Άνθρωποι, φράχτες και ποντίκια

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Toυ Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΜε δηλώσεις δύο υπουργών της η Ελλάδα απειλούσε την Ευρώπη ότι θα της στείλει Τζιχαντιστές. Όλη η κυβερνητική πολιτική για το «προσφυγικό» στηριζόταν σε μία βεβαιότητα. Δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα. Τελικά θα μείνουν, αλλά αναγκαστικά. Αν έρχονται κάθε μήνα πενήντα χιλιάδες, πόσους θα έχουμε σε ένα χρόνο;

Mια στιγμή να τους υπολογίσει ο εκπρόσωπος τύπου- ειδικός για  το μεταναστευτικό. Αλλά δεν έχει χρόνο. Μετράει αυτούς που  φύγαν από την Ειδομένη. Όχι τόσο γιατί έχει σκοπό να τους καταμετρήσει- θα ήταν άκομψο άλλωστε. Αλλά γιατί θα το σκεφτεί πολύ, αν  θα δεχθεί την επανεισδοχή  τους στην Ελλάδα. Κόλαση!

Ο ένας υπουργός δεν ξέρει που πήγαν. Ο άλλος δεν ξέρει αν ήρθαν! Οι Σκοπιανοί λένε ότι τους επέστρεψαν. Οι Ελλην-αν-ικανοί δεν τους είδαν. Τι χάρμα! Μόλις αποδείξαμε- στους Ευρωπαίους- πως δεν όχι μόνο δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα, αλλά κι αν έχουμε στη στεριά, δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι,  πόσοι κι αν τα περάσανε και που βρίσκονται τώρα.

Αναλαμβάνει- γιατί όχι κι αυτός;- o υπουργός Πολιτισμού- να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο υπουργός Άμυνας κι ο υπουργός είναι απασχολημένοι κι άφαντοι. Είναι τιμή για μας η Ειδομένη, είπε ο κ. Μπαλτάς, αλλά δεν ήθελε να πει αυτό. Θάπρεπε να ντρέπεται -πρόσθεσε- ο Μητσοτάκης που παραποιεί τις δηλώσεις του. Θαυμάσια. Αλλά υπάρχει κάτι για τον κ. Μπαλτά που να μην είναι τιμή γι΄αυτόν; Kάτι που να μας κάνει ντρεπόμαστε, μια αβλεψία, ένα λάθος;

Aς ξαναρχίσουμε το μέτρημα. Πόσους μετανάστες/ πρόσφυγες έχουμε στην Ελλάδα; Και πόσους μπορούμε  να αντέξουμε; Eκατό χιλιάδες, λέει ο  κ.Μουζάλας. Εκατόν πενήντα χιλιάδες λέει ο κ. Κοτζιάς. Να τα φυλάξει ο κ. Τόσκας! Αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι ούτε μη κυβερνητική οργάνωση.

Γιατί ακόμα κι αυτό το επίτευγμα- η αποσύνθεση του κράτους -δεν μοιάζει με το όραμα του Μπακούνιν. Ούτε με την θεωρία για το κράτος του Μαρξ- άνευ διδασκάλου φυσικά. Η απουσία του κράτους που είδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ειδομένη- δεν μας είπε βέβαια τι θάκανε κι αυτός!- όπου είδε έναν –ολόκληρο- κρατικό υπάλληλο και μάλιστα του ΚΕΛΠΝΟ- δεν είναι κυβερνητικό έργο. Είναι –κυριολεκτικά- μη κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση πήγε – ή μάλλον έστειλε έναν αστυνόμο(!)- και τους είπε να φύγουν από κει. Αλλά αυτοί δεν έφυγαν. Ευτυχώς, να λες. Θα χάναμε και την τιμή, όπως λέει ο Μπαλτάς, αν φεύγανε. Ενώ τώρα; H κυβέρνηση είναι διακριτική, σα να πρόκειται για μουσικό φεστιβάλ, αλλά  και πάλι- κάποιος θάπρεπε νάναι εκεί, να βλέπει, να ξέρει ποιος μπήκε, ποιος βγήκε, αν χρειάζεται κάτι. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, σαν δικό της, αλλά τώρα ψάχνει ποιος είναι αυτός που παίζει με ανθρώπινες ζωές.

Ύστερα πήγαν αυτοί- που αναζητούνται, αν κι έχουν ποζάρει σε όλα τα κανάλια με κόκκινα μπουφάν και φωτιές πάνω. Εδώ αρχίζει το μυστήριο. Ποιοι είναι; Kαι πώς υποκαθιστούν την κυβέρνηση στα σύνορα μας- που αγνοούνται; Και πώς- αυτά τα άλλα ξεφτέρια- θα τα ονομάσουμε προσωρινά έτσι- μπόρεσαν να πείσουν τους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί;

Kι όμως είχαν τέτοια επιχειρήματα που θύμιζε τον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε ένα πέρασμα πράγματι που δεν τόξερε κανείς τώρα το ξέρουν άλλοι-διεθνώς πλέον. Και κυρίως  η σκοπιανή αστυνομία- που έστειλε πίσω δαρμένους- ο ένας λέει με κομμένο δάκτυλο- τους δύσ-μοιρους πρόσφυγες, αφού βρίσκονται ανάμεσα σε δύο κακά. Ακριβώς στη μέση. Άνθρωποι, φράχτες, σαν ποντίκια.

Πως κατάφερε η κυβέρνηση των ανοιχτών συνόρων να βρεθεί με κλειστά σύνορα προς Βορράν και με την Τουρκία- και την Αλβανία- ως μέλος του ΝΑΤΟ- να εγγυάται τα ανατολικά; Οι Σκοπιανοί τους έστειλαν. Εμείς δεν τους λάβαμε. Κι ούτε τους παραλάβουμε, είπαν ο εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Άμυνας. Δεν υπάρχει συμφωνία για την επανεισδοχή- που όπως αποδείχτηκε υπάρχει. Κόλαση. Ούτε μη κυβερνητική οργάνωση. Πάω να κλάψω. Δεν περιγράφω άλλο.

Υ.Γ. Αργά το βράδυ η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν έγινε -βίαιη- επανεισδοχή, ενώ τα κανάλια έδειχναν τους πρόσφυγες που εμφανώς είχαν δαρεί, ενώ άλλοι βρίσκονται περικυκλωμένοι από σκυλιά και στρατιώτες. Η κυβέρνηση θα ρωτήσει και θα μας ενημερώσει αύριο, αφού σκεφθεί αν τελικά θα δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες -που δέχτηκε από την Τουρκία.