Άννα Διαμαντοπούλου: Από τη Χαρ. Τρικούπη  ως τη Συγγρού μια καριέρα δρόμος

Του Ανδρέα Δεληγιάννη

ΔεληγιάννηςΣυμβαίνει κι αυτό. Ο  αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντά μια πολιτικό εκτός Βουλής -για να του παρουσιάσει τη λύση στο ασφαλιστικό – που του είχε ήδη … στείλει. Την διαμόρφωσε ένα  δραστήριο και δαπανηρό   ‘Δίκτυο’ που συντηρεί, με εισήγηση ενός όχι και από τους πολύ επιτυχημένους διοικητές του ΙΚΑ, επικεφαλής και  της ‘επιτροπής  σοφών’ του .. Κατρούγκαλου!

Προφανώς ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει οικονομικά για να καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή στο ασφαλιστικό. Ειδικά τώρα που το θέμα έφυγε από τη φάση των  προτάσεων και βρίσκεται  στην υλοποίηση.

Αλλά και για την πρώην επίτροπο είναι  συμβολικό. Είναι πολύ ευφυής για να θεωρεί ότι μια πρόταση -με  πρακτικά  αδιάφορο περιεχόμενο- θα κάνει σοφότερο τον αρχηγό της ΝΔ ή θα λύσει το πρόβλημα. Στους άλλους αρχηγούς έστειλε απλώς μια επιστολή με  ‘σχέδιο Ν’-  ενώ δι’  αντιπροσώπων ενημέρωσε τους επικεφαλής του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, αλλά όχι και τη Φώφη Γεννηματά.

Πρωτότυπο. Μια ιδιώτης με ένα μηχανισμό- που εν τω μεταξύ βρήκε λύση και στο αγροτικό πρόβλημα- προσπαθεί να κινηθεί σε  επίπεδο αρχηγών κόμματων. Η  παρουσίαση του ‘σχεδίου’  είναι χαρακτηριστική.

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη με την παρούσα επιστολή, σας επισυνάπτει τη μελέτη που εκπόνησε ο Καθηγητής και συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, για μία ριζική, ουσιαστική και σε βάθος χρόνου, μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, που την ονομάζουμε «Σχέδιο Ν» γιατί έχει το βλέμμα στη Νέα Γενιά, στο μέλλον και στους εργαζόμενους. Το «Σχέδιο Ν», λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τα θετικά στοιχεία της σουηδικής και ιταλικής μεταρρύθμισης και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που επεξεργάστηκε η ομάδα εμπειρογνωμόνων την οποία συνέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Τη στιγμή αυτή ενός αδιεξόδου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, εκτίμησή μας είναι ότι το «Σχέδιο Ν» μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαλόγου και συναίνεσης>.

Η συνάντηση της Συγγρού  δεν είναι ότι φάνηκε ως προς την πολιτική ουσία της. Τα περί ασφαλιστικής πρότασης , αν δεν είναι κουραφέξαλα, πάντως είναι εκτός χρόνου.  Η  κίνηση Διαμαντόπουλου προωθεί το ‘μαγαζί’ της , δείχνει ότι ενδιαφέρεται  και συνεισφέρει με την εμπειρία της και δείχνει ότι δεν συμμερίζεται τη θέση της Φώφης Γεννηματά για τις διαφορές που έχει η εγχώρια κεντροαριστερά με τη Δεξιά. Η  εξοικείωση του κοινού με τη  εμφάνισή της στο νέο  κάδρο της ΝΔ δεν φαίνεται να την ενοχλεί .

Ο Κυριάκος θέλει να αναδείξει  ότι  έχει ακροατήριο και πέραν του κόμματός του. Κατάσταση  win- win.  Προς το παρόν. Γιατί αν προσεταιριστεί όσους διεκδικούν την κληρονομία του ‘σημιτισμού’ θα είναι ο μόνος ωφελημένος.

Τον τελευταίο καιρό αναδεικνύεται η  διάθεση ορισμένων προσώπων που  ‘έφαγαν ψωμί,’ κατά τη λαϊκή έκφραση  στο ΠΑΣΟΚ , τώρα που βρίσκεται στη γωνία,  να ξαναβγούν στον πολιτικό αφρό με άλλο αφεντικό. Πρόκειται για ένα υπόγειο ‘ κίνημα’ που αναζητά νομιμοποίηση, ώστε να συναντηθεί με  επιφανειακές κινήσεις σαν αυτή του Χάρη Θεοχάρη από το Ποτάμι και να  οδεύσουν την κατάλληλη στιγμή προς το κόμμα σε  αντιπαράθεση με το οποίο  σταδιοδρόμησαν.  Κατ’ αντίστοιχο τρόπο άλλοι από τον ίδιο χώρο  κοιτάζουν προς την Κουμουνδούρου.

Ειδικά για τους πρώην ‘πασόκούς’,  που όλως τυχαίως ανήκουν στον σημιτικό πυρήνα της φυλής των ‘εκσυγχρονιστών– που φέρει ευθύνες για πολλά  και γι αυτό αποδοκιμάστηκαν το 2012-  η  επίσκεψη της Διαμαντοπούλου στον Μητσοτάκη  μικραίνει την απόσταση Συγγρού-  Χαρ.Τρικούπη.

Ειρωνεία της τύχης. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 κάποιοι  παράγοντες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ γύρισαν την πλάτη στον Ανδρέα Παπανδρέου και βρέθηκαν στην αυλή του Κώστα Μητσοτάκη. Σήμερα ένας άλλος Μητσοτάκης φαίνεται να ελκύει μια ομάδα άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ  ασφαλώς με περισσότερα προσόντα από τους Αδελφούς Μπουλούκους.

Η αλήθεια είναι ότι ο προσανατολισμός προς τη ΝΔ προσώπων που  έκαναν καριέρα στον κεντροαριστερό χώρο υπό τους δυο Παπανδρέου και τον Σημίτη, εντάσσεται σε ένα γενικό προσκλητήριο από   οικονομικούς και μιντιακούς  παράγοντες για στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη– κατά τα πρότυπα του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου, στην αρχή.

Είναι προφανές ότι ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση κύκλων που ο πατέρας του είχε ονομάσει ‘διαπλεκόμενα συμφέροντα’. Μένει να κριθεί αν η απόδοση αυτής της στήριξης είναι σοφή επιλογή ή αν τροφοδοτεί την επιχειρηματολογία του αντιπάλου του, όπως πιστεύουν πολλοί.

Η συμμετοχή και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε  διεργασίες υπέρ του προέδρου της ΝΔ του δίνει περιθώρια  διεύρυνσης. Αλλά ταυτόχρονα στιγματίζει  αυτά τα στελέχη τα οποία η Γεννηματά, χαρακτηρίζει ‘ κολαούζους’, συμπεριλαμβάνοντας και όσους σχεδιάζουν να μετακινηθέν τον ΣΥΡΙΖΑ .

Σ’ αυτό το κλίμα η Διαμαντόπουλου, που είναι ικανή, κινείται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και  διατηρεί  ευρύ δίκτυο δημοσίων σχέσεων, πρέπει να καταβάλει πολλές προσπάθειες για να πείσει ότι η επίσκεψη στον Μητσοτάκη ήταν μια κίνηση προσωπικής της προβολής και όχι  προπέτασμα καπνού, ή το πρώτο βήμα για αλλαγή πολιτικής ταυτότητας.  Οτι παραδειγματίσθηκε από τον ξεπεσμό του Γ. Παπανδρέου που στράφηκε εναντίον  του κόμματος που τον έκανε αρχηγό του και πρωθυπουργό.