Απάντηση για τον “απέναντι”

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αλήθεια είναι και αποδεδειγμένη, πως ο κύριος Μητσοτάκης, κυβερνούσε και συνεχίζει να κυβερνά ελεύθερα, χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση και αντιπολίτευση γενικώς, να τον πιέζει έστω. Ο κάποτε “ανίκανος”, “άσχετος” και “γρουσούζης” κύριος Μητσοτάκης, εξαφάνισε τον “χαρισματικό” κύριο Τσίπρα μαζί με το κόμματου και “πλάνεψε” τον εκπληκτικά ανύπαρκτο αρχηγό του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ. 

Στην ερώτηση, ποιον έχει απέναντι, η απάντηση είναι πως “απέναντι” έχει μόνο τους σπόνσορες του κόμματος, τους χρηματοδότες επιχειρηματίες που τον ελέγχουν, αφού για χρόνια συνεχίζουν κρατικοδίαιτοι να απομυζούν τα κέρδη της χώρας, από πωλήσεις μέχρι ενοικιάσεις τιμαλφών, με την ιδιότητα του νόμιμου ιδιοκτήτη της.  Αυτοί είναι που τοποθέτησαν τον κύριο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, αυτοί τον ελέγχουν, αυτοί του προτείνουν και αυτοί που αν χρειασθεί θα είναι απέναντί του αν τυχόν λοξοδρομήσει, πράγμα δύσκολο. Με τις οικονομικές δυνατότητες, άρα και ικανότητες που διαθέτουν να συστηματοποιούν τον οποιοδήποτε πρόσκαιρο αμφισβητία που τυχόν θα τους ενοχλήσει, διευθύνουν το πολιτικό παιχνίδι κατά το δοκούν, μη αφήνοντας τίποτα στην τύχη. Καθοδήγησαν τόσο επιτηδευμένα την κυβέρνηση “πρώτη φορά αριστερά”, που την εξανάγκασαν άκοπα, σε πολλαπλές ήττες μέχρι τελικής διάλυσης. 

Οι “απέναντι”, οι υποστηρικτές και οι απειλούντες αν χρειαστεί, είναι οι έμποροι ετών από πάππου προς πάππο, από πατέρα σε γιό, σε ανεψιό και σε ξάδελφο, διαιωνίζοντας τα κέρδη των. Αυτοί ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, πότε σφίγγοντας το λουρί και κάποιες ελάχιστες αφήνοντας μπόσικα για ποικιλία, μόλις διακρίνουν επικίνδυνα σημάδια. Και αν χρειασθεί, σαν έμπειροι ετοιμάζουν κάποιον για μια ανάσα τάχα και ξανά προς την δόξα του κέρδους και του υπερκέρδους τραβούν.

Σε παρέσυραν καψερέ, στο να νοιώσεις και να νομίσεις πως ήσουν ο “απέναντι” για λίγο, μα λάθεψες πικρά στο τέλος, για άλλη μια φορά. Τους εξυπηρέτησες ακούσια μένοντας πια πολιτικά άστεγος, καθισμένος ασθμαίνοντας στα παγκάκια της απογοήτευσης. 

Οι “απέναντι”, στον ευκολόπιστο όχλο, οι διαφθορείς ιδεών, οι πωλούντες τοις μετρητοίς, οι εξ αγοραστές συνειδήσεων, είναι αυτοί που επικρατούν και διευθύνουν ασφαλώς τα έργα των. Aπέναντί της, από δεξιά δεξιότερα, από πίσω, εμπρός και αριστερά, της Νέας Δημοκρατίας, είναι μόνο οι κρατούντες, οι παρασκηνιακοί κυβερνήτες,  χωρίς παρουσία στα ΜΜΕ, οι από μακριά και εκ του ασφαλούς χειριστές των κρατικών υπαλλήλων. Οι επιμελώς ανώνυμοι και όχι οι αχυράνθρωποι υπογράφοντες. Οι πανταχού παρόντες κρυφοί και άγνωστοι στους πολλούς μπίζνεσμαν, που κανονίζουν πριν από εμάς για εμάς. Πήγαινε τώρα και κάτσε στο απέναντι παγκάκι, πριν το πιάσουν κι αυτό.