Τι παιχνίδι παίζει η κυβέρνηση στον ΟΠΑΠ;

Γράφει ο Σχολαστικός

Αν δεν είναι απλώς Συριζέικη  ασχετοσύνη είναι  Συριζέικη σκοπιμότητα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον ΟΠΑΠ αυτή την εποχή η κυβέρνηση. Με  την ιδέα να αντλήσει πόρους  δια της επιβολής πρόσθετης φορολογίας σε όσους συμμετέχουν στα παιχνίδια του-  τον φόρο δεν πληρώνει ο ΟΠΑΠ γενικά, πληρώνουν οι απλοί παίκτες και αυτοί δεν είναι οι πλούσιοι. Η κυβέρνηση παίζει ένα ακατανόητο παιχνίδι.

Ως  επιχειρηματικός όμιλος ο ΟΠΑΠ  διαχειρίζεται τα λαχεία, τα παιχνίδια του αθλητικού στοιχήματος,  τα μηχανήματα κ.λ.π.  Από το  2013  πέρασε στον Όμιλο G Hellenic Holdings και θεωρήθηκε  ως  η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάπτυξη του ΟΠΑΠ συμφέρει την κάθε κυβέρνηση γιατί  πρόκειται για την κότα με τα χρυσά αυγά, λόγω της φορολογίας που εισπράττει.

 Ο ΟΠΑΠ παραδοσιακά  επιστρέφει μεγάλα ποσά στην κοινωνία. Επιπλέον η  σημερινή κυβέρνηση έχει εγγράψει στον επόμενο προϋπολογισμό  περισσότερα από 250 εκατ.  ευρώ από την  συμφωνία επέκτασης του και αν τα χάσει θα  πρέπει να  τα βρει από αλλού.

Ποιος  εγκέφαλος είχε λοιπόν την ιδέα  να  βρεθούν τα  λεφτά  που δεν μπορεί να πάρει  φορολογώντας την ιδιωτική εκπαίδευση  με πρόσθετη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια, πλήττοντας και τους επαγγελματίες του χώρου;

Όποιος και αν είναι  πρέπει αν εξηγήσει αν κατάλαβε ότι αυτό συνιστά μονομερή  τροποποίηση συμβατικών  όρων  την οποία κανείς επιχειρηματίας δεν θα δεχόταν.  Δεν τη δέχεται και η διοίκηση του ΟΠΑΠ και προσφεύγει στα δικαστήρια.

Αν δικαιωθεί, ούτε  τα λεφτά από τον καινούργιο φόρο θα πάρει η κυβέρνηση και θα πληρώσει και όσα θα της καταλογιστούν. Θα πληρώσουν οι πολίτες δηλαδή. Αν χάσει  θα έχει έναν ακόμη λόγο να σταματήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα.  Και να δούμε μετά  σε ποια κοινωνική ομάδα θα εφορμήσει η κυβέρνηση για να βρει τα ισοδύναμα της βλακείας ή της σκοπιμότητας.

ΥΓ. Κάποιοι θα πουν ότι δεν τους αρέσει ο τζόγος. Καλώς δεν τους αρέσει. Αλλά το κυνήγι της τύχης, υπάρχει. Οπότε είναι καλύτερα να οργανώνεται από το κράτος και να ενισχύονται τα έσοδά του παρά να  κινείται στην παρανομία.  Αυτή τη διαφορά   δεν την καταλαβαίνουν κάποιοι ή την  επιδιώκουν;