Αποφυλακίστηκε ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος και αναχώρησε τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπελμαρς, όπου ήταν έγκλειστος για 1901 ημέρες» ανέφερε το WikiLeaks σε ανακοίνωση του, καθώς ο 52χρονος έκανε συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο Ασάνζ αναχώρησε από τη φυλακή του Μπέλμαρς το πρωί της Δευτέρας και το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έφτασε σε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε δικαστήριο στα νησιά Βόρειες Μαριάνες την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με τα χρόνια που έχει ήδη εκτίσει ο Τζούλιαν Ασάνζ με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στην Αυστραλία.

WikiLeaks: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας»

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε βίντεο με τον Τζούλιαν Ασάνζ να περπατά ελεύθερος στην πίστα του αεροδρομίου, προτού επιβιβαστεί σε αεροσκάφος.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) το WikiLeaks αναφέρει ότι η έκβαση ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας» η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη.

«Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, αγωνίστηκαν για εμάς και παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του», αναφέρει και συμπληρώνει: «Η ελευθερία του Τζούλιαν είναι η ελευθερία μας».

«Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3μ., απομονωμένος επί 23 ώρες καθημερινά, θα ξαναβρεθεί σύντομα με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους, τα οποία έχουν γνωρίσει τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα», υπογράμμισε το WikiLeaks.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε ΕΣΑΣ – ναι ΕΣΑΣ, που όλοι κινητοποιηθήκατε για χρόνια και χρόνια για να το κάνετε αυτό πραγματικότητα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», έγραψε σε ανάρτηση της η σύζυγος του Στέλλα Ασάνζ.