Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Να μην πέσει στην παγίδα της τυφλής έντασης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Τεστ μετεξέλιξης οι αντιδράσεις του – Ευκαιρία για τον Τσίπρα να αναβαθμίσει το κόμμα του

Του Γ. Λακόπουλου

Επιτέλους να κι ένα παράδειγμα για να εξηγηθεί τι ακριβώς σημαίνει το αίτημα  «να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Είναι η  ανατριχιαστική πρωτοβουλία Μητσοτάκη να αναθέσει την εποπτεία των ΑΕΙ στην Ελληνική Αστυνομία.

Είναι σκοταδιστική ιδέα, αλλά ταυτόχρονα και διεστραμμένη παγίδα. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή:

Ακούγεται συχνά ότι ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκαταλείψει τα ιδεοληπτικά στερεότυπα του παρελθόντος του- του παρελθόντος των επιμέρους ομάδων του δηλαδή- και να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κόμμα της σημερινής Αριστεράς.

Αυτή η Αριστερά νοείται ως κοινός τόπος αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων που εκφράζονται από έναν ριζοσπαστικό πολιτικό φορέα. Ένα σύγχρονο κόμμα που εκπροσωπεί τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις στη χώρας.

Έτσι όπως συνυπάρχουν στην ιστορία στη Δημοκρατικής Παράταξης, πλειοψηφούν στην κοινωνία και αναλαμβάνουν τις τύχες της χώρας, όταν βρίσκεται ένας χαρισματικός ηγέτης να τις συνενώσει- όπως το 1964, το 1981 και το 2015.

Τι από όλα αυτά υπάρχει αυτή τη στιγμή;  Υπάρχει η χαρισματική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που χρειάζεται η μετεξέλιξη και οι συνθήκες για να υλοποιηθεί.

Τι λείπει; Ο καταλυτικός ρόλος ενός κόμματος που μπορεί να τα συνδυάσει.

Αυτός ο ρόλος δεν προκύπτει στα χαρτιά, αλλά αναδεικνύεται στην πράξη. Με τις πολιτικές αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του. Από τις απαντήσεις που δίνει σε διλήμματα και στα κρίσιμα θέματα.

Ένα από αυτά είναι η αντίδραση στο εκτρωματικό νομοσχέδιο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθώντας τις παραδοσιακές προσλαμβάνουσες των πράγματων, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να στηρίξει δυναμικές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια για να μην περάσει ο νόμος.

Δηλαδή να πέσει στην παγίδα του Μητσοτάκη, που θέλει αυτό ακριβώς που είχε πρώτο θέμα την Παρασκευή η Καθημερινή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επιστρέφει».

Αν αυτό θέλει η κυβέρνηση, τι θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση- ως πολιτική οντότητα ευρύτερη του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ -που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα συνήθη αντανακλαστικά του;

Η απάντηση θα προκύπτει από τον χειρισμό αυτού του θέματος που μετατρέπεται σε κλειδί για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα πυροδοτήσει ένταξη στα ΑΕΙ; Θα στηρίξει την ένταξη που θα πυροδοτήσουν κάποιες ομάδες;

Με ποιες δυνάμεις; Οι δικές του είναι ανεπαρκείς. Άρα θα συμπλεύσει με εξωκοινοβουλευτικούς και άλλες ανερμάτιστες περιθωριακές ομάδες. Είναι αυτό συμπεριφορά κόμματος εξουσίας;

Τι θα κερδίσει με την κινητοποίηση που θα προκαλέσει ή θα στηρίξει στα ΑΕΙ;  Πάντως όχι να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.  Αλλά ούτε και να μην εφαρμοσθεί αν ασπάζεται την θεωρία του  ΚΚΕ «θα το ακυρώσουμε στο δρόμο». 

Η υποστήριξη δράσεων εναντίον του νόμου, κατά την εφαρμογή του, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ θα βλάψει. Και πάντως δεν είναι πρακτική κόμματος που θέλει να κυβερνήσει.  

Εν τω μεταξύ προκύπτει ένα ερώτημα: Ποιος αποφάσισε να κινηθεί σ’ αυτή τη γραμμή η αξιωματική αντιπολίτευση; Ο Αλέξης Τσίπρας;  Οι αρμόδιοι για την Παιδεία;  Κάποιο κομματικό Όργανο;  Υπήρξε κάποια ειδική συνεδρίαση;

 Με αυτό το ερώτημα να  αιωρείται καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα παρασυρθεί σε μια περιθωριακή, μειοψηφική και αδιέξοδη συμπεριφορά στα Πανεπιστήμια, θα καταλήξει πράγματι στο 3%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να κρατήσει το κόμμα του στο ύψος των ευθυνών ενός κόμματος που κυβέρνησε και διεκδικεί να ξανακυβερνήσει. Είναι κόμμα εξουσίας, όχι ομάδα διαμαρτυρίας. 

Αυτό το κόμμα πρέπει να στηλιτεύσει το νομοσχέδιο από κάθε βήμα. Να εξηγήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία γιατί είναι αντιλαϊκό και βλάπτει την εκπαίδευση. Να το προσβάλλει με κάθε νομικό και πολιτικό μέσο.

 Να καταγγείλει τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για το ανοσιούργημα παραβίασης της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας των ΑΕΙ. Και να βρει έξυπνους και αποδοτικούς τρόπους να μετατρέψει την πολιτική αναμέτρηση σ’ αυτό το θέμα σε πεδίο υπεροχής του.  

Πρωτίστως να μην επιτρέπει να τον ταυτίζουν με τους «μπαχαλάκηδες» και την ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους. Εκεί το πάνε- για να τον απομονώσουν από την κοινωνία.

Αν κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με τις παρορμήσεις  της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ θα αυτοκαταστραφεί. Οφείλει να δράσει ως μεγάλη δύναμη υπέρ της κοινωνίας.

Να καταθέσει το δικό του αντι-νομοσχέδιο για τη φρούρηση των ΑΕΙ. Να έχει πρόταση διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, που δεν καθιστά την Αστυνομία παράγοντα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πιο απλά να κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει την κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα με το μέρος του και όχι απέναντι. Να ωφεληθεί πολιτικά, όχι να βγει αποδυναμωμένος από μια τυφλή σύγκρουση.

Θα είναι τραγικό από μια τέτοια υπόθεση να ωφεληθεί η κυβέρνηση και η Δεξιά και να μην δείξει Προοδευτική παράταξη την ικανότητά της να βρίσκει λύσεις που λύνουν υπαρκτά προβλήματα, χωρίς να τραυματίζουν τη Δημοκρατία ή την εκπαίδευση.  Εδώ σε θέλω κάβουρα…

Τα στελέχη του ΣΎΡΙΖΑ δεν μπορούν να το κάνουν. Καταφεύγουν στις πρακτικές και τις αντιλήψεις των φοιτητικών τους χρόνων. Πρέπει να το αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αν μη τι άλλο, θα προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα τους από περιθωριακές δράσεις και ανόητες «επαναστατικές» συγκρούσεις. Να αναβαθμίσει την πολιτική παρουσία του, όχι να πάει στον τυχοδιωκτισμό του 2008.

Για επιστρέψουμε στην αρχή: είναι μια άσκηση για το πώς πρέπει να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, για να του εμπιστευθούν οι πολίτες εκ νέου την διακυβέρνηση. Από τον τρόπο που θα λύσει ο Τσίπρας αυτή την άσκηση θα κριθεί το κυβερνητικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.