Tου Μελέτη Ρεντούμη
Η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, αφήνει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και μια βαριά παρακαταθήκη. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε αναμφίβολα ένας ηγέτης που συνέδεσε το όνομά του με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη και τη διασφάλιση της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πλήρη ένταξή της ως ισότιμο μέλος.
Η θητεία του Κώστα Σημίτη για οκτώ συνεχόμενα έτη (1996-2004), χαρακτηρίστηκε από μια βαθιά προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Με κύριο σύνθημα την Ελλάδα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού, ο Σημίτης προώθησε διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση των αγορών, οι επενδύσεις σε υποδομές, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ιδιαίτερα καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στη μείωση του πληθωρισμού, κάτι που αποτέλεσε προϋπόθεση για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Το ευρώ έγινε το εθνικό νόμισμα της χώρας επί των ημερών του, μια εξέλιξη που προσέφερε σταθερότητα, προϋποθέσεις για επενδύσεις, ενώ ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του Κώστα Σημίτη ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, με το ευρώ να αντικαθιστά τη δραχμή ως το τότε εθνικό νόμισμα. Πίστευε βαθιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εργάστηκε μεθοδικά για να πετύχει αυτόν τον στόχο, παρά τις δυσκολίες με τα σημαντικά ελλείμματα στην χώρα και την έλλειψη βασικών υποδομών.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, έφερε νέες προοπτικές για την οικονομία, ενώ επί των ημερών του ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα υποδομών στην χώρα ως μέρος και της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπως η ζεύξη Ρίου Αντιρρίου, η Αττική Οδός, το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που δημιούργησαν νέες μεταφορικές οδούς για την χώρα μας, από και προς την Ευρώπη.
Εκτός αυτού, ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής κληρονομιάς του Κώστα Σημίτη ήταν η στρατηγική του για την Κύπρο. Μέσω μιας πολυδιάστατης διπλωματικής προσέγγισης, κατάφερε να εξασφαλίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, παρά την απουσία λύσης στο Κυπριακό, μέσω της παράνομης τουρκικής κατοχής.
Ο Κώστας Σημίτης θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έθεσε τις βάσεις για μια πιο σύγχρονη, ευρωπαϊκή ισότιμη Ελλάδα. Παρότι οι πολιτικές του δεν ήταν πάντοτε δημοφιλείς και αντιμετώπισαν έντονη κριτική, οι επιτυχίες του στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και στη διεύρυνση της διεθνούς επιρροής της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητες.
Η παρακαταθήκη του είναι μια υπενθύμιση ότι η πρόοδος απαιτεί στρατηγική σκέψη, διορατικότητα και συστηματική προσπάθεια. Η ιστορία θα τον θυμάται ως έναν πολιτικό που προσπάθησε να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή, με αυτονομία, αυτοπεποίθηση, διεθνείς συμμαχίες, αλλά και με πίστη στις διαχρονικές αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, με την απώλεια του Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επερχόμενες γενιές.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός