Αλέξης Τσίπρας: «Περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του έτους»

Τους κινδύνους από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τα μέτρα ελάφρυνσης, και εφόσον επικρατήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οι «εμμονικές δυνάμεις της λιτότητας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του 247 και στον Βασίλη Σκουρή, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για χορήγηση και δώρου Χριστουγέννων μετά το δώρο Πάσχα.

Αναλύοντας την σημασία των ευρωεκλογών ανέφερε: «Στις κάλπες θα προκύψουν συσχετισμοί και θα διαμορφώσουν περαιτέρω τις συνθήκες για την άσκηση οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αν υπερισχύσουν οι δυνάμεις της εμμονικής λιτότητας θα έχουμε προβλήματα. Αν επικρατήσει για παράδειγμα ο κ. Βέμπερ θα πάρει τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα του πει ότι δεν εγκρίνει το πακέτο των θετικών μέτρων. Αν ο συσχετισμός δύναμης για εμάς που φέρνουμε ανάσα στους ασθενέστερους είναι υπέρ μας, κανείς δεν θα μας εμποδίσει, αν ο συσχετισμός είναι εναντίον μας, τότε κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τα θετικά μέτρα. Γι’ αυτό και οι εκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πακέτο των μέτρων και στην 13η σύνταξη. Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τότε κανείς δεν θα εμποδίσει την πολιτική ελάφρυνσης των ασθενέστερων».

Αν ψηφίσουν Μητσοτάκη δεν θα την πάρουν καθόλου

Σε ερώτηση για το ότι «στους λογαριασμούς των δικαιούχων της 13ης σύνταξης κατατέθηκαν λιγότερα χρήματα» απάντησε: «Λιγότερα χρήματα; έχουν μία επιλογή, τότε, να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην την πάρουν καθόλου». Εξήγησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκρυψε «είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο να δοθεί η 13η σύνταξη και δεν θα την ψήφιζε. Η 13η σύνταξη είναι το παλιό δώρο Πάσχα και αυτό επιτρέπει η δημοσιονομική δυνατότητα. Δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων. Στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δοθεί και τα Χριστούγεννα», επανέλαβε.

Μητσοτάκης, Βέμπερ, Στουρνάρας στον πόλο της λιτότητας

Μένοντας στο θέμα, ο κ . Τσίπρας ανέφερε ότι οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και οι δυνάμεις της ιδεολογικής εμμονής της λιτότητας διαφωνούν με τις ελαφρύνσεις. Αναφέρθηκε ξανά στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης, πήρε αρνητική θέση και είπε ότι «αυτά που κάνετε τα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Η απάντησή μας στον κ. Βέμπερ είναι ότι πέρασαν οι εποχές που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, που οι κυβερνήσεις έκαναν Greek statistics, αυτά τα μέτρα δεν διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα και προκύπτουν από το πλεόνασμα που εξασφαλίστηκε με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και με τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος να δοθεί και τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε ότι στο εσωτερικό της χώρας εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και «ο κ. Στουρνάρας είναι στο μπλοκ των δυνάμεων της εμμονής στην λιτότητα. Η άποψη του κ. Στουρνάρα ήταν ότι θα έπρεπε να παραμείνουμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης και να συνεχιστούν τα μνημόνια». Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη ανέφερε ότι «έχει εξαντληθεί η θεσμική δυνατότητα συνεννόησης με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος έχει κινηθεί με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες και με πολιτικά κίνητρα. Η στάση του και ο κ. Στουρνάρας δεν με απασχολεί πια».

Και δώρο Χριστουγέννων

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω θετικά μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ακυρωθεί η κατάργηση του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τώρα δόθηκε η 13η σύνταξη που ισοδυναμεί με το παλιό δώρο Πάσχα και στόχος της κυβέρνησης είναι εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος να δοθεί και τα Χριστούγεννα.

Εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης εξασφάλισε δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. για το 2019 που ήδη κατευθύνθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί μαξιλάρι 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και παράλληλα δημοσιονομικός χώρος 1,3 δισ. για το 2020 πέραν της ακύρωσης της μείωσης του αφορολόγητου. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είχαν υποεκτιμηθεί στο παρελθόν. Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε και η 13η σύνταξη που ήδη δόθηκε θα ενισχύσει την ζήτηση και είναι πολύ πιθανό να δώσει μεγαλύτερες προοπτικές στην ελληνική οικονομία για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης. Αυτό όμως θα το ξέρουμε στο τέλος του χρόνου, οπότε θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων όπως και το δώρο Πάσχα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τζάμπα μάγκας ο κ. Μητσοτάκης

Σε ερώτηση γιατί δεν ψηφίζει τώρα την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε την μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα παίξουμε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε ότι δεν θα ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων. Όταν διεφάνη ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και ενώ προσπαθούσε να πείσει τους συνομιλητές του στην Ευρώπη να διατηρηθεί η περικοπή, εδώ έκανε τον τσάμπα μάγκα και έφερνε τροπολογίες».

Η ΝΔ θα τα βάψει μαύρα την Κυριακή

Σχολιάζοντας το τραγούδι Paint it Black που ακούστηκε μετά το διάλειμμα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Η ΝΔ την Κυριακή θα τα βάψει μαύρα» και θα α φανεί το σχέδιο που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια «σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις». Εξήγησε ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συστηματικά έξω, σε όλες τις εκλογές με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα. «Κάποιο λάθος γίνεται. Έχω την δυνατότητα να βγω από το Μαξίμου και να έλθω σε επαφή με τον κόσμο. Το κλίμα που εισπράττω δεν είναι κλίμα ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η εικόνα επερχόμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει ρεύμα νίκης».

Σε ερώτηση για το αν θα προκηρύξει εθνικές εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής είπε με χιούμορ ότι: «Όπως πάνε τα πράγματα θα προκηρύξω εκλογές μόνο και μόνο για να κάνουμε ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκη». Εξήγησε ωστόσο ότι «αυτή η άρνησή του εκπέμπει ένα βαθύ σύμπλεγμα απέναντι στο πολιτικό του αφήγημα. Δεν διαθέτει πολιτικό αφήγημα». Επανέλαβε δε ότι «Οι κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας γιατί αυτό θα δώσει το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα εντός και εκτός χώρας».

Επανέλαβε ότι για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προτείνει ξανά τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που «έχει τιμήσει τον ρόλο του και έχει αναβαθμίσει τον θεσμό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

ΑΠΕ ΜΠΕ