Εκλογές στη Γαλλία: Μπλόκο στη Λεπέν με ρεκόρ συμμετοχής – Το «δημοκρατικό τόξο» έστειλε το κόμμα της στην τρίτη θέση – Αλέξης Τσίπρας: “Το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία

Η ανατροπή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, να κερδίζει την πρώτη θέση, χωρίς όμως να κερδίσει και την πλειοψηφία οδηγεί τη χώρα σε περίοδο αβεβαιότητας καθώς καμιά πολιτική παράταξη δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM. Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης. Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

‘Ο Πρόεδρος Μακρόν θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού» σημείωσαν πηγές της γαλλικής Προεδρίας.

Ο 29χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ από το κόμμα του Μακρόν, που εκτελούσε χρέη Πρωθυπουργού, το πρωί της Δευτέρας υποβάλλει την παραίτησή του. Νωρίτερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, είχε ήδη ζητήσει την άμεση παραίτηση του Ατάλ σε διάγγελμα που έκανε στο γαλλικό λαό, ζητώντας παράλληλα από τον Εμανουέλ Μακρόν «να κυβερνήσει το Λαϊκό Μέτωπο».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να έχει πει.

Tο Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Το NFP είναι μία εκλογική συμμαχία κομμάτων της Αριστεράς, το οποίο δημιουργήθηκε στις 10 Ιουνίου και περιλαμβάνει τα εξής κόμματα:

  • Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν)
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • Οικολόγοι
  • Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Generations
  • Place Publique και άλλα

Αν και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει επίσημο ηγέτη, ο Μελανσόν θεωρείται ευρέως ως τέτοιος καθώς είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας.

Σημειώνεται πως οι Γάλλοι στον β’ γύρο της κρίσιμης αυτής εκλογικής αναμέτρησης κατέγραψαν ρεκόρ συμμετοχής πάνω από 67%, ρεκόρ από το 1997.

Σε ανάλυσή του ο Guardian σχολιάζει το εξής: Αν και ο νικητής του β’ γύρου ήταν έκπληξη, το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο. Ένα κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, το οποίο αποτελείται από τρία αντίπαλα μπλοκ με εξαιρετικά διαφορετικές απόψεις και χωρίς παράδοση συνεργασίας, με το γαλλικό Σύνταγμα να απαγορεύει τη διεξαγωγή νέων εκλογών για ένα χρόνο. Ακόμη ένας παράγοντας που φέρνει αστάθεια στην πολιτική σκήνη, είναι η άρνηση του Μακρόν να παραιτηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Το Σύνταγμα της Γαλλίας δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο να επιλέξει όποιον θέλει ως πρωθυπουργό. Στην πράξη, όμως, επειδή το κοινοβούλιο μπορεί να επιβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης, ο αρχηγός του κράτους επιλέγει πάντοτε κάποιον που χαίρει αποδοχής από τη συνέλευση.

Θα έπρεπε δηλαδή να είναι κάποιος από το τη συμμαχία – αλλά ο διορισμός ενός ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού θα διέτρεχε τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων ψήφων δυσπιστίας που θα υποστηρίζονταν όχι μόνο από την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά, αλλά ενδεχομένως και από το στρατόπεδο του προέδρου.

Αλέξης Τσίπρας: “Το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία

Ο Αλέξης Τσίπρας

Η μεγάλη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα στη Γαλλία, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα».

«Είχα τη τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για την Γαλλική Αριστερά.

Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη.

Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης.

Αν συνεχίσει να επικρατεί το “εμείς” και παραμεριστούν τα “εγώ”, και αυτό είναι εφικτό.

Και ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς.»