Του Μελέτη Ρεντούμη
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που έκανε εναντίον του προέδρου Στέφανου Κασελλάκη, ο Παύλος Πολάκης.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που για άλλους ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά τις εντάσεις και τις διαμαρτυρίες στελεχών είτε στην πολιτική γραμματεία, είτε στην κεντρική επιτροπή, ενώ άλλα στελέχη, περίμεναν πως η όλη σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέληγε σε κάποιες αποχωρήσεις ή έστω μίας ομάδας στελεχών όπως έγινε πριν μερικούς μήνες, αφήνοντας χώρο και χρόνο στον πρόεδρο να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές όπως είχε άλλωστε ο ίδιος προαναγγείλει.
Μετά την άτυπη συμμαχία χωρίς κανένα όμως επί της ουσίας ιδεολογικό υπόβαθρο, της ομάδας των 87 και του Παύλου Πολάκη, η πρόταση μομφής πέρασε εναντίον του προέδρου και μάλιστα με σημαντική διαφορά, με αποτέλεσμα ο άλλοτε μέντορας και φανατικός υποστηρικτής του πρώην προέδρου, πλέον να παίρνει την εκδίκησή του μετά τους διαξιφισμούς που είχαν το τελευταίο διάστημα, που οδήγησαν μάλιστα τον ίδιο, έστω προσωρινά εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η ουσία αυτή την στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως υπάρχουν, ομάδες, φράξιες, βουλευτές, επίτιμοι πρόεδροι και διάφορες μεμονωμένες προσωπικότητες στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο, όπου όλοι λειτουργούν με δικές τους προσωπικές ατζέντες, μέσα από μία διαρκή διαπραγμάτευση για κάλυψη κομματικών θέσεων και κατάληψη θέσεων εξουσίας στα βασικά κομματικά όργανα.
Το σκηνικό στο κόμμα που διεκδικούσε μέχρι πριν μερικά χρόνια την εξουσία στην χώρα, είναι νεφελώδες και χωρίς κάποια εμφανή προοπτική για ανάκαμψη και διατύπωση κάποιας ουσιαστικής κυβερνητικής πρότασης, την στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εμφάνισή του και τις ανακοινώσεις του στην ΔΕΘ, εμφανίζεται ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην χώρα χωρίς αντίπαλο πλέον.
Το ποιος είναι ικανός να διεκδικήσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας όχι μόνο κομματικά αλλά και κοινωνικά ερείσματα, είναι απόλυτα ασαφές, καθώς οι περισσότεροι πιθανοί διεκδικητές, εμφανίζονται πιο πολύ ως διαχειριστές και κομματικοί συντονιστές μίας παρωχημένης γραφειοκρατίας, παρά εν δυνάμει ηγέτες ενός κόμματος εξουσίας.
Εν κατακλείδι, παρά τα χαμόγελα που μπορεί αρκετές ομάδες να έχουν σήμερα για την ήττα και την έκπτωση Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου, το μέλλον του κόμματος μόνο ευοίωνο δεν είναι, καθώς αυτή την στιγμή αρχηγός δεν υπάρχει και οι ψηφοφόροι που κάποτε το υποστήριζαν έχουν αρχίσει ήδη να φυλλορροούν προς όλες τις κατευθύνσεις.
Είναι δεδομένο πως θα φανεί σύντομα αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολιτικά αλλά και ψυχικά αποθέματα να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει ένα κυβερνητικό κόμμα ή θα μετατραπεί σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας με ισχνή παρουσία στην Βουλή, θυμίζοντας τις παλιές εποχές της σχεδόν μηδαμινής του κοινωνικής απήχησης.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός