Εν δυνάμει

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ακόρεστο το αίσθημα του εγώ, της αδιαφορίας, της αποκτήνωσης, που διέπει αυτή την νοσηρή και δυσβάσταχτη συμπεριφορά της τυχαίας και μοιραία εγκαταλελειμμένης στην αμάθεια, κοινωνίας. Η εν δυνάμει απαξίωση κοινωνικών αρχών, η αποδοχή στον ξέφρενο καπιταλιστικό τρόπο ύπαρξης ,επιβίωσης πιο σωστά, μετατρέπει επιτήδεια, μέσω του ενός και μόνο εφαρμοσμένου συστήματος, τον πολίτη σε μονομάχο στην αρένα. Τα “όπλα” που του προσφέρονται, είναι μόνο συμβατικής χρήσης, στον καθημερινό ανταγωνιστικό μικρόκοσμο που του προσφέρεται, περιορισμένης και ελεγχόμενης δράσης. Είναι δηλαδή ελεύθερος να εξοντώνει τον αδύναμο συμπολίτη του και μόνο, αναμένοντας τον ανεστραμμένο αντίχειρα του Καίσαρα. 

Εν δυνάμει, ελεύθεροι σκοπευτές, δολοφόνοι, βιαστές, “ερωτευμένοι” παιδοβιαστές και πελάτες, μαστροποί και ντίλερ, μαφιόζοι και βασανιστές, επιτιθέμενα αιμοδιψή στίφη ακροδεξιών οργάνων των ΜΑΤ, λαϊκιστές και συκοφάντες, πολλαπλασιάζονται σαν μεταδιδόμενος ιός.  Χωρίς ηθικές αντιστάσεις, ούτε καν τις υποτυπώδεις, συνηγορεί το πλήθος στην αδυσώπητη ανθρωποφαγία, ωσάν αναπόφευκτη καθημερινότητα πλέον. Δεν εκπλήσσεται, δεν προβληματίζεται, αναμένοντας τα χειρότερα και χειραγωγείται, όχλος πια, σε νέες ανείπωτες αγριότητες. Βεβηλωμένοι από διαφθορά και εσχάτως σάπιοι οι …πυλώνες της δημοκρατίας, από τελευταίο στήριγμα του αδύναμου, έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις διαπεραίωσης συμφερόντων. Τέτοιος ο ξεπεσμός, που αστυνομικό τμήμα στο οποίο προσέφυγε για προστασία, αλίμονο, το θύμα δυστυχώς, παρουσίασε εικόνα περιπτέρου σε έκθεση franchise, προτείνοντας την κλήση του “100” ως συμβουλευτική πρόταση εταιρείας! Όχι εν δυνάμει, μα ηθικοί αυτουργοί, αλλά και συμμετέχοντες με επιτόπια παρουσία σε δολοφονική ενέργεια η Ελληνική Αστυνομία. Άστοχη στο έργο της, προσηλωμένη στην παράτυπη και παράνομα οικονομική ενασχόληση της.  

Εν δυνάμει κακοποιά στοιχεία όλοι μας, ευκαιρίας δοθείσης, στην παραμικρή αφορμή, αγνοώντας όμως την αιτία, η βίαιη συμπεριφορά εκδηλώνεται ως δεύτερη φύση. Διδάσκοντας και μεταλαμπαδεύοντας, δυστυχώς, την ενστικτώδη και ζωώδη συμπεριφορά, σαν υγρό έτοιμο προς απορρόφηση και της τελευταίας σταγόνας, από τα εντελώς στεγνά σφουγγάρια, παιδιά μας. Αδιαφορώντας!

Εν δυνάμει θρασύδειλοι, ύπουλοι, χαμερπείς και τυχοδιώκτες, όπου κοιτάξεις. Κουτοπόνηροι, επαίτες και τζογαδόροι, με τον δείκτη προτεταμένο στο κενό. Κάθιδροι και υποτακτικοί στέκονται, εμπρός στον καπάτσο λεφτά, παρακαλώντας για θελήματα χωρίς ΦΠΑ, μαύρα από τον μαυραγορίτη. Βόλεμα και θεσούλα κι αν χρειαστεί μπροστάρης, για κάλυψη άλλων σημαντικών “εξεχουσών προσωπικοτήτων”, με άκουσον άκουσον, ισόβια ποινή με … δεκαεπτά έτη κάθειρξη, χώρια τα “εκπτωτικά”! Ισόβια με δεκαεπτά χρόνια και πολλά υπολογίζω, φυλάκισης! Ούτε την ελληνική γλώσσα σέβονται ή γνωρίζουν, τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και οι ακούοντες ή αναγνώστες!

Εν δυνάμει αποτελεσματικοί δολιοφθορείς, ανίκητοι ηλίθιοι και αρνητές της λογικής, δεν αφήνουν καμία ελπίδα αποφυγής της ήττας. Της βαριάς ήττας του ανθρώπου, που η πλειοψηφία της δημοκρατίας, έχει προ πολλού αποφασίσει αμετάκλητα. Χάσαμε …