WWF: Γνώριζαν πως ο Βόλος και οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, αλλά δεν έκαναν τίποτα

Η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής του WWF, καταγγέλει πως γνώριζαν πως ο Βόλος και οι γύρω περιοχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς αναρτημένος σε κοινή θέμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι από το 2018 ο χάρτης κινδύνου πλημμύρας για την ευρύτερη περιοχή του Βόλου. 

Την αποκάλυψη έκανε η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς, με ανάρτησή της στο Facebook, επισημαίνοντας ότι όλοι γνώριζαν πως η ευρύτερη περιοχή του Βόλου κινδυνεύει από πλημμύρες με έντονη βροχόπτωση, πολύ περισσότερο με το ακραίο καιρικό φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel που χτύπησε την περιοχή με τρομακτικούς όγκους νερού.

Όπως επεσήμανε στην ανάρτησή της η Θεοδότα Νάντσου «Δεν είναι πως δεν ξέραμε ότι υπάρχει κίνδυνος, ειδικά σε περιπτώσεις ακραίας βροχόπτωσης. Οι χάρτες για τη Θεσσαλία είναι αναρτημένοι εδώ από το 2018».

Παράλληλα υπογράμμισε «η Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για τις πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) «για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο “τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες”».

Η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς μιλώντας στο Kontra και στην Αναστασία Γιάμαλη, επεσήμανε ότι «το ξέραμε ότι αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ειδικά στην περίπτωση του Βόλου οι περιοχές ήταν στο κόκκινο, ήταν σε συναγερμό που επιβάλλει να υπάρξει σχεδιασμός.  Το θέμα είναι τι κάνουμε. 

Μένουμε στο 112 και εκκενώνουμε τα πάντα που προφανώς δεν εκκενώθηκαν αυτές οι περιοχές ή να βρούμε φυσικές διεξόδους για το νερό για να μην σκάσει πάνω στις πόλεις και τα χωριά».

Η Θεοδότα Νάντσου επεσήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα παγίως και σταθερά παραβιάζει το πολύτιμο περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ. Είναι πρώτη και χειρότερη σε παραβάσεις του άρθ. 260, δηλαδή αγνόηση καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (12 συνεχιζόμενες παραβιάσεις).