Κόμμα – μπαμπούσκα και σκηνές παραλογισμού από τη Φώφη που τελειώνει στο Κινάλ, που διαλύεται

 

Του Γ. Λακόπουλου

Ήταν στραβό το Κινάλ, το “έφαγε” και η Φώφη και τελείωσε. Μετά από μια συνεδρίαση της υποτιθέμενης Κεντρικής Επιτροπής πάλι κανείς δεν κατάλαβε αν υπάρχει κόμμα, τι πιστεύει και ποιος το πιστεύει. Ούτε καν ποιος είναι ο τίτλος του δεν είναι καθαρό. ΠΑΣΟΚ ,που λένε οι μισοί ή Κινάλ που λένε οι άλλοι μισοί;

Το σουξέ της συνεδρίασης ήλθε από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά, με το κουλό ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει …μέσα από το Κινάλ.  Ήτοι το κόμμα της είναι κάτι σαν μπαμπούσκα.

Απέξω είναι Κινάλ με τη δική της μορφή. Από μέσα ΠΑΣΟΚ, που θέλει να το επανιδρύσει ο… Π. Γερουλάνος, σα να είναι εταιρία, αλλά το διεκδικεί και ο Ν. Παπανδρέου ως κληρονόμος. Και παραμέσα το ΚΙΔΗΣΟ του  Γ. Παπανδρέου.

Η Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε βέρτιγκο, καθώς δεν μπορεί να μην έχει αίσθηση ότι το δημιούργημά της διαλύεται πριν καν υπάρξει.

Η ίδια διέλυσε το ΠΑΣΟΚ- με επίνευση του Σημίτη. Εξαφάνισε την ιδρυτική του Διακήρυξη, τα σύμβολα, το όνομά του και τον ιδρυτή του. Με το πρόσχημα ότι το κάνει για να εξαφανιστούν τα… λογιστικά βιβλία του.

Στην ουσία ήθελε να γίνει και η ίδια ιδρύτρια κόμματος. Το έκανε με την ανοχή μεγαλοστελεχών του ιστορικού ΠΑΣΟΚ που σφύριζαν κλέφτικα. Αλλά δεν το χάρηκε. Της έμεινε στα χέρια.

Πρώτα της έφυγε ο Θεοδωράκης με το “Ποτάμι” Μετά ο Ραγκούσης με τη “Δημιουργική Ελλάδα”. Ύστερα ο Θεοχαρόπουλος με τη ΔΗΜΑΡ. Ακολούθησε ο Μπίστης και άλλοι. Η ίδια έδιωξε ανέντιμα τον Βενιζέλο.

Στο τέλος είδε στελέχη σαν το Χρυσοχοΐδη, που την προηγουμένη των εκλογών ήταν στο κόμμα της, να γίνονται υπουργοί του Μητσοτάκη. Με το ηθικό ανάστημα που η ίδια καλλιέργησε για τον εαυτό της τη φιλοδοξία να  συμπράξει με την ΝΔ.

Της το πέταξε κατάμουτρα ο Χάρης Καστανίδης τη συνεδρίαση:  «Έδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στο Μητσοτάκη και ύψωσε εμπόδιο σε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Ακόμη πιο δηκτικός ο Κώστας Σκανδαλίδης. Την κρέμασε στο τσιγκέλι με τρία ερωτήματα που περιείχαν και την απάντηση -που μόνο ένα αυτιστικός δεν θα έβρισκε: “Υπάρχει ο χώρος για το Κινάλ ή έχει διαλυθεί; Μπορεί μια αυτόνομη στρατηγική του Κινάλ να σταθεί σε συνθήκες πόλωσης; Υπάρχει το σχήμα και το πολιτικό δυναμικό για να βγει  μπροστά;»

Ύστερα από αυτό μάλλον δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι της είπε ο Στ. Μαλέλης: «Ντρέπομαι για τη θέση μας στο ζήτημα του ασύλου». Ούτε να αντιδράσει στην ομοβροντία ότι προώθησε  “δεξιές θέσεις” και “το 8% ήταν αποτυχία”. Ακόμη και για νοθεία στα συνέδρια έγιναν νύξεις. Και ο Μιχ. Κατρίνης δια της στήριξης την έδωσε: “Εγώ δεν είμαι του στενού περιβάλλοντος της ηγεσίας”.

Στο καπάκι ο Δημ. Ρέππας της έκοψε την όρεξη. “Ο κόσμος θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φύγει από ΝΔ και θα πάει ΣΥΡΙΖΑ”.    

Απο την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης μένει πάντα διστακτικός και περιοριζεται σε τσιτάτα < Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει χωρίς το Κινάλ, αλλά το Κινάλ δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Την ιδια στιγμή τα ιμάτια του Κινάλ διαμοιράζονται ήδη. Π.χ. δυο στελέχη  τους -ένας άνδρας και μια γυναίκα- έχουν ήδη κλείσει συμφωνία με τον Μητσοτάκη. Ο άνδρας μάλιστα απλώς περιμένει το υφυπουργείο του για να  πάει για να "κόψει ρόδα μυρωμένα κρίνους ανθούς και πασχαλιές ". Μόνο η κακομοίρα η Διαμαντοπούλου περιμένει στο ακουστικό της . Από την άλλη πλευρά πολλοί άρχισαν ήδη διαβουλεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συν τον Γ. Παπανδρέου που περιμένει την ευκαιρία να αυτονομηθεί ως επικεφαλής του δικού του κόμματος. Έτσι κι αλλιώς το Κινάλ είναι άχρηστο ως κόμμα, αφού δεν υφίσταται πλέον λόγος συγκρότησης: να δώσει χέρι βοήθειας στον Μητσοτάκη, αν δεν έπαιρνε  αυτοδυναμία. Και να διευρύνει την ήττα του Τσίπρα. Και στα δυο απέτυχε.

Παρόλα αυτά η Φώφη είπε στη συνεδρίαση ότι “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του καινούργιου”. Το θύμα λατρεύει τον θύτη του. ” Εμείς υπηρετούμε το νέο και την αλλαγή ” και “προχωράμε μπροστά με λογισμό και με όραμα”.  

Η αλλαγή είναι κάτι υπολείμματα της περιόδου Σημίτη. Το νέο είναι το καινούργιο ΑΦΜ. Και το όραμα είναι  να… καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα έλεγε και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, λίγο πριν τον στείλει η Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο.