Politico: Η κυβέρνηση παρεμποδίζει την έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το Politico σε ρεπορτάζ σημειώνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται κατηγορίες ότι ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει τις ρυθμιστικές αρχές που την βάζουν στο στόχαστρο για τις ευθύνες της στο σκάν

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορείται ότι επιχειρεί να εξουδετερώσει τις ρυθμιστικές αρχές που την καταδιώκουν για το σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων. Το σκάνδαλο που ονομάστηκε “Predatorgate” έσκασε το καλοκαίρι του 2022, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακάλυψε μια απόπειρα υποκλοπής του τηλεφώνου του με κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό, ενώ ακολούθησε η αποκάλυψη ότι και ο ίδιος παρακολουθείτο από την κρατική υπηρεσία κατασκοπείας», σημειώνει το Politico.

«Το σκάνδαλο έχει μετατραπεί σε ένα δαιδαλώδες θρίλερ κατασκοπείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τοποθέτηση του Predator στα τηλέφωνα ενός διαρκώς αυξανόμενου δικτύου πολιτικών και δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρνείται την όποια ανάμιξη». Στην τελευταία ανατροπή του σκανδάλου, ένας δικαστής κάλεσε πρώην και νυν μέλη της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής ως υπόπτους για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, σύμφωνα με διάφορους αξιωματούχους. Η ΑΔΑΕ διεξάγει αυστηρή έρευνα για την υπόθεση και η κίνηση αυτή θεωρείται ως άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού όσων την ελέγχουν», υπογραμμίζει το Politico.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία μετά από 18 μήνες δεν έχει κάνει το παραμικρό και δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε κανέναν, σπεύδει να ασκήσει δίωξη σε δύο μέλη του εποπτικού οργάνου που απλώς κάνανε το καθήκον τους», σημείωσε στην Επιτροπή LIBE ο Χρήστος Ράμμος.

Σύμφωνα με το Politico, «ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε πως βρέθηκε να απειλείται από μέλη της Βουλής και κυβερνητικούς αξιωματούχους επειδή έκανε τη δουλειά του. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μέσω του Παύλου Μαρινάκη σημείωσε ότι δεν σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη».

Αναφορά για «πραξικοπηματική αλλαγή» στην ΑΔΑΕ

Το Politico ανέφερε επίσης συνοπτικά τα όσα συνέβησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με την Ελληνική Λύση «άλλαξαν αιφνιδίως την ηγεσία της ΑΔΑΕ, μεταβάλλοντας τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να ακυρώσουν τις προσπάθειες του Ράμμου να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η αντιπολίτευση συνέκρινε τις αλλαγές στο προσωπικό με «πραξικόπημα». Η Παπανικολάου ήταν μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν. Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε επίσης τη μεταφορά της έρευνας από την εισαγγελία πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο. Η εντολή δόθηκε μόλις οι ανακριτές επέμειναν να διασταυρώσουν αν οι λίστες των περίπου 90 στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος Predator και εκείνων που παρακολουθούνται από την κρατική υπηρεσία ήταν οι ίδιες».

Έπειτα, το Politico φιλοξενεί δηλώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, με την Έφη Αχτσιόγλου να σημειώνει ότι «η αυταρχική δίωξη αναδεικνύει τη μνησικακία του Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές μεθόδους κατά των αξιωματούχων που είχαν την εξουσία και τόλμησαν να ελέγξουν το σκάνδαλο», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, όπως παραθέτει το Politico, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ρίξουν φως στην υπόθεση.

«Είναι ενδεικτικό ότι μόλις οι εισαγγελείς ζήτησαν αυτόν τον διασταυρούμενο έλεγχο, αφαιρέθηκαν από την υπόθεση», δήλωσε η Ολλανδή βουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελντ. «Αν απαριθμήσουμε όλες τις κινήσεις, προκύπτει ένα πολύ ξεκάθαρο μοτίβο, το έργο της ΑΔΑΕ έχει παρεμποδιστεί σε κάθε βήμα της πορείας της», σημείωσε.