Ένας … “πορτοκαλί” Zelensky 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του “πλανητάρχη” Τραμπ, με τις ακραίες παλινωδίες και την θεατρινίστικη κωμική παρουσία του στην παγκόσμια σκηνή, έχει ζηλέψει κάτι από τον ρόλο του κομπάρσου Ζελένσκι. Με μεγάλα αλαζονικά αρχικά λόγια και επίσης μεγάλες και γρήγορες αναδιπλώσεις.

Απειλητικός και φανφαρόνος στην αρχή, ακολουθώντας εντολές μαφιόζικων τακτικών οικονομικού επιτελείου, που ωστόσο καταδεικνύει την πολύ δύσκολη κατάσταση, προσπαθεί από την άλλη να επιδείξει τάχα διαπραγματευτική δεινότητα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η μείωση των δασμών από το ύψος του 145 % στο 80% στην Κίνα «φαίνεται σωστό», σε μια νέα ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social. Η Κίνα θα πρέπει να ανοίξει την αγορά της στις ΗΠΑ. Θα ήταν τόσο καλό γι’ αυτές!!! Οι κλειστές αγορές δεν λειτουργούν πια!!! Ναι, αυτά δήλωσε επίσημα ο “πορτοκαλί” Ζελένσκι! “Δεν μπορείς να πας υψηλότερα. Ανέρχονται σε 145%, επομένως γνωρίζουμε ότι θα μειωθούν», ανέφερε ο Τραμπ. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ φιλική συνάντηση. Ανυπομονούν να το κάνουν με όμορφο τρόπο”. 

Υπέρμετρο ενδιαφέρον, ασφαλώς, για το καλό της Κίνας! “Νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό Σαββατοκύριακο με την Κίνα. Νομίζω ότι έχουν πολλά να κερδίσουν. Πραγματικά πιστεύω ότι έχουν πολλά περισσότερα να κερδίσουν σε σύγκριση με εμάς, υπό μια έννοια”. Χωρίς βέβαια να αναφερθεί πως με αυτές τις επιθετικές αναγκαστικά κινήσεις, προσπαθεί να αποφύγει το οικονομικό Βατερλό, στο οποίο έχει περιέλθει η υπερδύναμη εδώ και χρόνια, σε προσπάθεια βίαιης επιβολής κοστοβόρου ετσιθελικής ηγεμονίας. Που τώρα πια, περνά με μορφή σκληρής λιτότητας γιγαντιαίων δημοσίων περικοπών στον Αμερικάνικο λαό. Αντίθετα η Κίνα, προχωρά σε μετρημένες και μελετημένες κινήσεις όπως, οριζόντιες μειώσεις επιτοκίων αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων που θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στην κινεζική οικονομία το ποσό μαμούθ των 2,1 τρισεκατομμυρίων γουάν ($291 δισ.).

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ριζοσπαστικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών, την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και σε περικοπές βασικών επιτοκίων, «σπρώχνοντας» 1 τρισ. γουάν (138 δισ. δολάρια) μακροπρόθεσμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. 

Τα αποτελέσματα ενός πρόχειρα κηρυγμένου οικονομικού πολέμου, είναι ήδη ορατά πλέον από τις σπασμωδικές και υπερφίαλες ενέργειες του “πορτοκαλί” Ζελένσκι, που άλλωστε γι’ αυτόν τον ρόλο εξελέγη. 

Και εδώ θα χρησιμοποιήσω τα ίδια του τα λόγια, με την πραγματική όμως αναστρέψιμη έννοια: 

“Πραγματικά πιστεύω ότι “έχουμε” πολλά περισσότερα να “κερδίσουμε” σε σύγκριση με “αυτούς”, υπό μια έννοια”!