Ο νεοναζισμός: Από τον Πρίγκηπα του Θανάτου ως τον “Καιάδα”

Του Νίκου Λακόπουλου

Είμαστε ναζιστές. Είμαστε παγανιστές. Είμαστε αναρχικοί…

Είμαστε εξτρεμιστές γιατί μάθαμε να αγαπούμε και να μισούμε

δίχως μέτρο, αβυσσαλέα και αιώνια.

Περιοδικό Χρυσή Αυγή, τ. 5

“Συγγνώμη για το αίμα»

 

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1 To 16 Ιουλίου 2007 στη Γαλλία σοκάρει η είδηση πως «ο διάσημος νορβηγός φασίστας πίσω από το μουσικό black metal project Burzum συνελήφθη σήμερα το πρωί στη φάρμα της γυναίκας του στην κεντρική Γαλλία». Η σύλληψη έγινε από ειδικό σώμα της γαλλικής αστυνομίας. Ο Vikernes «προετοίμαζε σφαγή». Ο Έιστεϊν Άαρσετ, γνωστός ως “Euronymous” ή «Πρίγκιπας του θανάτου» ή Destructor έχει πάρει το όνομα του από τη «Βίβλο του Σατανά». Ένα άλλο μέλος του λέγεται Necrobutcer . Ένα τρίτο Dead. Ο «Νεκρός» στις συναυλίες φορούσε μακιγιάζ πτώματος και συνήθιζε να χαρακώνεται, με μαχαίρια και σπασμένα γυαλιά. Πολλές φορές τα μέλη του γκρουπ- οι Mayhem-τοποθετούσαν στης σκηνή που έπαιζαν κομμένα κεφάλια από γουρούνια και πρόβατα.

Το πρώτο κύμα του black  metal γεννήθηκε στη δεκαετία του ’80, με το ομώνυμο album των βρεττανών Venom με στίχους και εικόνες με θέματα αντιχριστιανικά και σατανιστικά. O πρώτος τους δίσκος είχε τον τίτλο: «Welkome to Hell”. Kαλώς ήλθατε στην Κόλαση! Oι Μayhem ανήκουν στο δεύτερο κύμα όπως και οι Burzum που εμφανίστηκαν με παραπάνω από 50 εμπρησμούς χριστιανικών εκκλησιών από το 1992 μέχρι το 1996. Μερικά από αυτά τα κτήρια ήταν χιλιάδων ετών και ιστορικής σημασίας. Οι Mayhem και οι Gorgoroth αρχίζουν να εμφανίζονται δίπλα σε κομμένα κεφάλια ζώων, μακέτες σταύρωσης, μεσαιωνικά όπλα, μαύρους ήλιους. Πολύ συχνά είναι οι ίδιοι λουσμένοι με αίμα. Φυσικά φοράνε μαύρα ρούχα, μπότες μάχης, ζώνες με σφαίρες, περικάρπια με καρφιά ή ανάποδους σταυρούς και πεντάλφες. Το corpse-paint, το ασπρόμαυρο make-up πολλές φορές είναι αναμεμειγμένο με πραγματικό αίμα.

        Το 1990 πήγαν σε ένα παλιό σπίτι στο δάσος κοντά στο Όσλο για να ετοιμάσουν το νέο τους δίσκο με τίτλο « De Mysteries Dom Sathanas». Εκεί μάλωσαν και ο Dead πήγε να κοιμηθεί στο δάσος γιατί ο Ευρώνυμος έπαιζε μουσική και τούσπαγε τα νεύρα. Eκείνος τον ακολούθησε και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα με μια κοντόκανη καραμπίνα. Ο Dead τον χτύπησε με ένα πηρούνι. Ένα χρόνο μετά ο Dead αυτοκτόνησε με αυτή την καραμπίνα φυτεύοντας μια σφαίρα στο κεφάλι του. Είχε κόψει πριν τις φλέβες του κι άφησε ένα σημείωμα που έγραφε: «Συγγνώμη, για το αίμα. Στην υγειά σας».

        Ο Euronymous πήγε κι αγόρασε μια φωτογραφική μιας χρήσης και φωτογράφισε το πτώμα για μελλοντικό εξώφυλλο του δίσκου «Dawn of the Black Hearts». Ο Necrobutcer διηγήθηκε μετά πως την άλλη μέρα του είπε:  «Ο Dead έκανε κάτι πολύ κουλ. Αυτοκτόνησε. Τόχασες». «Τι εννοείς cool», ρώτησε εκείνος. «Ηρέμησε, έχω φωτογραφίσει τα πάντα».

        Ο Euronymus χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες στο εξώφυλλο του δίσκου. Πίστευε πως αυτό θάκανε το γκρουπ «τρέντυ» και εμπορικό. Λένε πως είχε φτιάξει στιφάδο με κομμάτια από τον εγκέφαλο του Dead και μοίρασε σε φίλους του κολιέ με κόκκαλα από το κρανίο του ως φυλαχτά.  Το γκρουπ σκόπευε με την κυκλοφορία του επόμενου άλμπουμ να ανατινάξει την εκκλησία που είχαν στο εξώφυλλο τους, αλλά αυτό δεν έγινε τελικά. Στις 10 Αυγούστου του 1993, ένα γεγονός έκανε το γκρουπ ακόμα πιο εμπορικό. Ο Ευρώνυμος-Aarseth δολοφονήθηκε απ’τον τότε μπασίστα των Mayhem, Vikernes, το μοναδικό μέλος του one-man μπάντας Burzum. Ο φόνος έγινε έξω από το σπίτι του νεκρού στο Όσλο. Το πτώμα του έφερε εικοσιτρεις μαχαιριές. Ο Vikerness υποστήριξε ότι του επιτέθηκε με σκοπό να το σκοτώσει με βασανιστήρια. Ο δίσκος, πάντως κυκλοφόρησε. Αφιερωμένος στο νεκρό.

  Το 2003 η progressive, avant garde metal μπάντα θα γίνει πρωτοσέλιδο πάλι. Ένα κομμένο κεφάλι σφαγμένου προβάτου έπεσε από τη σκηνή και έστειλε στο νοσοκομείο έναν θεατή. Ο Maniac έφυγε με κλωτσιές από τη μπάντα που κυκλοφόρησε ένα ακόμα δίσκο με τον τίτλο «Ή τάξη ή Χάος» και πήρε το βραβείο Best Metal Βand. Aκολούθησε μια σύλληψη στην περιοδεία της Γαλλία για καταστροφή ξενοδοχείου.

        Ο Vikernes καταδικάστηκε σε εικοσιένα χρόνια για το φόνο και για τον εμπρησμό τεσσάρων εκκλησιών.  Σε μια βιογραφία του διηγείται πως ο πατέρας του είχε μια σβάστικα, αλλά τον κατέκρινε για τις ναζιστικές του ιδέες. Μαζί με το ταλέντο στην κιθάρα στα δεκατέσσερα εκδηλώθηκε και η τάση του- ως σκίνχεντ- να καίει εκκλησίες. Τα απανθρακωμένα ερείπια μιας εκκλησίας του 12ου αιώνα θα γίνουν ένα θαυμάσιο εξώφυλλο στο tumblr_nj1vybplnw1sxpzxeo1_500άλμπουμ ‘Aske”. («Στάχτες»).

        «Στις 6 Ιουνίου 793 στο Λίντεσφαρν στη Βρεττανία οι Χριστιανοί ήταν που βεβήλωσαν πρώτοι τους τάφους μας. Είναι μια εκδίκηση. Για κάθε κατεστραμμένο νεκροταφείο, δέκα εκκλησίες θα γίνονται στάχτη. Για κάθε ειδωλολάτρη δέκα ιερείς ή μασόνοι. Για εκδίκηση»

        Τον Ιανουάριο του ’93 η μεγαλύτερη νορβηγική εφημερίδα, η Bergens Tidende, κυκλοφορεί με τίτλο «Εμείς βάλαμε τη φωτιά» και φωτογραφία του εικοσάχρονου Bίκερνες που πίσω από μια κουκούλα κρατάει δυο τεράστια μαχαίρια. Η ανώνυμη συνέντευξη τους είχε με σκοπό να τρομάξουν τον κόσμο και να προμοτάρουν το μίνι άλμπουμ. Πριν κυκλοφορήσει ακόμα η εφημερίδα τους συνέλαβαν.  Η αστυνομία ανακάλυψε 150 κιλά εκρηκτικά και 3.000 φυσίγγια. Φαίνεται πως με αυτά σκόπευε να ανατινάξει το Blitz House, ως χώρο πανκς, αντιφασιστών και κομμουνιστών ή τον ναό που εμφανίζεται στο εξώφυλλο του «De Mysteriis Dom Sathanas».  Η δίκη του άρχισε στις 2 Μαϊου 1994. Η εξήγηση για τα εκρηκτικά ήταν ότι τα έχει για την περίπτωση που η χώρα δεχόταν επίθεση από την Σοβιετική Ένωση ή την Αμερική.  Όταν ανακοινώθηκε η ποινή οπαδοί των γκρουπ απάντησαν με δυο εμπρησμούς εκκλησιών σε ένδειξη αλληλεγγύης. Μέσα στο μήνα κυκλοφόρησε και το άλμπουμ με τον Euronumus στο εξώφυλλο παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας του νεκρού.


Τον Απρίλιο του 1997 η νορβηγική αστυνομία συλλαμβάνει πέντε νεοναζί,- μέλη της “Einsatzgruppe», μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης. Είχαν όπλα, εκρηκτικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη από χάλυβα και κουκούλες. Η ομάδα σχεδίαζε την απόδραση του Βίκερνες και επιθέσεις σε πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας.  Ο Β. μέσα στη φυλακή θα γράψει βιβλία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τα «ψέματα των δημοσιογράφων» και για την αρχαία σκανδιναβική μυθολογία, τους τεύτονες , την φυλή και το αίμα.

Η θεωρία του Vikernes είναι ένας συνδυασμός ναζισμού και παγανισμού που ονομάζει «οντισμό» από την σκανδιναβική θεότητα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 , “για να αποφευχθεί η σύγχυση » και « να βρει έναν όρο πιο κατάλληλο και ακριβή επινόησε τον όρο « odalism ” με βάση την Odal Rune που, όπως λέει «δεν είναι μολυσμένος από την ιστορία, όπως ο ναζισμός».Οι αρχές τον θέλουν ως αρχηγό της Front Heathen που ξεκίνησε από την Νορβηγία και απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο ίδιος λέει πως αποχώρησε και ενδιαφέρεται για την παράδοση και την οικολογία.

        «Ο χριστιανισμός δημιουργήθηκε από κάποια παρακμιακή και εκφυλισμένη Ρώμη ως εργαλείο καταπίεσης. Είναι σαν ” χειροπέδες ” για να το μυαλό και το πνεύμα . Δεν είναι τίποτα. Μια ιδεολογία καταστροφική για την ανθρωπότητα. Δεν βλέπω πραγματικά τον χριστιανισμό ως θρησκεία . Είναι περισσότερο σαν μια πνευματική πανούκλα , μια μαζική ψύχωση , και θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από την ιατρική επιστήμη . Ο Χριστιανισμός είναι ένα HIV/AIDS του πνεύματος. Έχω μια ειδωλολατρική ιδεολογία. Πιστεύω στο Αίμα, στη Γη, στην Πατρίδα και στην Τιμή. Σε μια Ευρώπη που θα ξυπνήσει»assets_large_t_420_54195505_type13145

«Πιο βαθύ κι από το θάνατο» 

Ο γιος βουλευτή Hendrik Möbus, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Sonderhausen με γερμανικά παραμύθια και νεραϊδες. Θα εμφανισθεί στην oi σκηνή στα δεκάξι με ξυρισμένο κεφάλι από τη μια μεριά. Φυσικά μπότες και περιλαίμια, σκουλαρίκια και σατανιστικά εμβλήματα. Θα γίνει γνωστός –με τον νορβηγικό τρόπο- όταν δολοφόνησε τον συμμαθητή του Sandro Beyer.

Από το 1993 οι φόνοι και οι εμπρησμοί οδήγησαν τα μέσα ενημέρωσης να αναζητήσουν τι συμβαίνει πίσω από την σκηνή. Τα τύμπανα και βιολιά κιθάρες και πληκτρολόγια που αναδημιουργούν folk ήχους δεν χρησιμοποιούνται μόνο για μελωδίες. Το 1997 αρχίζουν να μιλάνε για το “Φαινόμενο «NSBM», το εθνικοσοσιαλιστικό-ναζισιτικό «μαύρο μέταλλο».

Μια ακόμα περίεργη ιστορία εμφανίστηκε πάλι στη Νορβηγία το καλοκαίρι του 92. Ένα από τα μέλη της μπάντας Faust & Emperor μαχαίρωσε σε ένα δάσος στην πόλη Λιλεχάμερ, ένα ομοφυλόφιλο άνδρα . Ο «Φάουστ» υποστήριξε ότι ο άγνωστος τον παρέσυρε στο Ολυμπιακό Πάρκο και τον παρενόχλησε σεξουαλικά, αλλά μερικές λεπτομέρειες δίνουν άλλη εικόνα. Το μακιγιάζ του στις συναυλίες με αίμα που τον έκανε να μοιάζει με δαίμονα το όνομα του δεν έδειχναν πως ο Φάουστ ήταν το θύμα. Επιπλέον κλώτσησε τον νεκρό αφού είχε πεθάνει. Άλλωστε εκείνος είχε μαζί του μαχαίρι. Και όπως αποκαλύφτηκε στη δίκη του Βίκερνες, δυο χρόνια μετά, είχαν κάψει μαζί εκκλησίες.

        Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Φάουστ για την δολοφονία στο δάσος. Οι δολοφονίες αυτές αποκαλύπτεται ότι συνδέονται με τον νεοναζισμό. Ο Μόμπους ιδρύει το γερμανικό Pagan Front. Σε μια συναυλία με τον αδελφό του χαιρετά ναζιστικά και φωνάζει Sieg Heil!  Ένα φυλλάδιο με τον τίτλο «Η Νύχτα και η Ομίχλη» αποκαλύπτει μια μουσική ναζιστική διεθνή που θα φτάσει ως την Κούβα. Οι Dead Kastro, εκτός από το μίσος για τον Φιντέλ πιστεύουν και στην ευγονική. Ο ναζισμός, ο νεοπαγανισμός κι ο σατανισμός συνδέονται πια μέσα από τους φόνους.

        To 1999 o Μόμπους κυκλοφορεί ένα δίσκο με ένα κείμενο που υπογράφει ο «Ιππότης του Ήλιου». Στο εξώφυλλο δίσκου παρουσιάζει τoν τάφο του δολοφονημένου Sandro Beyer. Ο δεκαπεντάχρονος, είχε στραγγαλισθεί με καλώδιο το 1999 από τον Mόμπους και άλλα τρία μέλη του συγκροτήματος. Ο ένας δήλωσε πως άκουσε μια φωνή μέσα στο κεφάλι που του έλεγε” Kuster Maier ” , η οποία δεν είχε νόημα αλλά εκείνος την ερμήνευσε ως “Σκότωσε τον Beyer”.

        Ο Mobus συνελήφθη τον Αύγουστο του 2000 στο Κόσσοβο με τον αριστερό του αγκώνα σπασμένο. Έκανε αίτηση για πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι ήταν ένας πολιτικός πρόσφυγα. Τελικά απελάθηκε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2001 και φυλακίστηκε εκεί. Πολλά sites κι άλλες μπάντες όπως οι Hate Abyssic θα του συμπαρασταθούν ζητώντας την απελευθέρωση του.

 Στις 16 Οκτώβριο του 2009 στο Βερολίνο κατασχέθηκαν 12.000 δίσκοι του «Πιο Βαθύ από τον Θάνατο». Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δέκα μήνες με αναστολή. Ο Mobus, ως δημοσιογράφος πια είναι πίσω από το www.weltenfeind.net. Θα τον βρείτε στη σελίδα στο Facebook Darker Than Black. Ζει στο Βερολίνο. Στις 27 Ιανουάριου 2013 η ακροδεξιά Internet TV FSN του έκανε μια ζωντανή συνέντευξη. Απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

        -«Οι άνθρωποι που θεωρούν το black metal σαν απλή μουσική, κάνουν λάθος. To black metal είναι έννοια αρχετυπική. Εκφράζει το “αλλιώτικο”, την απόκρυφη και εσωτερική όψη του ψυχισμού μας, με το να διοχετεύει την αρχαία δύναμη στην πραγματικότητα. To black metal είναι κάτι
παραπάνω από απλή μουσική. Eίναι μια ιδεολογία που ακούγεται».

Το νέο κίνημα θα φτάσει και στην Ελλάδα και την φιλόξενη ‘Χρυσή Αυγή». Τα περιοδικά της, οι ηλεκτρονικές σελίδες της, αλλά και τα φεστιβάλ και οι κατασκηνώσεις της εκτός από τον Δία αρχίζουν να ασχολούνται με την ευρωπαϊκή avant garde και τον …Οντίν. Δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση. Δεν πήγε ο Δίας στην Υπερβορεία. Οι Έλληνες ήρθαν από κει. Τώρα όλα είναι εντάξει. Άλλωστε τελικά είναι το ίδιο πρόσωπο.

        Το 1998 εμφανίζεται το ελληνικό συγκρότημα Der Sturmer.  Το δημιούργησε ο τραγουδιστής Nick Giogalas ή Jarl Von Hagal μέλος της «Χρυσής Αυγής». Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την αντισημιτική εφημερίδα της δεκαετίας ’30 που έβγαζε ο Τζούλιους Στράιχερ στη Νυρεμβέργη.   H εφημερίδα που σημαίνει «Ο επιθετικός» ήταν μόνο τετρασέλιδη και παρουσίαζε τους Εβραίους με μεγάλη, γαμψή μύτη, εξογκωμένα μάτια, αξύριστους, κοντούς και χοντρούς. Συχνά τους έδινε τη “μορφή” σκουληκιών, φιδιών ή αραχνών. naer-mataron-i-am-the-light-of-the-world

Ένα από τα μέλη της μπάντας λέγεται Λύκος. Commando Wolf. To πρώτο όνομα που πήραν ήταν ‘’Herrenblut” που σημαίνει ο Άρχοντας του Αίματος, ο «Μίστερ Αίμα». Η ιδεολογία του συγκροτήματος βασίζεται στην άρνηση του «σύγχρονου κόσμου” .  Οι Der Sturmer έκαναν αγώνα για την υπεράσπιση του αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε που είχε καταδικαστεί από ιταλικό δικαστήριο ως υπεύθυνος για τη σφαγή 335 ανθρώπων, το 1944, στις σπηλιές Ardeatine, στη Ρώμη.    ‘Εχουν επανειλημμένα δηλώσει σε συνεντεύξεις τους πως επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα για να τιμήσουν τον Στράιχερ γιατί «τα γραπτά του θα πρέπει να διαβαστούν από κάθε λευκό. Μέσα από αυτά καταλαβαίνει κανείς ποιοι είναι πραγματικά οι
Εβραίοι».

Το πρώτο εξώφυλλο του cd των Der Sturmer απεικόνιζε τη ναζιστική σημαία μπροστά από τον Παρθενώνα. Το συγκρότημα φωτογραφίζεται με κουκούλες και μάσκες δημίων και με πανοπλίες ιπποτών. Άλλες φορές ο frontman ως δήμιος κρατάει κάθετα ένα μαχαίρι, έτοιμο να μπηχτεί κάπου. Ένα τραγούδι λέει: «Ζώ για να σε δω νεκρό».  Οι Der Stumer δεν διστάζουν με τα τραγούδια τους να δοξολογήσουν ανθρώπους σαν τον David Copeland, που  με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων  εξόντωνε μετανάστες στο Λονδίνο, τον Απρίλιο  του 1999. Σε πολλές φωτό φοράνε κουκούλες δημίων.

Τα ναζιστικά σύμβολα είναι πια σήμα κατατεθέν της ελληνικής ναζιστικής μουσικής σκηνής με τραγούδια όπως «Ο παππούς μου ήταν στα SS” των “Νο Surreder” και ευθείες αναφορές σε οργανώσεις όπως η δοσιλογική εθνικοσοσιαλιστική ΕΣΠΟ που έδρασε στη Γερμανική Κατοχή στην Αθήνα. Η τέχνη υποχωρεί μπροστά στην πολιτική σκοπιμότητα: «Σφάξε ένα Αλβανό», «Αδόλφος ο Μέγας», «Μια σημαία μεγαλύτερη από τον θάνατο». Οι Iron Youth έχουν πάρει το όνομα του από την οργάνωση «Σιδερένια Γροθιά» του Ρούντολφ Ες. Ήταν μια προναζιστική οργάνωση προτού ακόμα σχηματισθεί το κόμμα των Ναζί.  Ο «Τόλης 88» πήρε το όνομα από το νούμερο 88 που συμβολίζει το «Heil Hitler». Είναι κιθαρίστας του νεοναζιστικού συγκροτήματος Hellenic Stompers που εμφανίστηκε το 2007 με το CD «Ο Δήμιος» και τραγούδια για τα «Ελληνικά SS».

        Ο «Καιάδας» (βουλευτής της ‘Χρυσής Αυγής Γερμενής) ποζάρει με μια φρικιαστική μεταμφίεση με τατουάζ, αίμα, αλυσίδες κι ένα στιλέτο. Σε άλλες φωτογραφίες είναι ζωσμένος με δεσμίδες με σφαίρες χιαστί. Οι τίτλοι κάποιων από τους δίσκους του συγκροτήματος: Σκότος Αέανον, Ζήτω ο Θάνατος. Σε ένα εξώφυλλο ο Χριστός μοιάζει με το Σατανά.

-Εγώ είμαι το φως του κόσμου!

“Το black metal είναι αντιχριστιανικό και παγανιστικό και αναζητά την κατάργηση του χριστιανικού συστήματος και την δημιουργία ενός καινούργιου» λέει στο περιοδικό Metal Hammer «Πάντα μας γοήτευαν το αντιχριστιανικό πνεύμα και η αρχαιότητα όπως το καταλαβαίνεις και από το όνομά μας».

        Oι στίχοι των τραγουδιών των Naer Μatatron συνομιλούνε με τον Διάβολο. Ο θεός έχει πεθάνει -λόγω ευσπλαχνίας- και σαπίζει στον τάφο του. Τα τραγούδια μιλάνε για λύκους και δαίμονες και καλούν την Ίριδα και τον Εωσφόρο. Κάποιος κάνει μια προσφορά θυσίας στον Θεό της Θάλασσας και χορεύει μαινόμενος. Ζητάει να καταστραφούν τώρα οι εβραίοι και οι «εχθροί από την Ανατολή».

mythi   -Ήρθε η ώρα! Nα είστε προετοιμασμένοι για τον αγώνα του αρχαίου πολεμιστή, για την αναγέννηση της Ευρώπης μέσα από ερείπια.

Στο τραγούδι «Για την Τιμή του Λύκου», ο λύκος είναι άγρια πεινασμένος. Του υποσχέθηκαν άλλο όνομα, αλλά πάλι το όνομα του είναι λύκος.

Η λεπίδα την σάρκα βαθιά κόβει /Με το αίμα στα μάτια χορεύει κι ηδονίζεται /Ο λύκος της Ιωνίας! Ελληνικό Αίμα! /Wolf of Ionia- Hellenic blood!

 

*Aπό το Μυθιστόρημα του Ναζισμού- Εκδόσεις Καστανιώτη -2014