Αλέξης Τσίπρας: Μέρες του ΄15

Του Γ. Λακόπουλου

Η ηγετική εμφάνιση στο κόμμα, η δημόσια ομιλία και η Μαύρη Βίβλος του Νεομητσοτακισμού -από μια σπουδαία ηθοποιό- κινούν ξανά μπροστά τον τροχό της κυριαρχίας του

Προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε την  απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει του συνεδρίου του.  Ύστερα από μια περίοδο αμφιταλαντεύσεων και δισταγμών , έριξε το γάντι στην κομματική γραφειοκρατία που επιχειρεί να παρεμποδίσει τον μετασχηματισμό του κόμματός του. 

Χωρίς περιστροφές παρουσίασε τις αποφάσεις του για την πορεία προς το συνέδριο, τον χαρακτήρα του νέου πολιτικού φορέα  που διαμορφώνει – κατά την  εντολή των ψηφοφόρων της 7ης Ιουλίου -και την σημασία της πολιτικής  και κοινωνικής πλειοψηφίας που διεκδικεί για το μέλλον τη χώρας.

Οι «οπισθοφυλακές» προσπάθησαν να αντιδράσουν προσκαλώντας  ψηφοφορίες, αλλά ηττήθηκαν. Ο Τσίπρας έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του και τα σκυλιά δεμένα.

Αυτό που συνέβη πίσω  στις κλειστές πόρτες της κομματικής συνεδρίασης, παρουσιάσθηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό στο πανελλήνιο με την ομιλία του  στο «Ταε κβο ντο» στις 22 Φεβρουάριου.

 Καθαρός πολιτικός λόγος, συγκροτημένη και αποφασιστική αντιπολίτευση, διακριτή ριζοσπαστική πορεία με τον νέο φορέα  δρομολογούν την ανάκτηση της δημοκρατικής πλειοψηφίας στις προσεχείς εκλογές.

 Οι δυο εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα -στο ανώτερο κομματικό όργανο και σε λαϊκή συγκέντρωση- επιβεβαίωσαν το ιμπέριουμ της δημόσιας παρουσίας του και άλλαξαν την πολιτική ατμόσφαιρα.

Φάνηκε στην αμήχανη -αν όχι φαιδρή  -αντίδραση της ΝΔ με μια ανακοίνωση για το… “πρώτο εξάμηνο του 2015”.  Κυρίως όμως αναδείχθηκε με τον παιδαριώδη σχολιασμό του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη που   πήγε το πολιτικό διάλογο όσο πιο χαμηλά μπορούσε.

Αυτά ίσως δεν θα συνέβαιναν  τόσο άμεσα  τρόπο αν δεν τα έδενε ως κοινός παρονομαστής , τα περίφημα πλέον εφτά  βίντεο που  δίκην Μαύρης Βίβλου κατεδάφισαν  το  Μητσοτακικό 7μηνο. Σαν τις εφτά σάλπιγγες  που έριξαν τα τείχη της Ιεριχούς. 

Γι’ αυτή την αφύπνιση στην οποία οδηγούν τα βίντεο ήταν καταλυτική η ευρηματική – και έγκυρη-δουλειά ενός νέου σκηνοθέτη – που κρατάει την ανωνυμία του.

Πρωτίστως όμως τα απογείωσε η αμεσότητα της παρουσίασής τους από μια νέα ηθοποιό που «πρωταγωνιστεί». Η αύρα της αναβαθμίζει τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηθοποιός Άννα Ελεφάντη- μήλο που έχει πέσει κάτω από τη μηλιά του-  ανάδειξε σπινθηροβόλα στα βίντεο την πολιτική ουσία και τα κοινωνικά μηνύματα του πολιτικού λόγου του  Τσίπρα και άγγιξε τις χορδές στις ψυχές των πολιτών.

Πρέπει να είναι πλέον το πιο μισητό πρόσωπο για τις στρατιές των ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων που φιλοτεχνούν από χρόνια των ίματζ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη λιτή και φίνα παρουσία της, κατατρόπωσε τις  πανάκριβες παραγωγές τους.

Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι η 22α Φεβρουαρίου είναι τομή για τις  εξελίξεις: ο νέος  ΣΥΡΙΖΑ παίρνει, μπροστά πριν καν επικυρωθεί η συγκρότησή του.

Χωρίς εσωτερικούς περισπασμούς αρχίζει την πορεία υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στα σχέδια του «συστήματος Μητσοτάκη».  Διαμορφώνει την εναλλακτική λύση για τη χώρα και δίνει ραντεβού  στις επόμενες κάλπες, με το σύστημα που επέβαλε την εκλογή Μητσοτάκη τον περασμένο χρόνο.

Με απλές κινήσεις και καταλυτικό τρόπο ο Τσίπρας επιστρέφει στο βάθρο του ηγέτη της εποχής. Με νέο κόμμα και νέα εργαλεία επαφής με την κοινωνία…