Αλέξης Τσίπρας: Χλαμύδες στα ρηχά των Πρεσπών, πιτζάμες στα βαθιά του Αιγαίου

Έντονη κριτική εφ’ όλης της ύλης των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για έλλειμμα ενιαίας στρατηγικής της κυβέρνησης ως προς τα εθνικά, αντιπαραβάλλοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως η κατηγορία περί ανταλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας για τις συντάξεις.

«Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας δεν είναι επικοινωνία. Και αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση… Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα, γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις; Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πώς θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο. Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στα ελληνοτουρκικά. «Διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με εντάσεις στην περιοχή. Κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γιατί έχουμε μία Τουρκία που γίνεται όλο και πιο επιθετική αξιοποιώντας τις αδυναμίες της Ε.Ε. Μια γείτονα που θέλει να καταστεί ναυτική δύναμη στην μεσόγειο με έναν ηγέτη που βρίσκεται σε μια άλλη σφαίρα και δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και την προσφορά του. Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επικέντρωσε την κριτική του σε τρία σημεία, τα οποία εν πολλοίς αποτέλεσαν τη βάση για το «παρών» αναφορικά με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Πρώτον, υπογράψατε μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει την τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, αφήνοντας έτσι έξω όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και τη μισή Ρόδο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. «Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή» επισήμανε. Σε εκείνο το σημείο υπενθύμισε την αποκάλυψη του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το τουρκικό ερευνητικό, Ορούτς Ρέις. Μετέπειτα, θίγοντας την ανεκδιήγητη δήλωση Πέτσα πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον Δούρειο Ίππο της Τουρκίας, σχολίασε πως η κυβέρνηση είτε απολύει, είτε βαφτίζει φίλα προσκείμενους προς την Άγκυρα όσους ασκούν υπεύθυνη κριτική.

«Πάμε στο δεύτερο σημείο κριτικής» ανέφερε και εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν ανέγνωσε σωστά την κατάσταση σχετικά με τις εντεινόμενες παραβιάσεις των γειτόνων, αφού η Ελλάδα -όπως είπε- θα έπρεπε ήδη από το Νοέμβριο να θέτει ζήτημα κυρώσεων αντί αρμόδιοι υπουργοί (σ.σ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) να λένε ότι είναι στρατηγική απόφαση αυτές να μην τεθούν.

Αν είχατε αποφασίσει να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο που επανεκκινήθηκε τον Μάρτιο, αντί να είστε παντελώς απόντες και είχατε πιέσει για Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθούν οι συμμαχίες μας στη Μεσόγειο, σήμερα οι εξελίξεις μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικές» πιθανολόγησε.

Σε σχέση με το τρίτο σημείο, ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία με την κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα εάν επιτραπεί στην Τουρκία να την εκμεταλλευτεί. Επ΄ αυτού, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επίτευξη της Συμφωνίας, ενώ επανέλαβε απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο ότι εάν επιθυμεί εθνική συνεννόηση, τότε θα πρέπει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

«Αλλάζετε την εθνική γραμμή;»

«Θα μιλήσετε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, όπως μιλήσαμε εμείς με την Συμφωνία των Πρεσπών» είπε κλείνοντας απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη και θύμισε πως η ΝΔ άπέρριψε το Ελσίνκι όταν υπήρχε η ευκαιρία για λύση με την Τουρκία. «Η δική σας παράταξη ήταν αυτή που καθιέρωσε το δόγμα της πλήρους επήρειας για όλα τα ελληνικά νησιά στις διαπραγματεύσεις» είπε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ από κοινού με το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον νόμο Μανιάτη σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει συμφωνίας ΑΟΖ, τα όρια της υφαλοκρηπίδας –εν προκειμένω του Καστελόριζου- είναι στο απώτατο όριο της 100% επήρειας του νησιού. «Εσείς έχετε καθορίσει αυτά τα όρια των εθνικών κόκκινων γραμμών. Κι εμείς 4,5 χρόνια αυτά τα όρια τιμήσαμε και προασπίσαμε. Εσείς τώρα έρχεστε να αλλάξετε το πλαίσιο της εθνικής μας γραμμής;» διερωτήθηκε.