Έφη Αχτσιόγλου: Tο φωτεινό πρόσωπο της Αριστεράς

Του Γ. Λακόπουλου

 Την περασμένη Τρίτη Έφη Αχτσιόγλου βρέθηκε ραδιοφωνικά απέναντι στη διαπεραστική εμπειρία του Βασίλη Σκουρή και της Αγγελικής Σπανού στοn News247. Κανείς άλλος ως τώρα δεν παρουσίασε πληρέστερα την κατάσταση στο ασφαλιστικό, όσο η σημερινή υπουργός Εργασίας.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις- μετρημένες- μιντιακές εμφανίσεις της: είναι σεμνή και ευπρεπής, ξέρει  καλά το θέμα της, αντιμετωπίζει με πολιτική οξυδέρκεια τις δύσκολες πλευρές του, διαισθάνεται την ανθρωπιστική του διάσταση, είναι επαρκής στην τεχνοκρατική ανάλυση του και διαμορφώνει  περιβάλλον διαλόγου -ακόμη και με τη απόχρωση της φωνής της κατά τη παρουσίαση της πολιτικής θέσης της.

Ανάμεσα σε μια  ομάδα νέων πολιτικών που έφερε στο προσκήνιο ο Αλέξης Τσίπρας η Αχτσιόγλου είναι η κορυφαία. Όταν πήρε αυτό το περίπλοκο και ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο οι περισσότεροι μιντιακοί μηχανισμοί ετοίμαζαν τις φαλλοκρατικές κρεατομηχανές τους, για να τη συνθλίψουν εστιάζοντας στην ηλικία της, το φύλο και την κοκεταρία της το ριζοσπαστικό κομματικό  παρελθόν της και την πολιτική απειρία της.  Τι γυρεύει μια Υδραία στη Λάρισα; Μόλις τριαντάρισε και χωρίς θητεία στα συνδικάτα και τα στέκια των μεγαλοδικηγόρων.

Σχεδόν κανείς δεν αποτόλμησε να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο απέναντι της. Ίσως γιατί η ίδια απέφυγε εξ αρχής την παγίδα της καλλιέργειας σχέσεων με τον αγοραίο μιντιακό κόσμο και περιορίσθηκε στη δουλειά της. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο απέκτησε αυτοπεποίθηση της δημόσια παρουσία της, κοινοβουλευτική επάρκεια στη λογοδοσία της και πολιτική πυγμή στην παρουσίαση του έργου της.

Σήμερα η Αχτσιόγλου είναι φωτεινό πρόσωπο της Αριστεράς και ίσως το πιο επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Η, ως το 2015, άγνωστη δικηγόρος Θεσσαλονίκης έδειξε νωρίς ότι δεν πήγαν στο βρόντο οι σπουδές της  στη Νομική, το μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες, η υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και το σύντομο πέρασμα από τις Βρυξέλλες ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σταδιοδρομία της άρχιζε από τον φοιτητικό ακτιβισμό και από τη Νομαρχιακή της συμπρωτεύουσας και τέλειωνε στο  πολιτικό γραφείο του υπουργού Εργασίας στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά ο Πρωθυπουργός με την επανεκλογή του πήρε ρίσκο να της αναθέσει το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της μνημονιακής έντασης.  Του βγήκε και ας ήταν εξωκοινοβουλευτική και «ντελικάτη».

Ο λογαριασμός της στο Facebοok δείχνει μια συνεσταλμένη μαθήτρια από τα Γιαννιτσά που αγωνιά για τις  εξετάσεις της, παρά μια πολιτικό πρώτης γραμμής. Είναι κάτι περισσότερο και πιο ανθεκτικό ως υλικό και ιδιοσυγκρασία.

Στα 33 της σήμερα τη συγκαταλέγεις στο βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης και στους πρωταγωνιστές της μετεκλογικής ανασύστασης τους ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζει ο Τσίπρας με πυρήνα μια «τάξη» νεαρών, εκτός Βουλής, και ανοιχτόμυαλων ανδρών και γυναικών που χώρεσε στην κυβέρνηση με τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Κοντολογίς είναι η προσωποποίησης της επομένης γενιάς των Συριζαίων που δεν θα μοιάζουν και δεν θα σκέφτονται σαν τους παλιούς αγορητές στο φοιτητικά αμφιθέατρα που κάνουν σήμερα τους «βετεράνους» στην κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς». Η δεύτερη φορά με τις Ατχσιόγλου, τους Χαρίτσηδες, τους Τζανακόπουλους, τους Χουλιαράκηδες και τους  Κρέτσους θα είναι καλύτερη.