Η προσπάθεια πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και διάφορες επικοινωνιακού τύπου παροχές που έχει ανακοινώσει, δέχεται ήδη εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας, που θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κυβέρνηση με στόχο να τα παίξει όλα για όλα στις βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη μεριά όμως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά και μάλιστα υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων που δείχνουν διψήφια ποσοστά διαφοράς υπέρ της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, μεταφέροντας απλά στελέχη από το πρώην συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ ή υποσχόμενος υπουργικούς θώκους σε στελέχη της δεξιάς που έχουν φύγει από τη ΝΔ.

Όπως ομολογούν μέσα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, ο μόνος τρόπος να μπορέσει η κυβέρνηση να μειώσει την διαφορά με τη ΝΔ, είναι να αλώσει τον κεντροαριστερό χώρο, δημιουργώντας ρήγματα, αν όχι διάλυση του ΚΙΝΑΛ, φέρνοντας ολοένα και περισσότερα βασικά του στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό το δύσκολο εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στην στρατηγική του, την επαφή και προσέλκυση στελεχών από την παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ταυτόχρονα δημιουργήσει γέφυρες με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος εδώ και καιρό έχει κάνει δηλώσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρουσιάζοντάς την ως μία ευκαιρία για την χώρα.

Οι ενωτικές δηλώσεις και προσεγγίσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αποφεύγοντας κατηγορίες προς την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, έχει δημιουργήσει ήδη αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ και στην Φώφη Γεννηματά, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει το κόμμα ενωμένο μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Η τελευταία λοιπόν κίνηση του πρωθυπουργού που έκανε αίσθηση, προς την κατεύθυνση προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ, ήταν η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα μετά από μίνι ανασχηματισμό, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και υπουργών των κυβερνήσεων Παπανδρέου, οι οποίοι μάλιστα είχαν αρκετές φορές ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μηνύματα που εκπέμπει πλέον ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στο Μαξίμου, είναι ξεκάθαρα και έχουν ως απώτερο στόχο την συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ μέσω της προσέγγισης και της στρατολόγησης στελεχών από το περιβάλλον Παπανδρέου.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φήμες, που θέλουν τον ΣΎΡΙΖΑ να επισημοποιεί την σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, προτείνοντάς τον για την θέση του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, μία θέση που ισοδυναμεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν στο σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό αναποφάσιστο για την ημερομηνία των εκλογών με προοπτική μάλιστα να εξαντλήσει την τετραετία, αν η προσπάθεια άλωσης της Κεντροαριστεράς αποδώσει καρπούς και φανεί κάποια σχετική μείωση στις δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, να κρατηθεί στην εξουσία μέσω νέων και ευρύτερων δεξαμενών στελεχών, η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος κρίνεται αμφίβολη, καθώς ο μέσος ψηφοφόρος δεν κρίνει πλέον με βάση τις μετακινήσεις πολιτευτών ή πρώην υπουργών, αλλά ανάλογα με την επίλυση των βασικών θεμάτων που τον απασχολούν και θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την χώρα.

Εν κατακλείδι,η ώρα των εκλογών πλησιάζει επικίνδυνα και εκεί θα φανούν οι αντοχές τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης που προσδοκά την κατάκτηση της εξουσίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.