Άκου Ανθρωπάκο…

Του Μέλιου Ανδρικόπουλου

Ζούμε στην εποχή που όλοι παρλάρουν, όλοι μιλάνε και οι περισσότεροι δεν λένε τίποτα!! Εκτεταμένη φλυαρία παντού!!

Οι επαγγελματίες της ”πάρλας”, είναι -φυσικά- οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι κληρικοί και οι άνθρωποι του νομικού κατεστημένου!!

Ωστόσο, τα αποφθέγματα του τύπου: ”Η σιωπή είναι χρυσός”, και ”τα πολλά λόγια είναι φτώχεια”, φαίνεται πως σήμερα , είναι εντελώς ξεπερασμένα!! Απέραντη φτώχεια λοιπόν και επισήμως στην Ελλάδα, με την ”σφραγίδα”, την εμπειρία και τη γνώση του πάνσοφου -κάποτε..- Ελληνικού Λαού!!

Οι άνθρωποι σήμερα, μιλάνε για να μιλήσουν, μιλάνε για να ακουστούν, χωρίς να τους ενδιαφέρει να επικοινωνήσουν!!

Το τραγικό της υπόθεσης, είναι ότι -πλέον- έχουν άποψη όλοι για όλα!!

Υπάρχει μία εκτεταμένη έλλειψη σεβασμού. Οι άνθρωποι σήμερα δεν σέβονται ούτε την βιωμένη εμπειρία, ούτε τη γνώση, ούτε τίποτα!!

‘Ολοι θέλουν να ”ξυπνήσουν” τους άλλους και όλοι θεωρούν δεδομένο ότι οι ίδιοι είναι οι ”ξύπνιοι” της υπόθεσης!!

Ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι ”πανίβλακες” και άσχετοι εφ’ όλης της ύλης!!

Ωστόσο, αν και ποτέ δεν είχαν συμμετάσχει σε πολιτικούς, κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς αγώνες και απείχαν και ήταν μακριά από κάθε έκφραση συλλογικότητας, δίνουν συμβουλές αγωνιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση!!

Αντιγράφουν και αναρτούν στο διαδίκτυο αποφθέγματα του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και καμαρώνουν αυτάρεσκα , λες και είναι οι ίδιοι οι σοφοί της αρχαιότητας!!

Γεμίσαμε παντού αντιγραφείς και κλέφτες πνευματικής ιδιοκτησίας!! Άλλοι αντιγράφουν φράσεις από άρθρα ,τις παρουσιάζουν σαν δικές τους και το εκτεταμένα ,χαμηλού επιπέδου ακροατήριό τους τους επιβραβεύει!!

Οι ίδιοι ωστόσο, με την αυτοπεποίθεση του Έκο, του Κάφκα , και του Ντοστογιέφσκι, περιφέρουν την ασημαντότητά τους και κυκλοφορούν αυτάρεσκα ,στις πλατείες, στα καφενεία και σε άλλους ”πνευματικούς” χώρους!!

Κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα, ενώ σε όλη τους τη ζωή ήταν …”υποταγμένα κουνελάκια”!!

Καλούν τους ανθρώπους σε ξεσηκωμό(εναντίον τίνος άραγε;) ,ενώ η ζωή τους ήταν και είναι, βαθύτατα μικροαστική, συντηρητική και άκρως πουριτανή και οπισθοδρομική!!

Η κατηγορία αυτών των ανθρώπων , δεν έχουν την παραμικρή γνώση και επίγνωση της πραγματικής ζωής και της αυθεντικής πραγματικότητας!!

Επιφανειακοί σε όλα τους, αντιμετωπίζουν τα πάντα με ”ποδοσφαιρικούς” όρους!!

Κρυμμένοι πάντα στα μετόπισθεν, φοβισμένοι και άτολμοι, δείχνουν ποντικίσιο θράσος και εκσφενδονίζουν μεγαλόστομες αρλούμπες, που δεν αγγίζουν κανέναν και δεν προσθέτουν τίποτα στη συλλογική γνώση!!

Η σημερινή κοινωνία που αρνείται να διαβάσει βιβλία, να προβληματιστεί πολύπλευρα και σοβαρά και έχει την τάση να επικοινωνεί με συνθήματα, με χιλιοειπωμένα ρητά και αποφθέγματα άλλων, θα πληρώσει πολύ ακριβά τη συνειδητή επιλογή της να απέχει από την πραγματική γνώση .

Το πρόβλημα καθίσταται πλέον μέγιστο διότι είναι πλέον πάρα πολλοί με αυξητικές τάσεις!!

Έχει κατακλείσει το διαδίκτυο, το αυξανόμενο αυτό ανορθόγραφο πλήθος, που μαζί με τις εκδιδόμενες νεαρές κοπελίτσες , αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που καταλαμβάνουν εκτεταμένο χώρο και οι ανοησίες τους γεμίζουν χιλιάδες σελίδες με…”επαναστάσεις του καναπέ”!!

Όλη αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και παγιωθεί, αποτελεί μία -άνευ προηγουμένου- κοινωνική κατάπτωση και κατάντια, με απροσμέτρητες μελλοντικά συνέπειες!!

Φυσικά οι ίδιοι και οι ίδιες , δεν μπορούν ούτε να το αντιληφθούν, ούτε να το κατανοήσουν, ώστε να κάνουν προσπάθειες να διορθωθούν και να το διορθώσουν!!

Αγνοούν προφανώς ότι ένα γραμμάριο δράσης είναι ανώτερο από ένα τόνο ”σαλιαρίσματος”!!

Το κράτος, η κυβέρνηση, οι εξουσίες είναι εκεί. Ανάλογα κάνουν ότι μπορούν και ότι θέλουν…

Οι λαλίστατοι όμως της πολυθρόνας, τι ακριβώς κάνουν στη γειτονιά τους, στο χωριό τους, στην πόλη που διαμένουν, στην εργασία τους, ώστε τα πράγματα να γίνουν λίγο καλύτερα;

Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανέλαβαν τα τελευταία 10 χρόνια, ποιο λιθαράκι έβαλαν για να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους;

Οι ανεύθυνες καταγγελίες, η ανέξοδη κριτική που ασκούν καθημερινά προς κάθε κατεύθυνση, για προσωπική τους εκτόνωση και ικανοποίηση, έχουν την αίσθηση ότι οδηγούν πουθενά, ότι προσφέρουν οτιδήποτε στον οποιονδήποτε;

Φυσικά και δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στον οποιονδήποτε!! Ας μην έχουν την αίσθηση ότι είναι σπουδαίοι συγγραφείς. Είναι απλώς κάκιστοι αντιγραφείς και -φυσικά- ”επαναστάτες της πορδής”!!

Αν νομίζουν ότι το απύθμενο θράσος και οι ύβρεις θα τους δώσουν ”πόντους”, στους επίσης ανεγκέφαλους φίλους τους που επικροτούν την ”πνευματική κλοπή”, να είναι σίγουροι ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι!! Απλώς γελοιοποιούνται, χωρίς να το αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς!!

Απλά χάνουν το χρόνο τους, ενώ θα μπορούσαν να τον αξιοποιήσουν διαφορετικά: Να βάψουν το σπίτι τους, να κλαδέψουν τα φυτά τους, να επισκεφτούν ένα φίλο η συγγενή τους στο νοσοκομείο, να πάνε μία εκδρομή, να κάνουν τόσα και τόσα άλλα χρήσιμα πράγματα…

Ας σταματήσουν λοιπόν να αντιγράφουν τους σοφούς, ας σταματήσουν να γράφουν συνθηματάκια, ας ανοίξουν κάποιο βιβλίο. Ας αρχίσουν να συμμετέχουν ακόμη και στα συμβούλια της γειτονιάς τους, ας μάθουν -κυρίως- να ακούνε πολύ και να μιλάνε λίγο. Ίσως έτσι μάθουν επιτέλους ότι η ”σιωπή είναι -πραγματικά-χρυσός”!!