Του Μελέτη Ρεντούμη
Οι εξελίξεις που βιώνει το πανελλήνιο με τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν σίγουρα συγκλονίσει τους πάντες, αλλά έχουν επίσης προκαλέσει κλυδωνισμούς και στο πολιτικό σύστημα με διαρκείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Πιο συγκεκριμένα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα υψηλούς τόνους κυρίως μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα στον χώρο του θεάματος και του θεάτρου, με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων, για το ποιος γνώριζε τις κατηγορίες ή τα αδικήματα των φερόμενων κατηγορουμένων και πως αυτό επηρεάζει την δική τους πολιτική αξιοπιστία.
Είναι πραγματικά αδιανόητο στην σημερινή εποχή της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, να αναδεικνύεται μια αντιπολιτευτική τακτική του παραλόγου με φόντο αδικήματα και κακουργήματα μεμονωμένων καλλιτεχνών, με στόχο την έμμεση προσβολή της εκλεγμένης κυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, είναι λυπηρό συνολικά για το πολιτικό σύστημα, να εξελίσσεται και μάλιστα μέσα στην Βουλή μια αντιπαράθεση που ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Εκτός αυτού, δεν θα έπρεπε να μείνει ασχολίαστη και η λογική ανάδειξης των θεμάτων ως πρώτες ειδήσεις σε όλα τα δελτία, πάνω από οποιοδήποτε σοβαρό θέμα που σχετίζεται με την υγεία, την οικονομία καθώς και τα εθνικά θέματα.
Θα ήταν ίσως προτιμότερο, τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, να ενσκύψουν περισσότερο στην λύση του προβλήματος, ώστε να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, παρά στην προβολή συγκεκριμένων λεπτομερειών των δικογραφιών που έχουν προκύψει.
Η νέα γενιά είναι βέβαιο ότι θέλει και απαιτεί ξεκάθαρες λύσεις, ώστε να υπάρχει, διαφάνεια, αξιοκρατία και πάνω από όλα αξιοπρέπεια σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής και προσωπικής δραστηριότητας.
Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως είναι επιτακτική ανάγκη το έργο της δικαιοσύνης να μείνει εκτός της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης, με στόχο την προστασία του κράτους δικαίου, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οφείλουν να ρίξουν τους τόνους και να εργαστούν από κοινού, ώστε σε θέματα ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να θεσπιστούν οι κατάλληλοι κώδικες δεοντολογίας, που θα προασπίσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο την αξιοπρέπεια του συνόλου των εργαζομένων.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.