Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Του Γιώργου Μαρκοπουλιώτη *

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Γιούνκερ επισκέφτηκε την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Το μήνυμα του Προέδρου Γιούνκερ στην ομιλία του αυτή – η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού – ήταν σαφές: μετά από τόσα χρόνια δοκιμασίας, προγραμμάτων λιτότητας, η Ελλάδα μπορεί πλέον να γυρίσει σελίδα.

Πράγματι, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 1,4 % το περασμένο έτος – είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ υπερβαίνει το 1 %. Τα νέα είναι αισιόδοξα – όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Το στοίχημα τώρα είναι να μείνει η οικονομία σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Και για να το καταφέρουμε αυτό, χρειαζόμαστε επενδύσεις. Μόνο αν η Ελλάδα καταστεί και αναδειχτεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός θα μπορέσει η χώρα να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις άλλες δυναμικές οικονομίες – στη γειτονιά μας αλλά και εκτός αυτής. Μόνο αν προβάλουμε τεκμηριωμένα  τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας θα πείσουμε τους ξένους επενδυτές πως ναι, αξίζει να φέρουν τα λεφτά τους εδώ και να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να κερδίσει το στοίχημα αυτό και βοηθάμε τη χώρα με όλα τα μέσα  που έχουμε στη διάθεσή μας. Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, ή Σχέδιο Γιούνκερ, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα.

Στην καρδιά του Σχεδίου Γιούνκερ βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο στόχο έχει την κινητοποίηση 500 δις ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη εως το 2020 για επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές, ψηφιακά και ενεργειακά project, και τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, η υγεία και η κοινωνική οικονομία.

Πράγματι, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 1,4 % το περασμένο έτος – είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ υπερβαίνει το 1 %. Τα νέα είναι αισιόδοξα – όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε έναν Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών ο οποίος παρέχει στοχευμένες υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας και μια  Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων όπου δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς υλοποίησης έργων εντός της ΕΕ μπορούν να καταχωρίσουν το project το οποίο θέλουν να υλοποιήσουν και για το οποίο  ψάχνουν χρηματοδότηση.

Περίπου τρεισήμισι χρόνια αφότου καταθέσαμε τη σχετική πρόταση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Σχέδιο αποδίδει καρπούς: έχουν υπογραφεί 389 συμφωνίες χρηματοδότησης με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς οι οποίες θα ωφελήσουν 611 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ μέχρι στιγμής εκτιμάται πως μέσω του Σχεδίου έχουν κινητοποιηθεί ή εγκριθεί επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 283 δισ. ευρώ και στα  28 κράτη μέλη.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα success stories του Σχεδίου : η  συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων  στη χώρα ανέρχεται στα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 9,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Η επιτυχία του Σχεδίου Γιούνκερ στη χώρα μας αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρωγός κάθε προσπάθειας που στόχο έχει να βοηθήσει τη χώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

* Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα