Έφη Αχτσιόγλου: “Το σχέδιο της ΝΔ θα μας οδηγήσει σε πολιτικές λιτότητας”

«Ξεδιπλώνονται πολύ καθαρά δύο σχέδια για τις πολιτικές που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα από την 7η Ιουλίου»

Οι εθνικές εκλογές έχουν άλλα χαρακτηριστικά από τις ευρωεκλογές, η μάχη είναι ανοιχτή, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι μπαίνουν πάρα πολύ σαφή διλήμματα αναφορικά με το σχέδιο που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα.

Όπως είπε μιλώντας στον Ant1, ξεδιπλώνονται πολύ καθαρά δύο σχέδια για τις πολιτικές που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα από την 7η Ιουλίου. «Θεωρούμε ότι οργανώσαμε ένα σχέδιο που εμβαθύνει την ανάταξη που έχουμε ιδίως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επιτρέποντάς μας να πάμε πιο πέρα στην κοινωνική μας πολιτική, την εργασιακή αλλά και να προχωρήσουμε σε πολύ πιο σημαντικές φοροελαφρύνσεις από αυτές που μπορέσαμε να εφαρμόσουμε» τόνισε η Ε. Αχτσιόγλου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι από την άλλη πλευρά το σχέδιο της ΝΔ έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που ζήσαμε στη χώρα πριν το 2010. «Ως εκ τούτου είναι ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε από το 2010 και μετά. Όχι κατ’ ανάγκη σε νέο δανεισμό, αλλά σίγουρα σε πολιτικές λιτότητας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με αυτά τα δύο σχέδια ο κόσμος θα κάνει τις επιλογές με διαφορετική αίσθηση ευθύνης για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βήματα που όμως είπε, μόνο αμελητέα δεν είναι. «Είχαμε μείωση ανεργίας κατά 8 μονάδες, δημιουργία άνω των 400.000 θέσεων εργασίας, μείωση αδήλωτης εργασίας, αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11%, κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αύξησης της μερικής απασχόλησης. «Είναι παντελώς ανακριβές ότι αυξήθηκε η μερική απασχόληση στη διάρκεια της δικιάς μας διακυβέρνησης. Η μεγάλη ανατροπή στις σχέσεις πλήρους – μερικής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις συνέβη την περίοδο 2010 – 2014. Εκεί είχαμε μία αναλογία 60% -40% και επί ΝΔ έγινε 40% – 60%. Παραλάβαμε κοινωνικό όλεθρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα εργασιακά ένα δείγμα της πολιτικής που ασκεί μία κυβέρνηση που έχει αριστερό πρόταγμα σε σχέση με μία που έχει νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. «Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα για δημιουργία εντός τετραετίας 500.000 νέων θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς, στόχος απόλυτα εφικτός. Αύξηση κατώτατου μισθού το 2020 και 2021 κατά 7,5% ανά έτος ενώ έχουμε συγκεκριμένη στόχευση για τη μείωση της ανεργίας των γυναικών, που είναι  πολύ σοβαρό ζήτημα και σπανίως το συζητάμε».

Σημείωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις «που θα ακουμπούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και υπογράμμισε ως πιο σημαντικές «τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, που το ζητούν πολύ έντονα οι επαγγελματίες, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 20% και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Όλα αυτά, πρόσθεσε, «σε συνδυασμό με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, έχουμε ένα μείγμα στοχευμένων μειώσεων φόρων, αλλά και αύξησης κοινωνικών δαπανών, για να έχουμε και καλύτερη υγεία, παιδεία, καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Η Ε. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει «ραγδαία μείωση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων που κοστίζει στο δημόσιο πάνω από ένα δισ. Για να κρατήσει δημοσιονομική ισορροπία η χώρα, που φαντάζομαι ότι το θέλει η ΝΔ, δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες, θα πρέπει να μειώσει δαπάνες, όπως λέει το πρόγραμμά της. Η μείωση δαπανών όμως του κράτους είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο δεν ακούω πώς εξειδικεύεται από τη ΝΔ. Είναι μισθοί, συντάξεις, είναι κοινωνικά επιδόματα. Πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα. Επομένως, αυτά τα πράγματα θα πρέπει να διευκρινιστούν όταν κανείς εκφωνεί ένα πρόγραμμα και να μην αποφεύγει να τα συζητάει. Ιδίως όταν αποφεύγει να κάνει και μια αντιπαράθεση με τον έτερο υποψήφιο Πρωθυπουργό. Αυτό αναφορικά με τη άρνηση διεξαγωγής debate μεταξύ των δυο από τη ΝΔ».

Τέλος, σχετικά με τη ΔΕΗ, η Ε. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, ότι «την περίοδο 2010-2014 έγινε 60% αύξηση της τιμής του ρεύματος, ο δανεισμός της ΔΕΗ σκαρφάλωσε στα 5 δισ., τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν στην πληρωμή των λογαριασμών τους και η τότε κυβέρνηση με την πολιτική της προλείανε το έδαφος για το ξεπούλημά της. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  προχώρησε σε μείωση κατά 15% της τιμής του ρεύματος, σε σημαντική μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ, πλήρωσε οφειλές του Δημοσίου προς της ΔΕΗ και εξασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα της».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ