Βλάπτει τον Ανδρουλάκη η δημοσκοπική αεροβασία

Του Γ. Λακόπουλου

Όχι μόνο  δια της κυριαρχίας του. αλλά και με την  ως τώρα στάση του απέναντι στο σύστημα Μητσοτάκη -που επιδιώξει να τον καταπιεί- ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι ξέρει πως “κοντά στο νου κι η γνώση”.

 Φαίνεται σε θέση να αντιληφθεί  γιατί οι  δημοσκόποι εκτινάζουν το ΚΙΝΑΛ στα ποσοστά που υπόσχονταν ο … Λοβέρδος.

Μια εταιρία του έδωσε 18,5%, μια άλλη 16,5%, μια τρίτη από το πουθενά  17%. Η τέταρτη θα τον βγάλει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν δεν προσέξουν οι “29 κατασκευαστές πλυντηρίωνπου συνιστούν σκιπ-, οι επόμενες ίσως και μπροστά από τη ΝΔ. 

Όποιος θέλει μπορεί να στοιχηματίσει ότι έτσι θα κινηθούν και άλλες   ανακοινώσεις των εταιριών. Χωρίς ο Ανδρουλάκης να έχει κάνει τίποτε. Δώρο γνωριμίας.

 Υπάρχει εξήγηση: Το ΚΙΝΑΛ πάει πακέτο με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Την έχει ανάγκη αυτή την περίοδο ο Μητσοτάκης. Έτσι μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα.  

Για να διευρυνθεί όμως η δημοσκοπική άβυσσος μεταξύ  Μητσοτάκη και  Τσίπρα ένας τρόπος υπάρχει: να μικρύνει ο Τσίπρας. Και άλλο μεγάλωμά του Μητσοτάκη θα έφτανε στα όρια του γελοίου. 

Έτσι μεγαλώνει ο Ανδρουλάκης απορροφώντας αυτό που χάνει ο Τσίπρας.  

Αυτή είναι η διάθεση της κοινής γνώμης, όπως μας λένε με τη  διεισδυτικότητα που τις διακρίνει οι εταιρείες που τραβάνε τις “φωτογραφίες της στιγμής”, την αιχμαλωτίζουν σε πίτες και κολώνες και τη σερβίρουν χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Π.χ. ούτε στις τελευταίες έρευνες ξέρουμε ποιος τις πλήρωσε και πόσο,  πώς επιβεβαιώνεται ότι διενεργήθηκαν όπως ισχυρίζονται και ποιος έχει κάνει έλεγχο ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι αυτά που προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια που λένε ότι συμπλήρωσαν.

Ούτε βεβαίως κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ -του προέδρου του και του  αρμοδίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Γιάννη Ραγκούση συμπεριλαμβανομένων- σκέφτηκαν να ζητήσουν κατά τον νόμο έλεγχο αυτών των στοιχείων.

Εν πάση περιπτώσει για τον Νίκο Ανδρουλάκη το ουσιώδες είναι να καταλάβει αυτό που του έγραψε ο Γιώργος Καρελιάς στο News247.gr.  ότι αυτοί που τον φουσκώνουν σήμερα, θα τον σταυρώσουν αύριο.

Είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να κάνουν αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τον Λοβέρδο για να προβάλλει προεκλογικά ο Μητσοτάκης ότι έχει σίγουρο εταίρο στη μετεκλογική διακυβέρνηση- εκτός από τον Βελόπουλο.

Προσπάθησε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν με ύφος εργοδότη έδωσε  εντολή τον νεοεκλεγέντα Ανδρουλάκη να πάει στο γραφείο του, για να ακολουθήσει η μεγαλύτερη πολιτική χυλοπίτα των τελευταίων ετών. Ακόμη τον περιμένει. 

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αντιλαμβάνεται πως όταν ο  Μητσοτάκης του ζητάει “υπεύθυνη αντιπολίτευση” του ζητάει να μην κάνει αντιπολίτευση. Αλλά, αν τον ακολουθήσει, τέλειωσε.

Έτσι την πάτησε και ο Σταύρος Θεοδωράκης και στο τέλος του διέλυσε το κόμμα, επειδή δεν ψήφιζε ό,τι του υποδείκνυε στο Μακεδονικό.  Παλιά  οικογενειακά μητσοτακικά κόλπα.

Το θέμα είναι να αντιληφθούν στη Χαρ. Τρικούπη ότι αν αυτοί που έβγαλαν τον Ανδρουλάκη ήθελαν να κάνει χαρούλες με τον Μητσοτάκη ως επικεφαλής του κόμματός τους θα διάλεγαν τον Λοβέρδο.

Η δημοσκοπική ενσωμάτωση του ΚΙΝΑΛ στη στρατηγική  Μητσοτάκη, είναι η φάβα, αλλά πίσω έχει λάκκο. Θα είναι αφελής ο Ανδρουλάκης αν πέσει μέσα.

Το ΚΙΝΑΛ και ο ίδιος  θα κριθούν στο χρόνο. Πρώτα θα ολοκληρώσει την διαμόρφωση του κόμματος που θέλει – αποβάλλοντας όσους δεν χωράνε και εντάσσοντας όσους προσωποποιούν την ανανέωση.

Μετά θα αναδείξει την ιδεολογική ταυτότητα και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Ύστερα θα δείξει ο ίδιος στο δημόσιο χώρο πόσο μετράει ως αρχηγός  με τις αποφάσεις που θα πάρει στα κρίσιμα και τα δύσκολα  θέματα και το  εν γένει βάρος της δημόσιας παρουσίας του.

Όταν ολοκληρωθούν αυτά, τότε θα είναι η ώρα της αποτίμησης και οι πολίτες θα δείξουν πως αξιολογούν τον νέο πολιτικό αρχηγό.

Μέχρι τότε η δημοσκοπική διόγκωση κρύβει παγίδες και χρησιμοποιείται ως τυράκι για να οδηγούν τον Ανδρουλάκη στη φάκα- από την οποία αν μπει μια φορά δεν θα βγει ποτέ.  Την πάτησε και η Φώφη με τον αρχικό μικρομεγαλισμό της.

Θα το καταλάβει όταν πλησιάζοντας στις εκλογές θα δει τις δημοσκοπικές επιδόσεις του να εξασθενούν γιατί θα χρειάζεται ενίσχυση ο Μητσοτάκης.  

Όπως χρειάζεται σήμερα το ψυχολογικό στήριγμα της διαφοράς που δεν πέφτει με τίποτε κάτω από δέκα μονάδες. Αντίθετα όσο χειρότερος γίνεται, τόσο δεν κρατιέται ο κόσμος να τον ψηφίσει…

Το σύστημα Μητσοτάκη δίνει στον Ανδρουλάκη το σκοινί με το οποίο θα τον κρεμάσει. Θα είναι κορόιδο αν το πιάσει…