοίτης του 1955.

Ο Ν. Μπελαβίλας επισήμανε ότι εδώ και μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η πλάκα είναι πολύ βαριά τραυματισμένη. «Αντί να επισκευάσουμε την πλάκα που θα κόστιζε μερικές δεκάδες και εκατοντάδες εκατ. η σκέψη είναι να φύγει η πλάκα και να ανακτήσουμε το ποτάμι, τον αρχαίο Ιλισσό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της  «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» ανέφερε ότι η γραμμή του τραμ θα μετακινηθεί  στη λεωφόρο Συγγρού όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένη. Πρόκειται, όπως είπε, «για τον σχεδιασμό του 2002 το οποίο δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία δεν ήθελε το τραμ να περάσει μέσα από την αρχαιολογική ζώνη της πύλης του Αδριανού κάτι που εν τέλει αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπερβολικοί φόβοι».

«Το τραμ μπορεί να ανέβει τη Συγγρού αλλά και να κατέβει ώστε να φτάσει στο Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι να ξαναπεράσει νερό, να ζωντανέψει το ποτάμι σε αυτά τα 1.000 μέτρα από το Καλλιμάρμαρα μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» ανέφερε ο Ν. Μπελαβίλας, προσθέτοντας ότι  πρέπει να φτιαχτεί ο περιβάλλον χώρος καθώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση. «Ο χώρος που βρίσκεται εκτός αρχαιολογικής ζώνης είναι βρώμικος, με σκουπίδια. Είναι εύκολο και φτηνό να καθαριστεί, αυτό μπορεί να γίνει και αύριο το πρωί».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ