Αλέξης Τσίπρας: ‘Θα υπάρχουν κυρώσεις για όποιον παραβαίνει τους κανόνες»

Συγκροτεί τετραμελή Επιτροπή με Τζανακόπουλο, Γεροβασίλη, Ηλιόπουλο και Θεοχαρόπουλο και όποιος υποπίπτει σε παράπτωμα θα χάνει έως και τη θέση ευθύνης που κατέχει. Αποφασισμένος να τελειώνει με τα φάουλ και για σκληρή αντιπολίτευση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένει ο Eυκλείδης Tσακαλώτος, βαρύ το κλίμα για την Τζάγκρη: «η πιο ακραία δήλωση που έγινε στο χώρο».

Προειδοποίηση προς τα στελέχη πως «όποιος παραβαίνει τους κανόνες θα υπάρχουν κυρώσεις», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του διευρυμένου «πρωινού καφέ», μετά τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Θεοδώρας Τζάκρη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ συνέχισε:

«Οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας πρότενε τη συγκρότηση μιας τετραμελούς Επιτροπής, η οποία θα θέτει τους κανόνες και θα επιβλέπει την επιβολή τους, λαμβάνοντας μέτρα. Στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται οι διαγραφές, αλλά θα προβλέπεται ακόμα και η καθαίρεση από τα κομματικά αξιώματα. Στην Επιτροπή, την τελική απόφαση για τη σύνθεση της ποίας θα λάβει τη Δευτέρα στη συνεδρίασή του το Πολιτικό Συμβούλιο, προτάθηκε να συμμετάσχουν ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στη συνεδρίαση του πρωινού καφέ, που έγινε με διευρυμένη σύνθεση, αφού συμμετείχε και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τη Θοδώρα Τζάγκρη, με πολλά στελέχη να κάνουν λόγο ότι η δήλωση της ήταν «η πιο ακραία δήλωση που έγινε στο χώρο»!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θεωρεί ότι υποβαθμίστηκε με τον πρόσφατο κομματικό μηχανισμό, υπερασπίστηκε την χθεσινή τοποθέτησή του που άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σκληρή κριτική άσκησε και ο Πάνος Σκουρλέτης και ηπιότερη ο Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες τα υπόλοιπα μέλη του 15μελούς οργάνου, ανεξαρτήτως της δόσης της κριτικής, επέμεναν πως η νέα εσωστρέφεια κάνει πολύ κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που αρχίζει να ανακάμπτει και τη στιγμή που η κυβέρνηση αρχίζει να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, σε πολλά μέτωπα.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα συγκυρία. Η τριπλή κρίση βαθαίνει και πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο και έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται.

Οι εγκληματικές της επιλογές στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία και την καθημερινότητα στα ΜΜΜ, έχει φέρει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στο κόκκινο.

Η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται. Και ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κου Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία.

Μέσα σε όλα αυτά η ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και με το κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό, συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κου Μητσοτάκη και της ΝΔ.

Και όσοι έχουμε βρεθεί αυτές τις μέρες δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτό το διάστημα, το έχουμε διαπιστώσει.

Καθήκον μας, λοιπόν, το επόμενο διάστημα ταυτόχρονα με την ανάδειξη της εναλλακτικής πρότασης να βρεθούμε δίπλα στους αγώνες των πολιτών.

Ήδη διαγράφονται τρία σημαντικά μέτωπα κινητοποιήσεων στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα.

Μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη χώρα και τη κοινωνική πλειοψηφία απαιτείται από το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αυξημένη προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα.

Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα.

Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους.

Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις.

Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά.

Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση, ούτε η κοινωνία ούτε οι άνθρωποι που μας στηρίζουν και περιμένουν στήριξη μέσα σε αυτές τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, μπορούν αυτό να το ανεχθούν.

Η ευθύνη όλων μας δεν είναι πρωτίστως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά απέναντι στην κοινωνία που με αποκλειστική ευθύνη και πάλι της ΝΔ μπαίνει εκ νέου σε βαθύτατη κρίση».

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR