Ανδρέας Γιαννόπουλος: «Στόχος μας να πάει η Ελλάδα μπροστά και μακριά!»

Γράφει ο Δημήτρης Τσουκαλάς

Tο πρώτο ετήσιο Forum 2018 «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton Athens, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και των επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που υλοποιεί από φέτος η εταιρεία PUBLIC AFFAIRS & NETWORKS, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του International Chamber of Commerce (ICC Hellas) και την ακαδημαϊκή υποστήριξη του International MBA, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ιδρυτής του «InvestGR – Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα» Ανδρέας Γιαννόπουλος μίλησε στο BusinessNews.gr για το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που έχει σαν στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου και την  ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η ιδέα συνίσταται στη δημιουργία ενός ΕΤΗΣΙΟΥ FORUM διαλόγου ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και τους σημαντικότερους πολιτικούς εταίρους της χώρας, με στόχο την καλύτερη αλληλοκατανόηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, με απώτατο σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην πρωτοβουλία για το «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»;Τι ακριβώς αφορά το εγχείρημα, ποιοι συμμετέχουν στη διοργάνωση και πώς προέκυψε η δημιουργία του;

Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος συμφωνεί πλέον ότι η ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Το αποκαλούμενο, απαξιωτικά και επί πολλά χρόνια στο παρελθόν, «ξένο κεφάλαιο» φαίνεται ότι, όχι μόνο βρίσκει επιτέλους τη «νομιμοποίησή του» στην Ελλάδα, αλλά προσλαμβάνεται και σαν το νέο «ιερό δισκοπότηρο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Γνωρίζετε ότι μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει ή αρχίζουν να επενδύουν, ενίοτε σημαντικά ποσά, ή να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, σειρά παθογενειών και εγγενών δυσλειτουργιών σε κρίσιμους τομείς και θεσμούς ορθώνουν ακόμη εμπόδια και δυσχεραίνουν την προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Αυτή τη σκοπιμότητα, της ανάδειξης δηλαδή της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, φιλοδοξεί να υπηρετήσει το ΕΤΗΣΙΟ FORUM “InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (www.investgr.eu), το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του International Chamber of Commerce (ICC Hellas), και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 2018.

Ποιος θα λέγατε πως είναι ο στόχος για το «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»; Τι θέλετε να επιτευχθεί μέσω αυτής της δράσης;

Η ιδέα συνίσταται στη δημιουργία ενός ΕΤΗΣΙΟΥ FORUM διαλόγου ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και τους σημαντικότερους πολιτικούς εταίρους της χώρας, με στόχο την καλύτερη αλληλοκατανόηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, με απώτατο σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Το ετήσιο αυτό FORUM στοχεύει, αφενός, στην ανάδειξη των θέσεων και απόψεων των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα ως προς το πώς θα καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις και, αφετέρου, να δώσει βήμα σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων να ενημερώσουν για τις ενέργειες, τα σχέδια και τις θέσεις τους πάνω στη θεματική αυτή.

 Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα είναι κάτι σαν τη «Διακήρυξη», το «Μανιφέστο» των ξένων εταιρειών για τις επενδύσεις, φιλοδοξεί δε να αποτελέσει μέσο παρέμβασης στον δημόσιο διάλογο, αφού θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δηλαδή θα υπάρχει ιστορικότητα και, κυρίως, το περίφημο, αλλά μάλλον σπάνιο στη χώρα μας, follow-up.

Τι θα περιλαμβάνει η πρώτη διοργάνωση; Ποια θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν;

Το 1ο FORUM 2018 θα περιλαμβάνει 6 θεματικά πάνελ συζήτησης, τα οποία αντιστοιχούν στις έξι παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη μιας

Το ΕΤΗΣΙΟ FORUM “InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (www.investgr.eu), το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του International Chamber of Commerce (ICC Hellas), και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 2018.

επενδυτικής απόφασης. Οι τίτλοι των πάνελ είναι:

«Δημόσιο: Λεβιάθαν ή καταλύτης για τις επενδύσεις;»

«Απονομή Δικαιοσύνης και επίλυση διαφορών: Με το πόδι στον επιταχυντή;»

«Φορολογία: ώρα αποφάσεων;»

«Ανθρώπινο κεφάλαιο: Citius, Altius, Fortius;”

«Έρευνα και Καινοτομία: Άπιαστο όνειρο ή ρεαλιστικός στόχος;»

«Εν αρχή ην… οι Υποδομές;»

Σε κάθε πάνελ, θα συμμετέχουν τέσσερις CEOs/επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, θα συντονίζει δε ένας έγκριτος δημοσιογράφος.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του πρώτου συνεδρίου;

Στο 1ο FORUM 2018, έχουν προσκληθεί ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της ΝΔ, η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αναμένεται δε η συμμετοχή δεκάδων CEOs και ανώτερων στελεχών ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί και τη μοναδικότητα αυτής της συνάντησης.

Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το κείμενο «Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα»;

Παράλληλα με το FORUM, οι ξένες εταιρείες θα αποτυπώνουν τις θέσεις και προτάσεις τους, σε ετήσια βάση, στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με στόχο να προβάλουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στις κεντρικές διοικήσεις των εταιρειών τους, αλλά και να συμβάλουν στη βελτίωση του γενικότερου πλαισίου για την πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θα παρουσιάζεται και θα συζητείται κατά το ετήσιο FORUM «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και θα αποστέλλεται στα ΜΜΕ και σε φορείς της χώρας και της Ε.Ε.

Τη φροντίδα για τη σύνθεση των θέσεων και προτάσεων και την επακόλουθη σύνταξη των αναγκαίων κειμένων έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος.

Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων!
Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους.

Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα είναι κάτι σαν τη «Διακήρυξη», το «Μανιφέστο» των ξένων εταιρειών για τις επενδύσεις, φιλοδοξεί δε να αποτελέσει μέσο παρέμβασης στον δημόσιο διάλογο, αφού θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, δηλαδή θα υπάρχει ιστορικότητα και, κυρίως, το περίφημο, αλλά μάλλον σπάνιο στη χώρα μας, follow-up. Με άλλα λόγια, «τι έγινε, τι είναι σε διαδικασία να γίνει και τι δεν έγινε» σε σχέση με όσα οι επικεφαλής των εταιρειών διατύπωσαν τον προηγούμενο χρόνο.

Τέλος, αξίζει να προστεθεί ότι, σε ετήσια βάση επίσης, θα πραγματοποιείται έρευνα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι στάσεις και απόψεις των στελεχών των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα πάνω στα υπό συζήτηση θέματα και η οποία θα παρουσιάζεται και θα συζητείται στο ετήσιο FORUM.

Ποιες είναι οι έως τώρα αντιδράσεις των πολιτικών και των στελεχών των εταιρειών στην πρόσκλησή σας να συμμετάσχουν  στο 1ο FORUM 2018 «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», στις 3 Ιουλίου;

Με μεγάλη ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι τόσον οι πολιτικοί όσο και οι CEOs των εταιρειών αντιλαμβάνονται τη σκοπιμότητα και την ανάγκη να υπάρξει αυτός ο διάλογος πάνω στο πλέον καυτό αυτό θέμα, που είναι η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην  Ελλάδα. Ήδη, αντιμετωπίζουμε την ευχάριστη πρόκληση για την κατανομή των διαφόρων ομιλητών στο 1ο FORUM 2018.

Τι σας έκανε να επιλέξετε να οργανώσετε το 1ο FORUM 2018 στις αρχές του Ιουλίου;

Νομίζω ότι η αν προβάλει κανείς τις πολιτικές περιστάσεις στον συγκεκριμένο χρόνο, θα αντιληφθεί ευχερώς πόσο επίκαιρο θα είναι το θέμα των ξένων επενδύσεων εκείνη την περίοδο: Λίγο πριν ή λίγο μετά τα κρίσιμα Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή της 12ης Ιουλίου και λίγες εβδομάδες πριν το ορόσημο του Αυγούστου (μνημόνιο).

Τι θέλετε ιδανικά να αποκομίσουν όσοι συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου αλλά και όσοι έρθουν σε επαφή με τα όσα θα διατυπωθούν σαν θέσεις σε αυτό;

Στις αρχές του 2018, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 Υπουργών του (!), για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων. Ιδού, λοιπόν, ο δρόμος και για την Ελλάδα.

Ναι, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων!

Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει και η Πολιτεία να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εγκύψει στις ανησυχίες τους και, κυρίως, να εφαρμόσει τις προτάσεις των ξένων εταιρειών, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου για την υποδοχή ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Σε έναν διάλογο καλοπροαίρετο, χωρίς ωραιοποιήσεις ή ατεκμηρίωτη κριτική και, κυρίως, με θέσεις και προτάσεις ένθεν κακείθεν, για να πάει η Ελλάδα μπροστά και μακριά!

 

AΠΟ ΤΟ BUSINESS NEWS