Γιατί αναβιώνει το δελφινάριο στη ΝΔ: Η μετα-Μητσοτάκη εποχή άρχισε ήδη

Του Γ. Λακόπουλου

Ας δούμε από απόσταση την εικόνα της ΝΔ- μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Από τη μια διακρίνεται, σε έξαρση, η σέχτα Σαμαρά -την είδαμε αναταγμένη στο συλλαλητήριο: από τον  Άδωνι μέχρι τελευταίο παράγοντα Νομαρχιακής. Στη Βουλή έβγαλαν και .. αναμνηστικές φωτογραφίες.

Από την άλλη διακτινίζονται οι “παραδοσιακοί” της ΝΔ- όπως αποκαλούν τον εαυτό τους οι Καραμανλικοί. Επιχειρεί να τους εκφράσει η Ντόρα Μπακογιάννη , αλλά δέχεται “επίθεση” από τον Νίκο Δένδια που προβάλλει ως νέα εκδοχή της  “φωτισμένης Δεξιάς”.

Χωρίς καμιά περιστροφή ο βουλευτής Κέρκυρας αναγνώρισε -στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 ότι η ΝΔ είναι κομμένη στα δυο. Θεωρεί κυρίαρχη την κεντροδεξιά πτέρυγα, αλλά προειδοποιεί ότι αν επικρατήσουν οι “εθνικιστές και οι λαϊκιστές” – τους οποίους έδειξε ως ομιλητής στη Βουλή- το κόμμα θα πάει στο.. 18%. Το ποσοστό του Σαμαρά τον Μάιο του 2012. Η επιλογή της στιγμής δεν είναι τυχαία προφανώς.

Αν ήταν άλλη εποχή θα λέγαμε ότι αυτοί οι διαχωρισμοί είναι φυσιολογικοί σε κόμματα με ηγεσία χωρίς κύρος. Αλλά δεν είναι καθόλου φυσιολογική η ένταση του φαινομένου λίγο πριν από τις εκλογές. Γιατί οι δελφίνοι κάνουν ξαφνικά πασαρέλα;

Η μόνη εξήγηση είναι ότι δεν πολυπιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ακόμη και αν η ΝΔ έλθει πρώτο κόμμα στις εκλογές- θα επιβιώσει στην ηγεσία της ΝΔ. Είναι μια εκτίμηση που λειτουργεί και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν την τράπουλα.

Στην πραγματικότητα ετοιμάζονται να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 . Όταν πίστευαν ότι θα ακολουθήσει μια ενδιάμεση εκλογή την οποία θα πάρει με άνεση ο Μεϊμαράκης “και μετά βλέπουμε”.

Κάπως έτσι θα συνέβαινε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση του μηχανισμού Σαμαρά που σαμποτάρισε τις εκλογές που θα έπαιρνε με περίπατο ο Βαγγέλης και στις επαναληπτικές έβαλε λυτούς και δεμένους για την προώθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος ωστόσο πέρασε στο δεύτερο γύρο κυρίως από τη τυφλή επιλογή των Καραμανλικών να τιμωρήσουν στον Τζιτζικώστα.

Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε το “σύστημα”: μιντιάρχες, και οικονομικοί παράγοντες. Άλλωστε το προφίλ Μητσοτάκη ήταν θελκτικό- μετά το άλλαξε. Τρία χρόνια από τότε όλοι διαπιστώνουν ότι το άλογο στο επένδυσαν “είναι κουτσό”. Οι βουλευτές και τα στελέχη το ψιθυρίζουν μεταξύ τους, αλλά σιωπούν για ευνόητους λόγους. “Αυτόν έχουμε, τι να κάνουμε”.

Οι έξωθεν υποστηρικτές παίρνουν αποστάσεις. Δεν βλέπουν να γίνεται ο Μητσοτάκης Πρωθυπουργός, και πολλοί από αυτούς είναι αμφίβολο αν θέλουν να γίνει, καθώς τρομάζουν στην ιδέα με αυτά που βλέπουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επιφανής οικονομικός παράγων, με διαχρονικές -κυμαινόμενες-σχέσεις με το Μητσοτακέικο, αποσύρει τις γραμμές στήριξης, ο Κυριάκος τον καταγγέλλει εμμέσως στη Βουλή και οι κάποιοι φίλοι του τον φωτογραφίζουν για …συμπαιγνία με τη κυβέρνηση ακόμη και στην τοποθέτησή του νέου υπουργού Άμυνας.

Η ουσία είναι ότι ο Μητσοτάκης διαρκώς απογοητεύει. Έχασε το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά στοιχήματα, καθώς τίποτε από όσα επέλεξε να αναδείξει δεν βγήκε- αρχής γενομένης από τις πρόωρες εκλογές. Απομονώθηκε στην Ευρώπη και έστριψε τη ΝΔ δεξιά Πολλά στελέχη ντρέπονται να τους εκπροσωπούν οι “ακροδεξιοί μουσαφιραίοι”  από τον ΛΑΟΣ, όπως λέει ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Ο ίδιος δεν κατάφερε να αποκτήσει προφίλ ηγέτη και άνεση στο δημόσιο χώρο. Κάθε φορά που διασταυρώνεται με τον Τσίπρα φεύγει με μώλωπες. Επιπλέον γίνεται ενοχλητική η βουλιμία του να κάνει τη ΝΔ προσωποπαγές κόμμα.

Ήδη ένα μέρος του κατεστημένου που συνδέεται με τη συντηρητική παράταξη αναζητεί προϋποθέσεις για ένα μετα-ΝΔ κόμμα με …εισαγομένη ηγεσία κατά τα πρότυπα του 1984 με τον Κώστα Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά ο υποψήφιος είναι ο Βενιζέλος που ήδη λειτουργεί ως εν δυνάμει επικεφαλής τη Δεξιάς.

Τα πολιτικά στελέχη της ΝΔ πάντως βλέποντας που οδηγείται και που τους οδηγεί ο Μητσοτάκης ετοιμάζονται να ξαναστήσουν στα πόδια του κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εδραίωσε ως σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ο Κώστας Καραμανλής.

Καθώς ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην ηγεσία, η αναμέτρηση θα γίνει ανάμεσα στον ρεβανσισμό του Σαμαρά -που ήδη έχει καταβροχθίσει τον Μητσοτάκη εσωκομματικά- και σε όποιον αναλάβει να πει καθαρά ότι “ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

Η ορατή κάθετη τομή μεταξύ Καραμανλικών και Σαμαρικών είναι ορατή αυτή τη στιγμή. Οι πρώτοι υπερτερούν στη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα συνεχίσουν στην επόμενη, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Ωστόσο ο Σαμαράς συγκεντρώνει ό,τι μπορεί με τον ισχυρισμό: “Έχω την εντολή των συλλαλητηρίων”.

Ήδη κάποιοι δικοί του αρχίσαν να καταλογίζουν στον Μητσοτάκη ότι “απέτυχε να σώσει τη Μακεδονία”. Οι υπόλοιποι κινούνται στη γραμμή Καραμανλή -“τον Μητσοτάκη βγάλαμε, με αυτόν θα πάμε στις εκλογές”. Αλλά επαγρυπνούν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και προετοιμάζονται για την επόμενη των εκλογών.

Η μετά-Μητσοτάκη εποχή άρχισε ήδη. Ο Κυριάκος σώζεται με ένα μόνο αποτέλεσμα: με αυτοδυναμία. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί αποτυχημένος. Τι ακριβώς περιμένουν τα στελέχη της ΝΔ να συμβεί προκύπτει από την κινητικότητα των δελφίνων.