Ανδρέας Λοβέρδος: Ενεργοποίηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Ο Μητσοτάκης βάζει μπροστά το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ;

Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνά έναν πολιτικό για ενδεχόμενη ανάμειξη σε ποινικές υποθέσεις, αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα- μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Όχι όμως στην Ελλάδα. Τα κόμματα, αντί να διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη, λειτουργούν σαν το λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη: προστατεύουν τα στελέχη τους. Στις έρευνες για το σκάνδαλο Νοβάρτις το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι περισσότερο: όταν τον Νοέμβριο του 2019 ασκήθηκε δίωξη για δωροδοκία εναντίον βουλευτή του, τον έθεσε υπό την υψηλότερη δυνατή προστασία. Για 34 μήνες ο Ανδρέας Λοβέρδος παρ ότι υπόδικος υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτα με τη Γεννηματά και στη συνέχεια με τον Ανδρουλάκη. Μια τόσο σοβαρή κατηγορία, αντιμετωπίσθηκε σχεδόν σαν προτέρημα που επιβραβεύεται με την προσωπική εμπιστοσύνη του αρχηγού. Με ανεξήγητη καθυστέρηση, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε τον Αύγουστο το 2022, ότι, δεν επιβεβαιώθηκαν οι μαρτυρίες για δωροληψία και τον απάλλαξε. Πολλοί μίλησαν για μεροληψία, με κυβερνητική κάλυψη.ADVERTISEMENT

Μεροληψία πάντως από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης διαπιστώθηκε, όταν ο Λοβέρδος, παρ ότι υπό ποινική δίωξη, έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- αφού ήδη είχε χάσει μια απόπειρα. Παρά τη φιλοδοξία του να συμπεριληφθεί στους επιγόνους του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έκρυβε τις επιλεκτικές σχέσεις του με τη ΝΔ και κυρίως με στελέχη προερχόμενα από τον ΛΑΟΣ. Στη Βουλή, πίσω από την πλάτη της Γεννηματά, συνέτασσε κείμενα για τη Νοβάρτις σε συνεργασία με τον Πλεύρη. Με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι αυτοκόλλητοι και τον αντιμετωπίζει ως «μικρότερο αδελφό του».

Όχι και πολύ τιμητικές επιλογές, για ένα κόμμα με την Ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ο Λοβέρδος ανταποδίδει την …προτίμηση της ΝΔ.

Συχνά δείχνει πρόθυμος να συνταχθεί με τον Μητσοτάκη και στη Βουλή δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις από το κόμμα του. Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, μια από τις επικρατέστερες ερμηνείες την επέδιδε σε κυβερνητική προσπάθεια να διευκολυνθεί η επικράτηση Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ- στην οποία συνέπραττε ολόθερμα και η Εύα Καϊλή. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, γι αυτόν το λόγο δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθεί ο Ανδρουλάκης για την «επισύνδεσή» του.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Μητσοτάκη. Και αιφνιδίως ο Λοβέρδος ενεργοποιείται εσωκομματικά κατά του Ανδρουλάκη. Σε μια ανταλλαγή πυρών, στην οποία όφειλε να ταχθεί με το μέρος του προέδρου του κόμματός του, τον υπονομεύει, αμφισβητώντας το προνόμιό του να τοποθετείται για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Πρόκειται για επιβεβαίωση προτιμήσεων στη ΝΔ, επί των ημερών της οποίας η Δικαιοσύνη τον απάλλαξε από την ατιμωτική κατηγορία; Ή απλώς ο Μητσοτάκης βάζει μπροστά το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι;

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR