Του Μελέτη Ρεντούμη
Μετά τα σοκαριστικά τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, πολλές αναλύσεις ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον εξτρεμισμό στην Ευρώπη, τον διαφαινόμενο ευρωσκεπτικισμό αλλά και την κατάσταση στο ίδιο το εσωτερικό της Γαλλίας, που αρκετοί υποτιμούν.
Αν κάποιος επιχειρήσει να δει τα γεγονότα με φανατισμό και μισαλλοδοξία στηνβάσ η ενός θρησκευτικού πολέμου, είναι σίγουρο ότι έχει πάρει τον λάθος δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης.
Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η εσωτερική πολιτική της Γαλλίας και πως χειρίζεται το θέμα των μεταναστών μουσουλμάνων και τις πληροφορίες που υπάρχουν κατά καιρούς για πιθανές διασυνδέσεις τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Να τονίσουμε καταρχάς, ότι πάνω από ένας στους δέκα πολίτες στη Γαλλία είναι μουσουλμάνοι και αυτό πολύ πριν την εμφάνιση του προσφυγικού προβλήματος από την Συρία. Η διαστρωμάτωση της Γαλλίας έχει χρόνια ρίζες στην αποικιοκρατική της στρατηγική απέναντι σε χώρες όπως η Αλγερία και το Μαρόκο που είναι ως επί το πλείστον μουσουλμάνοι και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, είτε ζουν στη Γαλλία, ως μόνιμοι κάτοικοι, είτε έχουν συγγενείς στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα παραπάνω για να ελέγξουν οι γαλλικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες όλη την ροή πληροφοριών σε σχέση με εξτρεμιστικές ομάδες, έχουν καταρτίσει τον λεγόμενο Φάκελο S με διαβαθμίσεις από το ελάχιστο 1 ως το μέγιστο 15. Το S συμβολίζει την απειλή της κρατικής ασφάλειας και όσο υψηλότερο νούμερο παίρνει ο φάκελος τόσο πιο επικίνδυνος θεωρείται ο ύποπτος ως πιθανός τρομοκράτης.
Σχεδόν όλοι οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι, ήταν χαρακτηρισμένοι με τον Φάκελο S, που περιγράφει τα πάντα για την ζωή τους. Δεν φαίνεται όμως αυτό να ήταν αρκετό για ν’αποτρέψει το ανελέητο χτύπημα.
Είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 10.000 Γάλλοι υπήκοοι είναι καταγεγραμμένοι με φάκελο S και έχουν αρκετά υψηλή διαβάθμιση. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν ήδη καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ γι’άλλους αναμένεται να ριζοσπαστικοποιηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μία λίστα που συνεχώς διευρύνεται τα τελευταία χρόνια ενώ υπήρχε και πριν την εμφάνιση του ISIS.
Είναι όμως η λύση για την Γαλλία και κατ’επέκταση για την Ευρώπη οι φάκελοι S, πολύ περισσότερο όταν παρά την ανταλλαγή πληροφοριών από άλλα κράτη τα χτυπήματα συνεχίζουν να γίνονται και υπάρχει συνεχής αναβάθμισή τους; Προσωπικά πιστεύω ότι η χρήση αυτού του φακέλου πρέπει να οδηγήσει την Γαλλία πέρα από την καταστολή, στην αναζήτηση των δημογραφικών πληροφοριών και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης αυτών των ανθρώπων, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα στοιχεία κοινωνικής συνοχής που λείπουν, όσον αφορά τα κοινωνικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά και εργασιακά δικαιώματα.
Να μην ξεχνάμε ότι όταν η Γαλλία ψήφισε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας, είχαμε απαγωγές και συγκρούσεις από μερίδα του μουσουλμανικού πληθυσμού. Κάθε περιοριστικό μέτρο οδηγεί σε νέο φανατισμό, νέα ριζοσπαστικοποίηση και φυσικά σε νέους φακέλους S υπό τον φόβο της τρομοκρατίας.
Η μόνη λύση για να απάλειψη των συγκρούσεων και της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας, που έχει ισχυρές σχέσεις με το Ισλάμ λόγω των αποικιών, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αφενός η ενίσχυση και ο διάλογος με το μετριοπαθές Ισλάμ και αφετέρου η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των περιθωριοποιημένων ομάδων που ζουν κυριολεκτικά στην απομόνωση.
Ο δρόμος για την ειρήνη, ιδίως μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν θα ναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αξίζει όμως να προσπαθήσει τόσο ο Γαλλικός όσο και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός για την προάσπιση των αξιών του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης που είναι και η λυδία λίθος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας “Δυναμικής Ελλάδας”