Έλεος. Θα συνεχίσει ο Ν. Παππάς να αδιαφορεί για το δημοσκοπικό όργιο;

Μια εταιρία  μετρήσεων, που δεν φημίζεται για τις  επιτυχείς προβλέψεις της, επενέβη στην πολιτική συγκυρία με μια δημοσκόπηση που θα έβγαζε γέλιο, αν δεν έβγαζε οργή.

Όχι για την εταιρία- αυτή εξαντλήθηκε στο  παρελθόν. Αλλά για τον  αρμόδιο -όπως αναφέρεται- υπουργό Νίκο Παππά που επιτρέπει  το φαινόμενο των δημοσκόπων που ισχυρίζονται ότι έκαναν μετρήσεις την αξιοπιστία των οποίων ουδείς  ελέγχει, αλλά τις χρησιμοποιούν και νοθεύουν την πολιτική αντιπαράθεση.

Η εν λόγω εταιρία σε μια στιγμη δύσκολη για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη τον έβγαλε να γίνεται αυτοδύναμος πρωθυπουργός  με… νταμπλ σκορ, σχεδόν 40%!

Η παραπλάνηση ότι πρόκειται  για «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» και όχι για στατιστικό εύρημα δεν περιορίζει το πρόβλημα. Κάποιοι παίζουν με την κοινή γνώμη με συνεργούς  ασύδοτους δημοσκόπους.

Η κυβέρνηση προασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον πρέπει να θεσπίσει έλεγχο των δημοσιευόμενων δημοσκοπήσεων από ανεξάρτητη αρχή. Ώστε να ξέρουμε : αν η εταιρία έχει τις προϋποθέσεις να κάνει ανακοινώσιμες μετρήσεις, ποιος πληρώνει και πόσο κοστίζουν και αν είναι  διαθέσιμα προς έλεγχο τα ερωτηματολόγια που ισχυρίζονται ότι συμπληρώνουν.

Έλεος. Είναι θέμα προστασία της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού- πέραν της ενημέρωσης.