Επιστροφή στα αναβαθμισμένα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς – Αληθινά επαναστατική πράξη

Του Μάνου Στεφανίδη

Η καθημερινότητα, σε αυτή την πολυάνθρωπη – απάνθρωπη και βρώμικη πόλη, με τα ατελείωτα μποτιλιαρίσματα και τις συνεχείς καταλήψεις του κέντρου, είναι επιεικώς αφόρητη. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες με την επιπλέον εισβολή των αργοκίνητων τουριστικών ή των sightseeing λεωφορείων στις κεντρικές αρτηρίες η κατάσταση είναι τραγική.

Κι όμως. Όλο αυτό το δυσάρεστο κλίμα μπορεί να βελτιωθεί εντυπωσιακά με ελάχιστες και χωρίς κόστος πρωτοβουλίες. Αρκεί να συμφωνήσουμε όλοι… Πολιτεία και πολίτες. Το μετρό προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και απίστευτη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Ας το διατηρήσουμε έτσι. Χωρίς τις συνεχείς και αντικοινωνικές απεργίες που βασανίζουν κυρίως τους αναξιοπαθούντες, χωρίς βανδαλισμούς και βλακώδεις δράσεις σαν την παραπάνω.

Είδαμε που μάς οδήγησαν οι επαναστάτες του Δεν Πληρώνω. Το μετρό, ειδικά στο μηνιαίο, ενιαίο του εισιτήριο, είναι φτηνό. Και μπορεί να γίνει φτηνότερο, αρκεί να πληρώσουν όλοι. Στο τραμ δεν πληρώνει κανείς! Αποδεδειγμένα! Το ίδιο συμβαίνει και στα λεωφορεία σε μεγάλο βαθμό. Γιατί; Είναι άλλο πολιτική υπέρ των άνεργων, αστέγων κλπ. και άλλο η τσάμπα μαγκιά του τσάμπα μάγκα. Γιατί έτσι απαξιώνονται όλο και περισσότερο τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ελλείμματα των οποίων τα πληρώνουμε όλοι.

Διερωτώμαι γιατί δεν υπάρχει έλεγχος, ποιός ηλίθιος συνδικαλισμός τον παρεμποδίζει. Είναι αυτό επαναστατική, φιλολαϊκή πράξη; Όχι, κατηγορηματικά όχι. Είναι ιδεοληψία που οδηγεί τα ΜΜΜ στην χρεοκοπία. Σε μιαν ακόμη χρεοκοπία δηλαδή.

Γιατί δεν ελέγχει τα εισιτήρια ο οδηγός στην είσοδο; Είναι τόσο δύσκολο; Τόσο κουραστικό; Από την άλλη οι ηλεκτρονικοί πίνακες των αφίξεων έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά το επίπεδο των δημοσίων μέσων μεταφοράς. Είναι μια καινοτομία που διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά. Που αποκαθιστά την αξιοπρέπεια τους. Αφού τους απαλλάσσει από τις πολύωρες αναμονές. Τώρα μπορείτε και από το κινητό σας να πληροφορηθείτε ποτέ ακριβώς έρχεται το λεωφορείο σας. Και βέβαια να εγκαταλείψετε το ενεργοβόρο, ψυχοφθόρο και δαπανηρό Ι.Χ σας.

Αφού με τα ΜΜΜ πηγαίνετε πια στις περισσότερες περιπτώσεις, καλύτερα, πιο ξεκούραστα και πιο γρήγορα. Το έζησα τις προάλλες όταν θέλησα να πάω από την πλατεία Ν. Σμύρνης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πήρα το 130 αναμένοντας μόνο δύο λεπτά στην στάση και έφτασα στον προορισμό μου σε 20 λεπτά! Ούτε άγχος για πάρκινγκ, ούτε έξοδα.

Το λεωφορείο είχε κλιματισμό και ταξίδεψα καθιστός και στην επιστροφή. Χρησιμοποιώντας ένα εισιτήριο αφού η δουλειά μου δεν υπερέβη την μιάμιση ώρα. Ήταν ακριβό; Κατηγορηματικά όχι! Αν όμως δεν πληρώνουμε, αργά ή γρήγορα δεν θα πληρώνονται και οι υπάλληλοι των μέσων μεταφοράς που μας εξυπηρετούν. Τόσο απλό.
Τόσο επαναστατικό!